REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zgodovinska prelomnica v modernem bojevanju: Prvi kopenski napad dronov in spopad dronov - z droni!

Zgodovinska prelomnica v modernem bojevanju: Prvi kopenski napad dronov in spopad dronov - z droni!Kopenski droni

Vojna v Ukrajini se bo v zgodovino, kot poudarjajo številni analitiki, zapisala kot prva vojna z droni.

Najprej so se pojavili zračni, nato so imeli Ukrajinci velike uspehe z vodnimi, sedaj pa Rusija uvaja v vojno - kopenske drone!

Da je to res pa sedaj ponazarja še prvi zgodovinski spopad »dronov z droni« ob prvi uporabi kopenskih dronov v množičnem napadu.

Nedavna poročila iz vasi Berdiči, kjer trenutno potekajo intenzivni spopadi, razkrivajo, da so ruske kopenske sile uspešno izvedle terenski preizkus nove generacije robotskih platform.

Nedavna poročila iz vasi Berdiči, kjer trenutno potekajo intenzivni spopadi, razkrivajo, da so ruske kopenske sile uspešno izvedle terenski preizkus nove generacije robotskih platform.

V ospredju tega preizkusa so bili brezpilotni jurišni droni, ki so zagotavljali podporo pri ofenzivnih operacijah s ciljem uničevanja ukrajinskih obrambnih položajev.

Pri tem so uporabili module AGS-17, s katerimi naj bi droni izstrelili stotine granat.

Te avtonomne vojaške naprave so bile v bojnih pogojih ocenjene kot izjemno učinkovite.

Izkušnje pridobljene iz teh bojnih operacij bodo ključne za nadaljnji razvoj in proizvodnjo teh jurišnih robotskih platform.

Ruski mediji to tehnološko novost primerjajo s pionirsko uporabo tankov med prvo svetovno vojno. Poudarek dajejo revolucionarnemu potencialu takšne tehnologije na bojiščih.

Robotske platforme, opremljene z goseničnimi bazami, ponujajo obetavne možnosti za nadaljnji razvoj, omogočajo namestitev različnih bojnih modulov in so lahko ključne pri izvajanju podpornih operacij, kot so postavljanje min, prevoz ranjencev in oskrbovalnih materialov.

Vozila brez posadke naj bi bila sposobna delovati tudi v razmerah, ko bi bila izguba osebja in drage opreme ob ukrajinski obrambi neizogibna.

Takšne tehnologije bi lahko imele pomembno vlogo na sodobnih bojiščih.

Čeprav podobne razvojne projekte vodijo tudi ZDA, Velika Britanija in Kitajska, Rusija izstopa kot prva država, ki je te napredne jurišne drone dejansko uporabila v realnih bojnih pogojih.

Toda ob tem so se v spopadu kopenski droni soočili z drugo nevarnostjo – zračnimi droni. In kot lahko vidimo so zračni droni v nekaterih primerih uspešno uničili kopenske drone.

Ne glede na to pa so ruski droni uspešno opravili nalogo in ob tem niso žrtvovali človeških življenj ruskih vojakov, kar je vsekakor napredek.

A ne samo to - Rusija je uvedla v oborožitev tudi nove drone, ki lovijo sovražne drone - z mrežami.

Kako je to videti, kaže posnetek zgoraj.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek