REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Renault in Iran podpisala dogovor o sodelovanju

Renault in Iran podpisala dogovor o sodelovanjuRenault RS / VIR: Borut Štajnaher

Deset mesecev po prvem sestanku v Parizu sta Iran in francoski avtomobilski proizvajalec Renault danes v Teheranu podpisala pogodbo o ustanovitvi skupnega podjetja, ki naj bi v prihodnjih letih v Iranu izdelalo do 300.000 avtomobilov letno. Vrednost sporazuma, ki naj bi prinesel 3000 novih delovnih mest, je 660 milijonov evrov.

Prva vozila naj bi s proizvodnih trakov zapeljala čez 18 mesecev. V prvi fazi načrtujejo izdelavo 150.000 vozil letno, leta 2019 pa naj bi začeli z drugo fazo, v kateri želijo letno izdelati do 300.000 vozil. Okoli 30 odstotkov avtomobilov in avtomobilskih delov bodo izvozili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Renault bo v projektu sodeloval z iransko državno Organizacijo za industrijski razvoj in obnovo ter zasebno družbo Parto Negin Naseh. V novem podjetju bo imel 60-odstotni delež, preostala deležnika pa vsak po 20 odstotkov.

Povratek na iranske ceste je pred tem med drugim napovedal tudi Volkswagen. Avtomobili nemškega avtomobilskega koncerna naj bi po več kot 17 letih odsotnosti po Iranu znova zapeljali ta mesec. Povratek je napovedal tudi francoski PSA. 

Do vračanja zahodnih podjetij prihaja, potem ko je Iran z zahodnimi državami sklenil dogovor o svojem spornem jedrskem programu, te pa so v zameno ukinile sankcije proti državi. Tudi najnovejše ameriške sankcije pa na sodelovanje evropskih podjetij z Iranom nimajo vpliva.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek