REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija začela serijsko proizvodnjo novih jadralnih bomb: PKB-500U »Drel« opravila vse teste

Rusija začela serijsko proizvodnjo novih jadralnih bomb: PKB-500U »Drel« opravila vse testeČeprav gre za razmeroma poceni vrsto orožja, so se jadralne bombe izkazale za izjemno učinkovite. Vir: Posnetek zaslona, X

Rusija bo letos začela serijsko proizvodnjo novih jadralnih bomb, po večletnem razvoju in zaključku vseh testiranj, vključno s tistimi v realnih bojnih pogojih, torej na območju posebne vojaške operacije (SMO), je sporočil Rosteh, navaja tiskovna agencija TASS.

Gre za PKB-500U »Drel« (»sveder« po rusko), prva serija pa naj bi bila ruski vojski dostavljena leta 2024, piše v napovedi.

Čeprav gre za razmeroma poceni vrsto orožja, so se jadralne bombe izkazale za izjemno učinkovite.

Zaradi nizkih stroškov proizvodnje in visoke stopnje učinkovitosti so ruski konstruktorji v času SMO najprej začeli s procesom serijske proizvodnje kompletov za vodenje in korekcijo, da bi iz starih nevodenih izdelali visokonatančne jadralne letalske bombe.

Na ta način lahko piloti delujejo na cilje z večjo natančnostjo in z razdalje izven območja delovanja sovražnikovih sredstev protizračne obrambe kratkega dosega.

O njihovi uničujoči moči so pisali tudi zahodni mediji, ki jih pogosto označujejo za eno največjih groženj ukrajinskim enotam.

»Drel« je bil zasnovan že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, vendar se je razvoj začel veliko kasneje in končal šele leta 2016, testiranje pa je bilo odloženo.

Vendar je bila SMO v Ukrajini odlična priložnost za testiranje novega orožja, kar se je v letu 2023 večkrat tudi izvedlo.

Kar zadeva značilnosti »Drela«, gre za bombo, ki tehta 450 kg, s kasetnim nabojem, sestavljenim iz 15 kosov ločeno vodenih podstreliv, ki jih je mogoče prilagajati glede na potrebe naloge, tj. vrsto cilja, ki ga je treba uničiti.

Ta letalska bomba za ciljanje uporablja satelitsko navigacijo GLONASS.

Poleg tega je »Drel« programiran tako, da se v primeru zgrešitve cilja samouniči, da se izogne ​​poškodovanju civilnih objektov in zagotovi, da podstrelivo ne postane neeksplodirano ubojno sredstvo.

Bomba potem, ko odvrže svoj smrtonosni tovor nato preprosto pristane, zato so jih že našli - toda prazne - tudi ukrajinski vojaki.

Po dostopnih podatkih je mogoče novo letalsko bombo odvreči z višine od 100 m do 14 km, z letala, ki leti s hitrostjo med 700 in 1100 km/h, največji učinkoviti domet pa je okoli 30 kilometrov.

Prav tako je po besedah ​​podjetja Tekmash, hčerinskega podjetja Rosteha, ki je sodelovalo pri razvoju, možno predelati »Drel« za civilne namene, npr. za dostavo nujno potrebnih zalog na nedostopne lokacije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek