REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Plava kot riba, izgleda kot riba, v resnici pa je…

Plava kot riba, izgleda kot riba, v resnici pa je…Realistična riba-dron. Vir: Bejing Military Expo, Twitter

Kitajsko podjetje je prikazalo novo vojaško sredstvo, ki je takoj vzbudilo pozornost novinarjev.

Na mednarodni vojaški razstavi v Pekingu, ki se je odprla 5. junija letos, je bilo mogoče videti številna letala, rakete, tanke in druga vojaška sredstva.

Toda novinarje je najbolj osupnila velika riba, »Arowana«, ki je plavala in se v velikem bazenu obnašala povsem po »ribje«.

Le da kljub temu, da je bila videti kot riba in je plavala kot riba – sploh ni bila riba, pač pa nov, »ultra-realističen« podvodni dron.

Opremljena je z različnimi senzorji in tehnologijo globalnega nadzora, njena baterija pa ji omogoča 6 -8 ur avtonomnega 'plavanja.'

Izdelalo ga je kitajsko podjetje Boya Gongdao, bionična riba pa je bila ustvarjena po vzoru resnične, na Kitajskem zelo priljubljene ribe.

Opremljena je z različnimi senzorji in tehnologijo globalnega nadzora, njena baterija pa ji omogoča 6 -8 ur avtonomnega »plavanja.«

V podjetju so prepričani, da bi ta robot lahko bil najbolj uporaben pri izobraževanju ali pomorskih znanstvenih raziskavah, vendar seveda ni mogoče ignorirati potenciala, ki ga ima ta »riba » na področju vohunstva in nadzora, še posebej, če vemo, da se Peking vse bolj opira na nadzor, ki temelji na umetni inteligenci.

Nekaj podobnega je pokazalo tudi nemško podjetje Festo.

Vse to kaže, da bo v prihodnjih vojnah vse bolj zabrisana meja ne samo med civilisti in vojaki, kar je vse bolj resen problem, pač pa tudi med vojaškimi sredstvi in - živimi bitji nasploh…

Delite članek