REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sredi mesta vzniknil grozljiv prizor: Domačini jezni zaradi dekleta, ki se utaplja v reki. A je vse tako, kot se zdi?

Sredi mesta vzniknil grozljiv prizor: Domačini jezni zaradi dekleta, ki se utaplja v reki. A je vse tako, kot se zdi?Grozljiva podoba našega jutri? Vir: Twitter, posnetek zaslona

Vznemirjujoča podoba 12-letnega dekleta, ki se utaplja je izzvala zaskrbljenost med prebivalci Bilbaa, saj se je prejšnji teden nenadoma pojavila na površju reke Nervion.

Srhljiva podoba ima svoj namen - boj proti podnebnim spremembam. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Mehiški hiperrealistični umetnik Ruben Orozco je za kampanjo fundacije BBK - dobrodelne podružnice španske posojilnice Kutxabank - ustvaril skrivnostno figuro, imenovano Bihar (kar pomeni Jutri v baskovščini) da bi spodbudil razpravo o trajnosti.

Cilj je ozaveščati ljudi, da nas »njihova dejanja lahko potopijo ali obdržijo na gladini«, je umetnik povedal za španski portal Horas.

Kakor se plimovanje reke Nervion dviga in spušča, tako se namreč 120-kilogramski kip vsak dan potaplja in nato znova razkriva, kar je za BBK odraz tega, kar bi se lahko zgodilo, »če bomo še naprej stavili na nevzdržne modele«.

Na primer tiste, ki prispevajo k podnebnim spremembam.

Nič hudega sluteči prebivalci Bilbaa so se prejšnji četrtek zbudili po tem, ko so umetniško stvaritev sredi noči že spustili v reko blizu mestnega središča, ob mostu Zubi Zuri.

Jutri... Vir: Twitter, posnetek zaslona

»Na začetku me je močno vznemirjala, ko je bil večji del obraza ven iz vode, zdaj pa mi povzroča žalost. V resnici - veliko žalosti. Niti ni videti zaskrbljena ali prestrašena, kot da bi se pustila utopiti,« je poročevalcem povedala domačinka Triana Gil.

Bihar ni prvo Orozcovo delo, ki je šokiralo Bilbao.

Pred dvema letoma je njegov kip osamljene ženske, ki sedi na klopi v parku, Nevidna Soledad, prav tako sprožil živahno razpravo o osamljenem življenju starejših…

Delite članek