REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za odbojkarje velik sprejem, za vse pa nov dan vrhunskega športa

Za odbojkarje velik sprejem, za vse pa nov dan vrhunskega športaOdbojkarji Slovenije in Srbije

Slovenski odbojkarji, ki so se prebili do finala s Srbijo so že prispeli iz Pariza. Danes pa jih čaka proslava c središču Ljubljane.

Za slovenske odbojkarje je v znani pariški dvorani Bercy navijal tudi predsednik države Borut Pahor, vsaj 2000 navijačev pa je v francosko prestolnico prišlo z organiziranim prevozom. Še enkrat toliko se jih je zbralo v dvorani »neorganizirano«.

Odbojkarji Srbije so sicer novi evropski prvaki v odbojki. V finalu v Parizu so morali v ekipi Slovenije priznati premoč tekmecem z 1:3 (19, -16, -18, -20) in so po štirih letih osvojili še drugo srebro na tovrstnem tekmovanju.

Ne glede na rezultat tekme s Srbijo se zaradi "zlatega srebra" že načrtuje velik sprejem v Ljubljani, na Kongresnem trgu.

Sprejem se bo začel danes ob 17. uri.

1. oktobra leta 1863 bilo po zgledu istoimenskega telovadnega društva v Pragi v Ljubljani ustanovljeno športno društvo Sokol, ki je tudi sicer kasneje preraslo v pomembno rodoljubno gibanje.

Na njem se bosta odbojkarjem pridružila tudi kolesarska šampiona Primož Roglič in Tadej Pogačar ter kajakaši na čelu s svetovnima prvakoma Evo Terčelj in Nejcem Žnidarčičem.

Na Kongresnem trgu bodo navijači obenem lahko pozdravili tudi dobitnike kolajn s svetovnega prvenstva v kajaku in kanuju.

V španskem Seu d'Urgellu je kajakašica Eva Terčelj postala svetovna prvakinja v slalomu, Nejc Žnidarčič pa v spustu. Kanuist Luka Božič pa je bil v slalomu tretji.

Ob tem je Olimpijski komite Slovenije predlagal, da bi v prihodnosti športu posvetili še več državne pozornosti.

1. oktobra leta 1863 je bilo namreč po zgledu istoimenskega telovadnega društva v Pragi v Ljubljani ustanovljeno športno društvo Sokol, ki je tudi sicer kasneje preraslo v pomembno rodoljubno gibanje.

Tako bi 1. oktober lahko postal državni praznik, dan športa, ki sicer ne bi bil dela prost dan.

O pobudi bo že v torek razpravljal pristojni parlamentarni odbor, še pred tem pa naj bi o njej spregovorili tudi pri predsedniku republike Borutu Pahorju.

Slovenski odbojkaši so sicer osvojili srebro, za dober nastop pa so jih pohvalili tudi v Srbiji.

"Vsaka čast Slovencem, pustili so sijajen vtis na Evropskem prvenstvu, zagrozili z vodsvom v setih, toda naprej niso mogli - dalje je igral samo en tim", so zapisali v srbskem Telegrafu, kjer so selektorju slovenske reprezentance zamerili le ponovno preverjanje zadnje točke, kar naj bi bilo "nešportno, neviteško s strani Italijana..."

Razočaran je bil tudi slovenski reprezentant Klemen Čebulj: "Žal nam ni uspelo želeno. Pustili smo, da nas Srbija nadigra in osvoji evropsko prvenstvo. Težko je oceniti, zakaj ni šlo. Morda je zmanjkalo energije, težko rečem karkoli. Srbija je imela zelo dobro blok obrambo in zaključevala "breake", potem je začela verjeti po izgubljenem prvem nizu in prišla do zmage. Slovenija je ponosna na to srebrno medaljo. To, kar smo pokazali v Stožicah, je bilo res fantastično. Zahvaljujem se vsakemu navijaču, ki je dal za nas glas in srce."

Dejan Vinčić pa je izpostavil, da je bilo tokrat srebro res kot srebro, medtem ko je bilo pred štirimi leti bolj podobno zlatu: "Vsa Slovenija je ponosna na medaljo, a mi smo napadali vrh. Leta 2015 je srebro sijalo kot zlato, tole žal sije kot srebro. Po prvem nizu, ko smo odigrali odlično, smo razpadli, dovolili smo jim, da so prevzeli vodenje igre in so nas premagali. Nismo zaključevali žog, ko smo imeli idealen sprejem, potem so se sprostili na servisih, dobili naslednje tri nize. Nekaj upanja je še bilo, a spet napaka, dve preveč in na žalost izgubljena tekma."

Kljub temu gre za velik uspeh slovenske odbojke in športa, ki si res zaslužita praznovanje.

Delite članek