REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Saj ni res, pa je: Mrtvec »oživel« med poročanjem televizijske snemalne ekipe

Saj ni res, pa je: Mrtvec »oživel« med poročanjem televizijske snemalne ekipeVeter, ki oživlja celo »mrtve«. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Po spletu je zaokrožil posnetek, na katerem novinar poroča s protesta na Dunaju o številnih smrtnih žrtvah med civilisti - zaradi klimatskih sprememb.

Za njim v črnih mrtvaških vrečah na tleh ležijo razvrščena »trupla« oziroma 57 žrtev. Šlo je za protest in trupla niso bila prava, pač pa ilustracija, kaj nas čaka, če ne ukrepamo.

Toda medtem ko poroča o več desetinah mrtvih ena od vreč začne plapolati na vetru, nakar deloma odkrije »truplo«, ki - na splošno presenečenje - nenadoma oživi in zgrabi konce vrečke, v krčevitem poskusu, da je znova potegne čez glavo. Nato iz ozadja priteče dekle in dvakrat na hitro popravi vrečko, ter zakrije »žrtev«, ki se zdi za mrtvaka – precej živahna.

Tako je piš vetra, ki je nič hudega slutečim posmrtnim ostankom ene od domnevnih žrtev bombardiranja delal preglavice, ker je odpihnil slabo zaprt pokrov vreče - razkril prevaro...

Da tudi novinarji, predvsem zahodni, sodelujejo v takšnih propagandnih vložkih, ki jih režira oblast nekoč igralca sedaj pa predsednika Volodimirja Zelenskega ob vojni v Ukrajini je sicer znano, toda ta posnetek so nekateri na družbenih omrežjih objavili kot ilustracijo, kako se to počne.

Komentarji pod posnetkom so bili seveda dokaj pikri.

»No, pa je eden mrtev manj,« je s kančkom cinizma ocenil eden od uporabnikov družbenih omrežij.

Nekateri so ta posnetek uporabili kot ilustracijo laži o lažnih napadih in smrtnih žrtvah v Ukrajini.

Ta prigoda seveda ne pomeni, da civilisti v Ukrajini ne trpijo in umirajo.

Ni dvoma, da hudo trpijo in umirajo v tej umazani vojni, ki je bila povsem nepotrebna in bi jo bilo potrebno prav zaradi civilnih žrtev čim prej ustaviti.

Toda prav tako je res, da vse strani v vojni pretiravajo in zavajajo.

In, žal, zelo pogosto - lažejo...

V konkretnih primerih zgoraj so lažno navajali smrt vojakov na Kačjem otoku, in lažno prikazovali v resnici srbskega igralca Dragana Bjelogrića, gre za film Lepa sela lepo gore. Da je mogoče resničnost ponarediti pa kaže in opozarja tudi zadnji posnetek.

In samo dva naša bralca sta uganila, da je bila malce drugače napisana prva različica te novice...

Delite članek