REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zbrali 15 milijonov dolarjev za ponovno oživitev izumrlega »volnenega mamuta«, mladiče pričakujejo čez šest let

Zbrali 15 milijonov dolarjev za ponovno oživitev izumrlega »volnenega mamuta«, mladiče pričakujejo čez šest letVolneni Mamut in njegovi snovalci. Vir: Twitter

Deset tisoč let po tem, ko so volneni mamuti izginili s površine Zemlje, so se znanstveniki lotili ​​ambicioznega projekta, da bi te veličastne živali vrnili v arktično tundro.

O možnosti ponovnega ustvarjanja volnenih mamutov in njihove vrnitve v naravo se resno razpravlja že več kot desetletje, toda v ponedeljek so raziskovalci napovedali, da so zbrali nova sredstva, za katera menijo, da bi lahko uresničila njihove sanje.

Volneni Mamut  Vir: Twitter
Volneni mamut. Vir: Twitter

Okoli 15 milijonov dolarjev (11 milijonov funtov), ​​ki jih je zbralo podjetje za bioznanost in genetiko Colossal, ki sta ga soustanovila Ben Lamm, podjetnik na področju tehnologije in programske opreme, in George Church, profesor genetike na Harvardski medicinski šoli in pionir v novih pristopih preurjanja genov, bi lahko pomagalo uresničiti ta projekt.

Hibrida slona in mamuta naj bi izdelali z zarodki v laboratoriju, v katere bi vnesli mamutovo DNK.

Izhodišče projekta vključuje odvzem kožnih celic azijskim slonom, ki jim grozi izumrtje, in njihovo ponovno programiranje v vsestranske izvorne celice, ki nosijo mamutovo DNK.

Ocene o tem, ali bi bili mamuti v tem, zaradi klimatskih sprememb spremenjenem okolju s svojim teptanjem permafrosta in podiranjem dreves koristni ali ne, se še vedno razlikujejo.

V permafrostu so doslej sicer odkrili že celo vrsto zelo dobro ohranjenih mamutov.

Posebni geni, ki so odgovorni za dlake mamuta, izolacijske maščobne plasti in druge prilagoditve hladnega podnebja, so bili medtem že identificirani s primerjavo genomov mamutov, pridobljenih iz »permafrosta«.

Te zarodke bi nato vstavili v nadomestno samico ali v umetno maternico.

Če bo šlo vse po načrtu – ovir pa je na tej poti še kar nekaj - raziskovalci upajo, da bodo v šestih letih dobili prvi niz mladičev.

»Naš cilj je narediti slona, ​​odpornega proti mrazu, ki pa bo videti in se bo obnašal kot mamut. Ne zato, ker poskušamo koga prevarati, ampak zato, ker želimo nekaj, kar je funkcionalno enakovredno mamutu, ki bo užival tako kot v svojem času pri -40° C in delal vse, kar počnejo sloni in mamuti, zlasti ko podirajo drevesa,« je George Church dejal za Guardian.

Nekateri znanstveniki pa postavljajo pod vprašaj smisel projekta, ki prihaja v času, ko se arktične razmere zelo spreminjajo.

Ocene o tem, ali bi bili mamuti v tem, zaradi klimatskih sprememb spremenjenem okolju s svojim teptanjem permafrosta in podiranjem dreves koristni ali ne, se namreč še vedno razlikujejo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek