REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tito in Sovjetska zveza: Temna plat zgodovine

Tito in Sovjetska zveza: Temna plat zgodovine

Kako je Tito živel v ruskem ujetništvu, kjer se je znašel med prvo svetovno vojno? Je bil Tito res Josip Broz ali so ga Rusi zamenjali s svojim človekom? Kaj vemo o njegovem življenju v ZSSR, delu v Kominterni in konfliktu s Stalinom? Zakaj je bil Stalin proti temu, da bi Tito vodil Jugoslavijo? Na ta vprašanja odgovarja zgodovinar Nikita Bondarjov z Ruske državne univerze za humanistiko, avtor knjige Titova uganka: Moskovska leta Josipa Broza.
Tito je tudi sam rad pripovedoval zgodbo, da so ga, domnevno, ugrabili Čerkezi iz »divje divizije«. Dedijer v Brozovi biografiji opisuje, kako je strašni Čerkez s kopjem skočil naravnost v rov, v katerem je sedel Broz. Takoj se zastavi vprašanje: Zakaj je sploh bil tam, če je bil izvidnik? To je že čudno.

Po preučevanju dokumentov iz arhivov je bilo ugotovljeno, da tam nikjer v bližini sploh ni bilo nobenih Čerkezov, pač pa so Tita ugrabile enote pod poveljstvom Mannerheima. Bodoči predsednik Finske je ugrabil bodočega predsednika Jugoslavije! Tako se obrne zgodovina.

Kasneje je usoda Tita dodobra popeljala po Rusiji. Ker je bil ranjen, je bil najprej nastanjen v bolnišnici v pravoslavnem samostanu v Svjažinsku, v današnjem Tatarstanu. Tudi pozneje je bil ves čas na periferiji Rusije, na krajih, kjer je prevladovalo nerusko prebivalstvo. Tatarstan, Mordovija, južna Sibirija, pa tudi kazaške stepe. Sam je pripovedoval in tudi arhivi potrjujejo, da se je dolgo skrival v kazaških stepah pri kazaškem »kulaku«. Na splošno je bil med svojimi potovanji po Rusiji redko in le za kratek čas med ljudmi ruske narodnosti.

Je Josip Broz med potepanjem po Rusiji (1915-1920) videl Moskvo ali Peterburg?

Dedijev v biografiji piše, da se je Tito odpravil v Peterburg, da bi prečkal sovjetsko-finsko mejo in pobegnil, a je bil aretiran in zaprt v Petropavlovski trdnjavi, od koder so ga spustili bosega. Toda po mojih podatkih dokumenti te informacije ne potrjujejo.

Če bi sodili samo na podlagi potrjenih dejstev, je bil Omsk največje mesto, ki ga je Tito tista leta videl med bivanjem po Rusiji, to pa je daleč od prestolnice. Mimogrede spomnimo, da se je ravno v Omsku v pravoslavni cerkvi poročil s svojo rusko ženo Pelagijo. Podatek dokazuje, da je bil Josip Broz vedno povsem indiferenten do različnih religij. 

Nadaljevanje članka si lahko preberete: TUKAJ

Delite članek