REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Viralno: Kako so se uresničile srhljive napovedi za 21. stoletje, zapisane že pred 25 leti

Viralno: Kako so se uresničile srhljive napovedi za 21. stoletje, zapisane že pred 25 letiSo se uresničile napovedi prihodnosti? Vir: Twitter

Prihodnost je težko napovedovati – to je uveljavljeno prepričanje.

Toda zdi se, da nekateri »futurologi« včasih precej natančno razkrijejo prihodnost.

To še zlasti velja za dva futurologa, ki sta leta 1997 napovedala nekaj srhljivo preroških dogodkov v 21. stoletju. Velika večina med njimi se jih je uresničila.

Napovedi
Napovedi
Besedilo je pravilno napovedalo marsikaj, od pandemije, dviga cen energije, do podnebnih sprememb in celo ustavitve širjenja EU in brexit.

Ko so na družbenih omrežjih odkrili ta star članek, ki sta ga julija leta 1997 napisala Pete Leyden in Peter Schwartz, v izdaji revije WIRED, je ponovna objava sprožila vrsto komentarjev na družbenih omrežjih.

Besedilo je namreč pravilno – napovedalo marsikaj, od pandemije, dviga cen energije, do podnebnih sprememb in celo ustavitve širjenja EU ter brexit.

V svojem seznamu dogodkov, ki se bodo pripetili v 21. stoletju in bi lahko pokvarili »pozitiven razvoj« v devetdesetih letih 20. stoletja, kot se ga spominjajo na Zahodu (pa vendar na Balkanu in v Rusiji imajo o tem nekoliko drugačno mnenje) sta Leyden in Schwartz napovedala »deset scenarijev«, ki bi lahko »prekinili gospodarski razcvet« (s konca prejšnjega stoletja).

Velika večina zapisanega se je res uresničila, ali pa pravkar živimo te napovedi…

Tu so njune napovedi za 21. stoletje:

– Napetosti med Kitajsko in ZDA, ki se bodo stopnjevale v novo hladno vojno –, ki bo mejila na »vročo.«

– Nove tehnologije se izkažejo za neuspešne. Preprosto ne prinašajo pričakovanega povečanja produktivnosti ali velike gospodarske rasti.

Rusija se sprevrže v kleptokracijo, ki jo vodi mafija, ali pa se umakne v kvazikomunistični nacionalizem, ki ogroža Evropo.

– Proces evropskega povezovanja se ustavi. Vzhodna in Zahodna Evropa ne moreta doseči ponovne združitve in celo proces evropskega združevanja se ustavi.

– Velika ekološka kriza povzroča globalne podnebne spremembe, ki med drugim povzročajo prekinitve pri ​​oskrbi s hrano – to povsod povzroča velike podražitve in občasne lakote.

Iztekanje časa
Vir: Twitter

– Velik porast kriminala in terorizma sili človeštvo, da se v strahu umika. Ljudje, ki nenehno čutijo, da bi jih lahko razstrelili ali poškodovali, niso pripravljeni na odpiranje in spravo.

– Kumulativno naraščanje onesnaževanja povzroči dramatično povečanje rakavih obolenj, ki preplavijo slabo pripravljen zdravstveni sistem.

– Cene energije skokovito narastejo. Napetosti na Bližnjem vzhodu motijo ​​oskrbo z nafto, alternativni viri energije pa je ne nadomestijo.

– Svet je priča nenadzorovani nalezljivi bolezni – sodobni epidemiji gripe ali njej podobni bolezni, ki se širi kot požar in ubije več kot 200 milijonov ljudi.

– Družbeni in kulturni zaostanek ustavi napredek, ljudje pa se morajo odločiti, ali bodo šli naprej. Morda pa preprosto ne bodo...

Velika večina zapisanega se je res uresničila, ali pa pravkar živimo te napovedi…

Infografika je postala viralna na Redditu in Twitterju, številni komentatorji pa so se odzvali na te skoraj 25 let stare napovedi.

In da, tudi omikron in podobni sevi »novega koronavirusa« so bili del te napovedi.

Razlog več, da nekoliko bolj resno vzamemo napovedi, kaj nas čaka, če ne ustavimo pandemije koronavirusne bolezni covid-19, pa tudi podnebnih sprememb.

Znanstveniki so na primer že ob začetku pandemije svetu dali le kakšno leto dni časa, da se s cepivi izbori proti pandemiji, predno se bo pojavil sev, ki bo »prebil« zaščito cepiv.

Prve napovedi o tem so bile objavljene marca lani, junija lani smo na to opozarjali tudi v Insajderju.com.

In prav to se sedaj dogaja.

Razlog več, da nekoliko bolj resno vzamemo napovedi, kaj nas čaka, če ne ustavimo pandemije koronavirusne bolezni covid-19, pa tudi podnebnih sprememb, kjer znanstveniki prav tako že desetletja napovedujejo katastrofalne posledice le-teh, ne da bi jih politiki jemali resno.

Delite članek