REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Potopili so se do razbitin Titanika in okameneli: skrivnostno je izginila najbolj znamenita stvar na ladji

Potopili so se do razbitin Titanika in okameneli: skrivnostno je izginila najbolj znamenita stvar na ladjiSplošno znani premec, zahvaljujoč tudi igralcema Leonardu DiCapriu in Kate Winslet, je še vedno v enem kosu ... Vir: Twitter

Po skoraj 15 letih so se raziskovalci ponovno potopili do razbitin nekoč veličastnega čezoceanskega Titanika, 107 let, odkar je nekoč mogočna ladja potonila.

Posnetki, ki jih je objavil britanski BBC, so postali velik hit na internetu, saj so številni občudovalci nepotopljive ladje končno dobili priložnost videti, kako danes zgleda razbitina Titanika, ki v dveh delih leži več kot stoletje na dnu severnega Atlantika, na globini 3810 metrov.

Zgodovinar Parks Stephenson, ki že leta preučuje usodo Titanika, je razkril, da so bile nekatere stvari, ki jih je videl med tokratnim potapljanjem, resnično šokantne.

Na dnu Atlantika jih je pričakal prizor, ki ga je Stephenson opisal kot osupljivega.

V začetku tega meseca se je namreč do križarke petkrat spustila ekipa strokovnjakov, da bi ostanke spet proučili in po dolgem času znova fotografirali.

Toda na dnu Atlantika so jih vsakič pričakali prizori, ki jih je Stephenson opisal kot osupljive.

»Kapitanova kad je med navdušenci na Titanikom veljala za enega najbolj ikoničnih ostankov, skritih v razbitinah, pred petnajstimi leti je bila videti zelo dobro ohranjena, toda zdaj je sploh ni več. Stanje desnega boka ladje, natančneje tistega dela, kjer so bili kapitanovi prostori, je - malo je reči, klavrno, saj se je tam vse spremenilo v prah,« je novinarjem zaupal Stephenson, nekoliko presenečen nad dejstvom, kolikšna je razlika med posnetki izpred desetletja in pol ter najnovejšimi.

Priljubljena kapitanova kad, posnetek iz leta 2005. Zdaj je ni več. Vir: Screenshot YouTube

Kapitanovo kad so preiskovalci posneli med potopom leta 2004 in takoj je postala najbolj srhljiv in hkrati najbolj razburljiv ter zanimiv spomin na podobo slavne ladje, ki je buril domišljijo o nekdanjem življenju najbolj znane razbitine našega časa.

Nato je narava prišla po svoje – kad je v 15 letih popolnoma izginila zaradi korozije, ki jo seveda pospešuje sol, pa tudi zaradi močnih morskih tokov in bakterij, ki jedo kovino.

Titanik se spreminja v rjaste kapnike ...

Aktivnost bakterij kovinske dele ladje spreminja v rjaste kapnike, ki so zelo krhki in se postopoma razkrajajo v zelo fine delce, ki jih morski tok zlahka odnese.

Celotnega desnega boka ladje tako ni več, ker je paluba - razpadla.

»Podira se celotna paluba na tisti strani, razbitina se še naprej razkraja, kar je povsem anravni proces,« je poudaril Stephenson.

Splošno znani premec (zahvaljujoč tudi igralcema Leonardu DiCapriu in Kate Winslet) je sicer še vedno v enem kosu, vendar bo tudi ta v prihodnosti - izginil.

DW zato priporoča vsem tistim, ki bi si želeli udeležiti potapljaške ekspedicije do ostankov Titanika - naj pohitijo ...

Znanstveniki že nekaj časa opozarjajo, da razbitine Titanika ni več mogoče rešiti.

Pred časom so namreč obstajali načrti, da bi ladjo dvignili z oceanskega dna.

Toda znanstveniki zdaj napovedujejo, da se bodo ostanki ladje sesedli v prah že v naslednjih 20 do 50 letih.

»Narava bo Titanik kmalu vzela nazaj k sebi,« so v sporočilu za javnost zapisali v podjetju Triton Submarines, ki je prispevalo globokomorsko podmornico za tokratne potope do Titanika.

Odpravo je vodil Victor Vescovo, ki ga je, kot pravi, najbolj presenetila velikost razbitine.

»Nenavadno je bilo vse to videti, najbolj neverjeten pa je bil trenutek, ko sem se premikal bočno vzdolž razbitin Titanika in so se naše luči odbile od enega od oken in posvetile naravnost k nam nazaj, videti je bilo, kakor da bi nam sama ladja pomežiknila. To je bilo zares pretresljivo,« je dejal.

»Videti je bilo, kot da bi nam ladja pomežiknila. To je bilo zares pretresljivo,« je poudaril Victor Vescovo.

Titanik je bil britanski potniški prekooceanski parnik, ki se je v zgodnjih jutranjih urah 15. aprila leta 1912 potopil v severnem Atlantskem oceanu.

Kljub dejstvu, da je ladja veljala za nepotopljivo, je potonila po trku v ledeno goro na svoji prvi krstni plovbi iz Southamptona v New York.

Na palubi je bilo v času nesreče 2224 potnikov in članov posadke, več kot 1500 jih je izgubilo življenje.

Zaradi neupoštevanja varnostnih predpisov in napačnega ravnanja posadke je grozljivo nesrečo preživelo le 705 ljudi.

Razbitine Titanika so uspeli locirati več kot 70 let po potopitvi, šele leta 1985.

Raziskovalci so rešili tudi te zelo elegantne natikače ...

Raziskovalcem je uspelo rešiti nekaj predmetov z ladje, ki spominjajo na tragično usodo potnikov, ki so bili na njenem krovu usodnega dne njene prve in zadnje plovbe ...

Titanik je kasneje obiskalo več odprav, med drugim je v globinah Atlanskega oceana nekaj kadrov za svoj film Titanik posnel tudi slavni ameriški režiser in raziskovalec svetovnih morij James Cameron.

Zadnji potop do Titanika s človeško posadko se je zgodil leta 2005.

Vsi video posnetki, ki jih je uspela narediti  odprava pod taktirko Vescova, bodo predstavljeni kmalu v dokumentarnem filmu.

Utrinke iz doživetij, ki so osupnile zadnjo Titanikovo odpravo v globine Atlantika, si lahko ogledate v video posnetku, spodaj.

Delite članek