REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Wada opozorila na hude napake med testiranji v Riu

Wada opozorila na hude napake med testiranji v RiuZdravstvo

Svetovna protoidopinška agencija Wada je v neodvisnem poročilu obtožila Mednarodni olimpijski komite (Mok) za "resne napake" med zbiranjem dopinških vzorcev športnikov, ki so tekmovali na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

V poročilu, ki ga je izdelal neodvisni opazovalec v Montrealu, so pri Wadi zapisali, da osebje, ki je v Riu izvajalo dopinške teste, ni imelo ključnega znanja in ustreznega treninga, v Riu so se delavci spopadali s pomanjkanjem opreme za testiranje in tudi samo načrtovanje dopinških testov med igrami naj bi bilo neustrezno.

V poročilu še piše, da nad nekaj hudimi napakami organizatorji resda niso imeli nadzora, druge pa so bile posledica varčevanja - tako znižanja proračuna kot zmanjševanja osebja. Wada je ob tem še zapisala, da bi moralo imeti osebje, ki izvaja dopinške teste, še zlasti nadzorniki, ki spremljajo športnike med testi, boljši trening oziroma ustreznejšo izobrazbo. "Neizobraženo in neizkušeno osebje ne bi smelo delati na olimpijskih igrah," je zapisala Wada.

"Na takšen način se omaja zaupanje športnikov v ustrezen protidopinški program in ponuja priložnost za izkušene in brezvestne športnike, ki želijo zlorabljati sistem in manipulirati z dopinškim nadzorom," je še zapisala Wada.

Kljub nekaj resnim napakam pa je Wada pohvalila osrednji protidopinški laboratorij v Riu in dejala, da ima bogato zapuščino za protidopinško gibanje po vsej Južni Ameriki. "Navkljub težavam z osebjem, z omejenimi viri ter drugim logističnim napakam je treba pohvaliti zlasti prostovoljce, ki so opravili izjemno delo," je dejal predsednik neodvisne komisije Jonathan Taylor.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek