REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ob napovedanem sneženju morajo jekleni konjički na pot z zimsko opremo

Ob napovedanem sneženju morajo jekleni konjički na pot z zimsko opremo

V času zimskih razmer in napovedanega sneženja, ki nas bo doseglo v noči na ponedeljek, na Darsu svetujejo, naj se ljudje na pot odpravijo s predpisano zimsko opremo, upoštevajo prometno signalizacijo in vožnjo prilagodijo razmeram. Za prevoznost avtocestnega sistema bodo skrbeli z 270 vozili, zagotovljenih pa imajo tudi 80.000 ton soli.

Za prevoznost avtocestnega sistema bodo skrbeli z 270 vozili, zagotovljenih pa imajo tudi 80.000 ton soli.

Vozila morajo biti opremljena z zimskimi pnevmatikami od 15. novembra do 15. marca. Zakon o pravilih cestnega prometa pa sicer določa, da morajo biti vozila zimsko opremljena, ko so na cestah zimske razmere, ne glede na letni čas.

Kot opozarjajo na Darsu, lahko vozniki predvsem z ustrezno zimsko opremo in strpnostjo bistveno prispevajo k boljši prevoznosti cest, saj vsaka manjša napaka pomeni zastoje za druge uporabnike in otežuje pluženje. Vozniki naj pozimi oz. ob snegu na cestah pred vožnjo preverijo stanje na cestah. V snežnih razmerah pa naj ne prehitevajo plužnih skupin, saj lahko s tem ogrožajo svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Poleg tega je treba predvideti, da bo potovanje trajalo dlje, zato naj se vozniki na pot odpravijo prej kot ponavadi.

V Darsu bodo za prevoznost in varnost avtocestnega sistema v letošnji zimski sezoni skrbeli s približno 450 delavci družbe in 270 vozili. Poleg tega imajo pogodbeno zagotovljenih približno 80.000 ton soli ter približno tri milijone litrov kalcijevega klorida za preprečevanja nastanka poledice. Ob napovedi snežnih padavin se njihove delovne skupine pripravijo na zimsko akcijo. Preden se sneg začne oprijemati vozišča, aktivirajo pluge in pričnejo s posipanjem.

Upoštevaje večletno povprečje je vsako zimsko sezono približno deset snežnih akcij, ko aktivirajo večje število delavcev in vozil, medtem ko vsako zimsko sezono v povprečju kar 100 dni izvajajo posipanje na avtocestnih odsekih oziroma vremensko občutljivejših območjih premostitvenih objektov, zlasti mostov.

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bodo padavine v noči na ponedeljek zajele vso Slovenijo, do ponedeljkovega jutra pa se bo meja sneženja marsikje v notranjosti države spustila do nižin. 

Na področju mednarodnega upravljanja prometa bodo tudi v prihajajoči zimski sezoni v primeru izredno neugodnih vremenskih razmer na Darsu usklajeno sodelovali z avtocestnimi upravljavci v sosednjih državah, za kar imajo pripravljene scenarije izločanj tovornih vozil.

Uradni začetek izvajanja cestne zimske službe je od 15. novembra tekočega leta do 15. marca naslednjega leta oziroma takrat, ko je lahko zaradi zimskih pojavov ogrožen normalen potek prometa. V tem obdobju se voznice in vozniki lahko odpravijo na pot s svojimi vozili le z obvezno zimsko opremo, ta oprema pa je obvezna tudi v primeru, da zimske razmere nastopijo že pred uradnim začetkom zimske službe ali po njem.

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bodo padavine v noči na ponedeljek zajele vso Slovenijo, do ponedeljkovega jutra pa se bo meja sneženja marsikje v notranjosti države spustila do nižin. Ob tem bo zapihal okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja. Arso je zato ponedeljek za zahodni del države izdal oranžno vremensko opozorilo.