REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Steve Jobs: »Ti ne boš dobila ničesar. Ali razumeš?«

Steve Jobs: »Ti ne boš dobila ničesar. Ali razumeš?«Steve Jobs in Lisa Brennan - Jobs

Lisa Brennan-Jobs, hčerka ustanovitelja in nekdanjega predsednika upravnega odbora podjetja Apple, pokojnega Steva Jobsa je v svoji knjigi razkrila zelo težavne odnose z očetom.

Lisa se je rodila leta 1978 po nekajletni zvezi Jobsa s Chrisann Brennan, ki jo je zapustil takoj, ko se je izkazalo, da je noseča. Poglavje Lisine knjige je objavil časnik Vanity Fair, v njem pa opisuje žalostne prizore in spopade z očetom, ki je v njenem primeru najprej neresnično zanikal lastno očetovstvo in na sodišču celo lagal, da je »sterilen« nato pa je zavračal plačilo finančne podpore za lastno hčer. Da ni »sterilen« pa se je izkazalo zatem, ko je imel z ženo Laurene Powell še tri otroke.

Šele ko je državni tožilec iz okrožja San Mateo County Steva Jobsa prisilil v test očetovstva, ki je bil pozitiven, je bil ustanovitelj podjetja Apple dolžan Lisi zagotoviti vsakomesečni finančni prispevek.

Tako trdi njegova hči Lisa Brennan-Jobs, ki je njun skrajno zapleten odnos strnila v knjigo Small Fry, ki bo uradno izšla 4. septembra.

»Moj obstoj je bil za mojega očeta vir sramote, ki ni sovpadal z njegovo zgodbo o veličini, ki jo je želel ustvarjati in prodajati,« je zapisala Brennanova.

Mati je zato morala delati tudi kot čistilka in natakarica, da bi lahko skrbela za hčer, kajti »oče ni pomagal prav nič«, se spominja Lisa. Zanikal je celo, da je svoj prvi računalnik, ki mu je prinesel prvi večji uspeh, imenoval »Lisa« - prav po svoji prvi, nezakonski hčerki.

»Si ga imenoval po meni?,« ga je ob neki priložnosti vprašala Lisa. »Ne. Žal mi je, otrok,« ji je odvrnil oče.

Toda pozneje je vendarle nekoliko spremenil odnos in Liso skupaj z ostalimi člani družine, kot že 27–letno dekle odpeljal na počitnice v južno Francijo, kjer so obiskali tudi njegovega prijatelja Bona iz skupine U2. Bono je tedaj ponovil Lisino vprašanje, namreč, ali je Steve računalnik Lisa imenoval po njej (svoji hčerki). In šele tedaj naj bi Jobs zelo skopo in na kratko priznal: »Da.«

Lisa Brennan-Jobs: 'Moj obstoj je bil za mojega očeta vir sramote, ki ni sovpadal z njegovo zgodbo o veličini'

Kljub temu da je bil Steve Jobs kot podjetnik vizionar, je bil na osebnem področju izjemno krut. Odtujena hčerka Lisa, ki jo je imel Steve z njeno materjo Chrisann Brennan, je ob tem zapisala, da si je zmeraj želela normalne odnose s svojim očetom. Gre za prvi takšen zapis o odnosu Lise do svojega očeta, ki je zaradi raka umrl leta 2011, star 56 let.

Objavljeno poglavje opisuje zadnje dneve pred smrtjo Steva Jobsa. Lisa ga je obiskovala tudi v bolnišnici, kjer ji je budistični menih – Steve Jobs je namreč že v mladosti postal budist – dejal, da se mora »dotakniti njegovih nog.«

»Opustila sem misel na možnost velike pomiritve, takšne, kot jo vidite v filmih, kljub temu pa sem ga še naprej obiskovala,« je opisala svoj odnos z očetom Lisa. Steve Jobs je prikazan kot precej stiskaška oseba.

Poglavje knjige prav tako opisuje, kako so Jobsovi pravniki ob oblikovanju odločitve o tem, koliko denarja mora Steve Jobs plačati Lisi, vztrajali, da mora biti odločitev o tem sprejeta do 8. decembra leta 1980.

Samo štiri dni pozneje je Apple vstopil na borzo in ponudil svoje delnice, Steve Jobs pa je postal neverjetno bogat človek. Toda očetovske dolžnosti mu je že štiri dni pred tem naložilo sodišče, ki je dosodilo, da mora Chrissan na mesec plačevati le 500 dolarjev preživnine. Štiri dni zatem je bil Jobs bogataš z več kot 200 milijoni dolarjev, vendar za Liso ni bil dolžan plačevati nič več kot 500 dolarjev.

Še precej časa se je delal »revnega« in v službeni garaži skrival svojega porscheja, celo v svojih zadnjih dnevih na Applu pa je vozil mercedes brez registrskih oznak in zmeraj parkiral na mestu za invalide.

Lisa je slišala tudi pričevanja o tem, da oče menja svoje porscheje vsakokrat, ko opazi kakšno odrgnino ali prasko na avtomobilu; zato je očeta vprašala, ali lahko tedaj, ko bo kupil kakšnega novega porscheja, ona dobi starega. »Ti ne boš dobila ničesar. Ali razumeš? Ti ne boš dobila ničesar!«, ji je zabičal njen oče, ki po Lisinih besedah ni bil »širokogruden z denarjem, hrano ali besedami.«

Lisa je dejala, da je razumela njegove besede, ki pa so jo kljub temu zabolele. Podobno grob je bil še večkrat. Nekoč, med enim od zadnjih poskusov, da zakrpata klavrn odnos, naj bi ji Jobs, ko se je poškropila z rožno toaletno vodico, zlobno zabrusil, da »smrdi kot stranišče.«

Dve leti po Jobsovi smrti je knjigo spisala tudi Chrisann. Jobsa je opisala kot človeka, ki ga je uspeh spremenil v demona. Ocena, s katero se strinja tudi Lisa.

Tudi Jobsova prva ljubezen Tina Redse je nekoč dejala, da bi lahko njegovo fotografijo dodali opisu »narcisoidne osebnostne motnje v psihiatričnem priročniku.«

Steve Jobs se je sicer rodil 24. februarja 1955. Manj v ospredju medijev je, da je tistemu, ki ga je Steve klical "oče", sicer ime Paul Reinhold Jobs, a ni bil njegov biološki oče. Steve Jobs je bil namreč posvojen.

Pravi oče Steva Jobsa je bil Abdulfattah Jandali, ki se je v ZDA med pridobivanjem doktorata preselil iz Sirije. Na univerzi v Wisconsinu je spoznal Jobsovo biološko mati, Joanne Carole Schieble, Američanko z nemškimi in švicarskimi koreninami.

Jobsova biološka starša sta želela, da ga posvoji družina, ki mu bo omogočila šolanje na univerzitetni ravni. Ko je prvotni dogovor o posvojitvi s strani premožnega in visoko izobraženega para padel v vodo, je bil Steve dodeljen Paulu in Clari Jobs. Steve ju je imel zelo rad.

Pravi oče Steva Jobsa je bil Abdulfattah Jandali, ki se je v ZDA se je med pridobivanjem doktorata preselil iz Sirije.

Podjetje Apple je s prijateljem in soimenjakom Stevom Wozniakom ustanovil 1. aprila 1976, sodeloval pa je še Ronald Wayne, ki je Apple zapustil po nekaj tednih in svoj delež prodal za 800 dolarjev – danes bi bil vreden preko 60 milijonov dolarjev.

Z Applom je Steve Jobs ustvaril prvi računalnik z grafičnim vmesnikom (Macintosh), prvi pametni telefon (iPhone), prvo uporabno tablico (iPad) in najuspešnejši prenosni predvajalnik glasbe (iPod). Vmes je podjetje za nekaj let neprostovoljno zapusti in ustanovil še Pixar, ki je ob DreamWorks danes najuspešnejši animacijski studio v Hollywoodu.

Jobs je za rakom trebušne slinavke zbolel leta 2003. Leta 2009 so mu presadili jetra. Zdelo se je, da si bo opomogel. Ker se je bolezen vrnila, je 24. avgusta 2011 delovno mesto in vodstvo Appla prepustil Timu Cooku, operativnemu direktorju podjetja. Jobs je umrl manj kot mesec in pol pozneje, 5. oktobra 2011.

Vrednost njegovega podjetja se je pravkar zvišala na preko bilijon dolarjev.