REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pentagon skriva vojaške skrivnosti pred Rusijo: ZDA v Ukrajino pošiljajo stare »Abramse«

Pentagon skriva vojaške skrivnosti pred Rusijo: ZDA v Ukrajino pošiljajo stare »Abramse«Abrams M1A2. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Oborožene sile Ukrajine bodo kmalu imele vsaj štiri vrste tankov tuje izdelave, vprašanje pa je, koliko bo ta »živalski vrt« pomagal kijevskemu režimu.

Pentagon je uradno odobril dobavo prve serije tankov »Abrams« v Ukrajino – tokrat le osem vozil. Dobavljeni bodo jeseni.

Nato bodo oborožene sile Ukrajine imele vsaj štiri vrste tankov tuje izdelave, vprašanje pa je, koliko bo ta »živalski vrt« pomagal kijevskemu režimu, poroča tiskovna agencija RIA Novosti.

Že januarja so se Američani odločili, da bodo Ukrajini dali 31 tankov Abrams. Šlo je za modifikacijo M1A2. Gre za sodobna vozila z dobrim oklepom, visokotehnološko elektroniko, integracijo v bojne nadzorne sisteme in zmogljivim orožjem.

Vendar se je čez poletje izkazalo, da bo Kijev dobil starejšo različico M1A1. To orožje je bilo v uporabi v obdobju ameriškega predsednika Ronalda Reagana in »Puščavskega viharja«.

Pentagon namreč ne želi, da bi ameriške vojaške skrivnosti padle v roke Rusom, zato so odstranili izboljšane oklepe iz urana, zaradi katerih so tanki tako rekoč neranljivi s sprednje strani. Toda ne tudi za ukrajinske posadke.

Proti modernejšim ruskim T-72B3, T-80BVM in T-90M M1A1 ti Abramsi nimajo nobene možnosti.

Enako so storili s terminali, ki zagotavljajo gradnjo bojne mreže in obveščajo o lokaciji lastnih sil.

Ukrajinske oborožene sile bodo torej prejele tanke, ki bodo po bojnih zmogljivostih primerljivi s sovjetskim modelom T-72B iz leta 1989. Proti modernejšim ruskim T-72B3, T-80BVM in T-90M M1A1 ti Abramsi nimajo nobene možnosti.

Kot so pokazale izkušnje iz bojev v Iraku in Jemnu, so ta vozila precej občutljiva tudi na zastarele sovjetske protitankovske raketne sisteme.

»Abrams« M1A1 za uro vožnje po terenu porabi kar 230 litrov goriva. Samo Američani imajo izkušnje s servisiranjem takih motorjev.

Zaradi velike teže ga poganja turbina, te pa so še posebej požrešne. Druga vozila NATO pakta so na dizelski pogon.

Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva so oborožene sile Ukrajine med poletno ofenzivo izgubile 25 nemških tankov »Leopard 2« od približno 60 dobavljenih. Prav te stroje je ukrajinski generalštab želel uporabiti kot glavno sredstvo za preboj dobro utrjene ruske obrambne črte.

Vendar so se tej ukrajinski strategiji prilagodili tako rusko letalstvo kot topništvo in minska polja.

»Leopard 2« je sicer dober tank. Gre za drugi največji glavni bojni tank v Natu za »Abramsom«. Nastal je v času hladne vojne in je bil večkrat posodobljen.

Kijev je prejel modifikacije A4, A5 in A6. Nemčija nima več kot sto najsodobnejših A7+.

A4 je bil proizveden v drugi polovici osemdesetih let. Nato so bistveno izboljšali oklepno zaščito kupole, povečali varnost posadke in zagotovili močnejše granate. Ta različica je do danes najbolj uporabljena.

Na primer, turške enote to različico nemškega tanka aktivno uporabljajo v Siriji.

Različica A5 je iz devetdesetih let prejšnjega stoletja. Čelo in stranice kupole so prekrite z razmaknjenimi oklepnimi moduli, ohišje topa pa je popolnoma preoblikovano. Preoblikovan je bil tudi pokrov voznika, na ta način pa je izboljšana vidljivost. Elektrohidravlični stabilizacijski sistem topa je bil zamenjan s popolnoma električnim, strelec je dobil izboljšano opremo, poveljnik pa neodvisno toplotno sliko druge generacije.

Pri A6 so dodatno ojačali kupolo in dodali protiminsko zaščito. Cev topa je bila podaljšana za 11 kalibrov.

Povečani sta tudi energija in začetna hitrost naboja, s tem pa tudi prebojnost in doseg. Vendar številne prednosti izniči velika teža, ki znaša približno 62 ton. To resno omejuje možnosti na neravnem terenu in otežuje evakuacijo poškodovanih vozil z bojišča.

Poleg tega so »Leopardi 2«, ki niso opremljeni z reaktivno zaščito, občutljivi na ogenj iz sodobnih protitankovskih sistemov. Ukrajinci so del vozila samostojno okrepili z reaktivnimi zaščitnimi enotami Kontakt-1, a rešitve pred minami še niso našli.

Britanski »Challenger 2« je še vedno skrit pred rusko armado. Na ukrajinski fronti se še ni pojavil. Je eden najtežjih na svetu: 62,5 tone.

Podatki o večplastnem kombiniranem oklepu »dorchester« so zaupni. Najverjetneje je zato London v Kijev dostavil le 14 kosov in najbrž postavil stroge pogoje za njihovo uporabo.

Poleg tehničnih skrivnosti je na kocki tudi sloves »Challengerjev« kot neranljivih tankov. Britanski kontingent jih je aktivno uporabljal v Iraku in ni utrpel nobenih izgub zaradi protitankovskih vodenih raket. Toda ne smemo pozabiti, da je zdaj intenzivnost bitk večja.

Najverjetneje bodo »Challengerji« omejeni na vlogo »ostrostrelcev«.

Za to imajo vse - močan top L30A1, odlično optiko, primerno strelivo.

Poleg podkalibrskih granat za prebijanje oklepa, vključno s tistimi z jedrom iz osiromašenega urana, imajo ti tanki uničujoče visokoeksplozivne granate z dometom streljanja do osem kilometrov.

Škoda, ki jo povzročijo, praktično ni odvisna od razdalje.

Malo verjetno pa je, da bo 14 vozil opazneje vplivalo na potek sovražnosti.

Uspeh oklepnih vozil na bojišču ni odvisen od nominalnih zmogljivosti.

Odločilni dejavniki so stopnja usposobljenosti posadke, izvidništvo, interakcija z drugimi enotami, stabilna komunikacija, pravočasna dobava streliva in vzdrževanje.

Poleg tega najhujši sovražnik tanka ni drug tank, metalec granat ali operater protitankovskih vodenih izstrelkov, temveč jurišni helikopter.

Zato tanki izgubljajo bitke.

To resnico vsakodnevno potrjujejo ruske posadke Ka-52 v smeri Zaporožja, sklene analizo ruska tiskovna agencija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek