REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Skriti telegrami po 107 letih razkrivajo mračno skrivnost Titanika: kam so izginila trupla žrtev?

Skriti telegrami po 107 letih razkrivajo mračno skrivnost Titanika: kam so izginila trupla žrtev?Premec Titanika in posnetki z dna oceana

Nesreča najbolj znane čezoceanske ladje še danes izziva precejše zanimanje javnosti kljub dejstvu, da so se v zgodovini zgodile številne nesreče na morju, ki so po številu žrtev prekašale tragedijo titaniških.

Razbitine slavne ladje, ki so jih našli šele 73 let po nesreči, septembra leta 1985, še vedno burijo duhove, še posebej zaradi dejstva, da je raziskovalce zbodlo dejstvo, da ob razbitini ni bilo niti sledu o posmrtnih ostankih umrlih potnikov.

Šele nedavno se je izvedelo, da o tragičnem koncu večine potnikov obstaja dokumentirana sled in to zahvaljujoč dejstvu, da so bili celih 107 let v strogi tajnosti, daleč od oči javnosti, hranjeni zaupni telegrami o zadnjem dejanju tragedije ladje Titanik.

Res je, da je Titanik po številu žrtev »šele« na petem mestu (če izvzamemo potope ladij v času vojn) najhujših nesreč na morju, a raziskovalce je celih 34 let begalo, da nimajo odgovora na preprosto vprašanje - kam so izginila vsa trupla?

Spomnimo, Titanikovo usodo je zapečatil tako trk v ledeno goro kot velika hitrost (23 vozlov oziroma okoli 43 kilometrov na uro), ki jo je imela ladja v trenutku, ko je trčila v gmoto ledu.

Slavna ladja je po trku v ledenik potonila 14. aprila leta 1912, vendar veliko podrobnosti niso bile nikoli popolnoma razjasnjene, kar marsikoga še danes zelo zaintrigira.

Tudi slavnega režiserja Jamesa Camerona, ki je v več intervjujih poudaril, da se je do razbitin spustil več kot 33-krat, ampak niti enkrat ni uzrl ostankov človeških teles.

To vprašanje je obsedalo številne strokovnjake, ki so se posvečali raziskovanju okoliščin potopitve Titanika.

Nekateri so trdili, da je logično, da več kot 70 let po potopitvi - ob najdbi ostankov Titanika - ni bilo na spregled niti enega samega posmrtnega ostanka, ker so medtem telesa v morju razpadla.

Toda kako to, da raziskovalci niso našli niti ene same človeške kosti?

Nova razkritja pa mečejo novo luč na dogodke.

Titanik je namreč potonil 740 kilometrov stran od najbližje obale, prvo reševalno plovilo pa je prispelo na kraj nesreč šele uro in pol po potopu.

Temperatura vode je bila le 2,2 stopinje Celzija, v kateri lahko človek preživi le 15 minut.

Medtem ko je bilo rešenih več kot 60% potnikov iz razkošnega prvega razreda, kjer so bili nameščeni bolj premožni ljudje, so večinoma kratko potegnili prav tisti iz nižjih slojev - reveži, za katere ladjar sploh ni predvidel dovolj reševalnih čolnov v primeru nesreče ...

Posledice so znane - 1517 ljudi je umrlo grozljive smrti.

Ladjo je ekipa raziskovalcev našla na globini 3.800 metrov jugovzhodno od Nove Fundlandije.

Odkrili so, da se je ladja prelomila na dva dela, deli ladje, pohištvo, jedilni pribor in osebni predmeti potnikov pa so bili raztreseni več kot 2,6 kvadratnega kilometra okrog razbitin.

Sam Cameron je potrdil, da je na dnu oceana večkrat opazil oblačila in obutev, ki so jasno kazala, da se je tam nahajal tudi človek, ampak za umrlimi potniki ni bilo prav nobene sledi, niti drobne koščice ...

Do nedavnega ni bilo znano, zakaj je temu tako.

Od leta 1994, ko je lastništvo nad razbitinami dobila družba RMS Titanic Inc., je bilo na površje sicer prinesenih že več kot 6.000 artefaktov.

Morje in mikroorganizmi naj bi v naslednjih petdesetih letih razbitine nekoč mogočne ladje - popolnoma razgradili.

Raziskovalce razbitin pa je ves čas, od njihovega odkritja motilo, da na kraju samem ni bilo opaziti nobenih človeških ostankov.

Tudi posnetki to nazorno kažejo …

Do nedavnega prikriti telegrami pa razkrivajo, da je kapitan reševalne ladje Mackay Bennett v začetku akcije reševanja želel spraviti vsa trupla iz vode, a ko je spoznal, da na njegovi ladji ni niti približno dovolj prostora, je bila sprejeta škandalozna odločitev: vsa trupla revnih potnikov so odvrgli nazaj v morje, medtem ko so na krov izvlekli le trupla bogatih.

Tako so reveži na nek način umrli dvakrat - prvič, ko se je Titanik potopil, in drugič, ko so njihova trupla reševalci vrgli čez krov, nazaj v temačne globine oceana.

In zakaj ni enaka usoda t. i. morskega pokopa doletela vse žrtve nesreče?

Zato ker so v tistem času menili, da imajo »bogati več pravic do dostojanstvenega pokopa.«

Tista trupla, pri katerih so našli denar, nakit in druge dragocenosti, so izvlekli na krov, medtem ko so reveže z reševalne ladje vrgli nazaj v ledeni ocean.

To pojasnjuje zakaj so njihove kosti končale tudi daleč vstran od razbitin Titanika.

Če zaupni telegrami ne bi bili razkriti, bi ta temačna skrivnost za vekomaj ostala na dnu ledenega oceana, skupaj z razbitinami nekdaj največje ladje na svetu.

Delite članek