REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zahodna sredstva elektronskega izvidovanja »matrajo nevidni« ruski tanki

Zahodna sredstva elektronskega izvidovanja »matrajo nevidni« ruski tankiV zadnjem času obstaja veliko zanimanje tradicionalnih kupcev ruskega orožja za nakup teh sistemov, zato je tudi perspektiva T-90M »Preboj« z »nakidko« - zagotovljena. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruski strokovnjaki so razvili napreden maskirni sistem, ki omogoča, da postanejo osnovni bojni tanki veliko težje zaznavni za sodobne radarske sisteme, kot tudi različne vrste visokonatančnega protitankovskega orožja, opremljenega z infrardečimi in radarskimi samovodenimi bojnimi glavami, poroča RIA Novosti.

V zadnjem času se je ruski vojaško-industrijski kompleks lotil razvoja sredstev, ki so naredila osnovne bojne tanke na bojišču kar se da nevidne za sodobne sovražne izvidniške sisteme.

Ukrajinske sile imajo širok nabor kopenskih optoelektronskih in radarskih postaj, vključno z izvidniškimi brezpilotnimi letali različnih vrst. Nedvomno so pri izvidovanju ruskih položajev vključeni tudi resursi zveze NATO, ki se intenzivno uporabljajo v zračnem prostoru ob zahodni meji Ukrajine in črnomorskem bazenu (letala za elektronsko izvidništvo), vključno z orbitalno skupino izvidniških satelitov.

Toda ruska vojska je »tanke zavila v skrivnostni plašč«, kar je še posebej pomembno, saj je v razmerah 21. stoletja na fronti zelo težko ostati neopažen.

To velja tako za sprednjo frontno linijo kot tudi za taktično in celo strateško globino fronte, ki lahko doseže več sto kilometrov.

Eden najpomembnejših elementov uspeha vojne operacije (ofenzive/defenzive) je poznavanje števila, kakovosti in razporeditve sovražnikovih enot, kar se doseže z različnimi vrstami izvidovanja s tal, iz zraka in celo iz vesolja.

Oziraje na sve našteto, so ruski strokovnjaki, ki se ukvarjajo s problemi maskiranja bojne tehnike, razvili napreden sistem, ki omogoča, da postanejo osnovni bojni tanki veliko težje vidni za sodobne radarske sisteme, kot tudi različne vrste visoko natančnega protitankovskega orožja, opremljenega z infrardečim in radarskim samovodenim bojnim glavama, poročajo ruski mediji.

Gre za maskirni sistem, imenovan »nakidka« (v slovenščini: »plašč/ogrinjalo«).

Sistem »nakidka« je sestavljen iz posebnega termoizolacijskega in radio-absorbirajočega sintetičnega materiala. Po navedbah proizvajalca ta material ne oddaja nobene toplote, natančneje, temperatura na hrbtni strani je enaka temperaturi okoliškega zraka.

Zadevno »ogrinjalo« za tanke je sestavljeno iz 8-10 različnih delov, ki so posebej oblikovani za lažje »oblačenje« glavnih elementov tanka, kot so kupola, prednji del oklepa, vrh motornega prostora, stranice tanka itd.

Ocenjuje se, da uporaba sistema zaščitnega prikrivanja »nakidka« dvakrat do trikrat zmanjša verjetnost zaznave tanka s protitankovsko raketo, opremljeno z infrardečo glavo za samonavajanje, pri radarskem zaznavanju v vseh valovnih dolžinah pa je vidnost zmanjšana za več kot šestkrat v primerjavi s tehniko, ki teh sistemov nima.

V lokalnem načinu delovanja, ki uporablja toplotno/infrardečo in radarsko zaznavanje zemeljskih ciljev, se tank, ki ga pokriva sistem »nakidka«, tako zlije z okoliškim ozadjem, da ga je zelo težko, praktično nemogoče prepoznati.

Uporaba tega sistema za zaščito tanka omogoča tudi bistveno zmanjšanje razdalje njegovega zaznavanja s strani specializiranih radarskih izvidniških letal, kot je npr. »Boeing E-8 joint STARS«, ki uporablja radar z aktivno fazno rešetko ameriškega proizvajalca Northrop Grumman za preiskovanje kopnega.

E-8C joint STARS leta 2004 nad Irakom. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Z uporabo tega radarja lahko letalo z zelo visoko natančnostjo zazna cilje na razdalji do 250 kilometrov. Odvisno od načina delovanja lahko Boeing E-8 med iskanjem skenira širše območje ali usmeri svoj radarski žarek na strogo določena območja, kar poveča koncentracijo izvidovanja, saj daje jasnejšo sliko organizacije sovražnikovih vrst.

Ima sposobnost prepoznavanja zaznanih ciljev, ter njihove klasifikacije, kjer se pridobi širša slika o vrsti in tipu tehnike, ki se nahaja v opazovanem območju.

Po navedbah proizvajalca sistema »nakidka« ima to letalo štiri- do šestkrat manjšo učinkovitost pri odkrivanju oklepno-mehaniziranih sil, ki so ustrezno zaščitene z naprednimi sredstvi maskiranja, natančneje efektivni domet zaznavanja je zmanjšan na vsega 40-50 kilometrov.

Vir: Telegram, posnetek zaslona

Tako so sovražna izvidniška letala prisiljena leteti na »robu britve«.

Priti morajo veliko bližje kot običajno, da bi uspela zaznati ruske oklepno-mehanizirane sile, kjer obstaja stalna nevarnost kršitve ruskega zračnega prostora (zadnji tak primer je bil ameriški strateški izvidniški brezpilotnik MK-9 »Ripper«).

To so območja, ki so izjemno tvegana za uporabo teh letal.

Enostavno so prisiljena vstopiti v cono dosega raketnih sistemov zračne obrambe srednjega dosega in celo naprednih hibridnih samohodnih protiletalskih topov »pancir-SM«, opremljenih z raketami 57E6M, od koder praktično ni vrnitve.

Takšni rezultati so možni ob pravilni uporabi sistema »nakidka« na vseh vitalnih delih vozila, ki je maskirano, in v skladu s priporočili, ki jih poudarja proizvajalec.

Kamuflažni sistem »nakidka« je bil doslej opažen le na glavnih bojnih tankih T-90M »Preboj«, ki aktivno sodelujejo v območju posebne vojaške operacije.

V zadnjem času obstaja veliko zanimanje tradicionalnih kupcev ruskega orožja za nakup teh sistemov, zato je tudi njegova izvozna perspektiva zagotovljena.

Poleg ruske vojske si je tudi Armenija nedavno priskrbela napredne kamuflažne komplete za svoje oborožene sile.

T-90. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Osnovne značilnosti ruskega »nevidnega« tanka: Ruska vojska v območje posebnih vojaških operacij vse pogosteje pošilja glavne bojne tanke T-90M »Preboj«, ki po zaslugi obsežnega posodobitvenega paketa predstavljajo najkakovostnejšo različico družine tankov T-90 tretje generacije.

Samo letos naj bi na fronto poslali več sto tankov T-90M.

Vir: Posnetek zaslona, Telegram

V primerjavi s prejšnjimi različicami tanka je T-90M »Preboj« bolje zaščiten tank.

Na kombiniranem osnovnem oklepu (jeklo+kompozit) je postavljena še dodatna dinamična zaščita z »relikt« eksplozivnimi oklepnimi ploščami.

Ekvivalent prednje oklepne zaščite glavnega bojnega tanka T-90M »Preboj« se giblje od 650-1100 mm za kinetične izstrelke s penetratorji in 850-1600 mm za kumulativne izstrelke.

Dodatne oklepne plošče in protikumulativne rešetke so okrepile stranice tanka, motorni prostor in vrh kupole tanka, ki je bil ranljiv za napade vodenih protitankovskih raket, ki so napadale zgornjo projekcijo tanka, in napade brezpilotnih letal kamikaze.

Kupola tanka je prav tako prenovljena, kar je omogočilo integracijo posodobljenega topa s povečanimi tehnično-taktičnimi lastnostmi.

Izboljšan je tudi sistem za vodenje ognja (SUV) »Kalina«, za katerega je značilna visoka stopnja avtomatizacije in delovanje v načinu »lovec-ubijalec«.

Vgrajen je tudi zelo kakovosten komunikacijski sistem.

S tehničnimi rešitvami je bil dodatno zaščiten bojni komplet tanka, ki je bil v prejšnjih različicah občutljiv na preboj kumulativnega curka, kar je pogosto privedlo do njegovega aktiviranja in popolnega uničenja tanka.

Integriran je tudi motor povečane moči, ki je kljub povečanju skupne teže tanka ohranil sposobnost zelo visoke okretnosti in manevriranja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek