REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Savdska Arabija in njeni zavezniki s terorističnim seznamom za Katar

Savdska Arabija in njeni zavezniki s terorističnim seznamom za KatarKatar-Doha

Savdska Arabija in njeni zavezniki so danes objavili seznam skupno 18 organizacij in posameznikov, ki imajo povezave z islamskimi skrajneži in hkrati povezave s Katarjem. Hkrati so na Katar naslovili pričakovanje, da bo storil "naslednji korak ter začel preganjati teroristične skupine in posameznike", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Bahrajn in Egipt so seznam objavili kljub vedno večjih mednarodnim pritiskom k razrešitvi že več tednov trajajoče diplomatske krize med omenjeno četverico držav in Katarjem.

Na terorističnem seznamu se je znašlo devet dobrodelnih ustanov in medijev ter devet posameznikov, ki naj bi bi kot "teroristi" imeli "neposredne ali posredne povezave s katarskimi oblastmi", je zapisano v skupnem sporočilu za javnost, ki ga je objavila savdska tiskovna agencija SPA. Tri organizacije na seznamu imajo sedež v Jemnu, šest pa v Libiji, vse pa naj bi imele povezave s teroristično mrežo Al Kaida.

Četverica držav je 5. junija začela bojkot Katarja, kar je povzročilo najhujšo diplomatsko krizo v regiji v zadnjih letih. Države na čelu s Savdsko Arabijo so zaprle kopenske mejo s Katarjem, svojim državljanom naložile, naj zapustijo državo ter zaprle zračni in pomorski prostor za letala in ladje iz Katarja.

Od Katarja so omenjene države med drugim zahtevale, da prekine svoje dolgoletne stike z Muslimansko bratovščino, zapre televizijsko mrežo Al Džazira in turško vojaško oporišče v državi ter se uskladi s savdsko politiko v regiji, posebno do Irana. Katar je tovrstne zahteve označil kot kršitev svoje suverenosti, pri tem pa ga je podprla zaveznica Turčija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek