REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pnevmatika prihodnosti

Pnevmatika prihodnosti

Na Ženevskem sejmu je svoj pogled na prihodnji razvoj pnevmatik predstavil tudi Goodyear. IntelliGrip pnevmatika ima vgrajene številne senzorje, ki podpirajo sistem avtonomnih vozil in s tem povečala varnost potnikov.

Pametna pnevmatika Goodyear IntelliGrip Urban je bila ustvarjena z namenom, da s svojimi tehničnimi značilnostmi zagotovi čim večjo varnost, čim daljši in neprekinjen čas delovanja ter maksimalno energetsko učinkovitost vozil urbanih območij prihodnosti.

Senzorji zaznavajo stanje ceste in vremenske razmere, napredna tehnologija pa zbrane podatke pošilja neposredno računalniškemu sistemu vozila, s čimer avtomobilu omogoča optimizacijo hitrosti, zaviranja, vodljivosti in stabilnosti. Poleg tega na ta način celoten vozni park pridobi pomembne informacije, ki si jih prek oblaka izmenjujeta pnevmatika in vozilo.

Ozka in visoka oblika pnevmatike zmanjšuje njen kotalni upor ter s tem povečuje energetsko učinkovitost in razpon, v katerem bi na urbanih območjih lahko vozili električni avtomobili. Oblika pnevmatike pripomore tudi k večji odpornosti proti akvaplaningu, kar je Goodyearovim inženirjem omogočilo zmanjšati število kanalov v pnevmatiki ter doseči večje število prevoženih kilometrov in nižjo raven hrupa.

S pomočjo tehnologije senzorjev bi lahko prevozniki natančno določili in rešili težave v zvezi s pnevmatikami, še preden bi do njih dejansko prišlo. Ta uporabniku prijazna rešitev bi povečala zmogljivost pnevmatike in omogočala proaktivno vzdrževanje, kar bi pripomoglo k povečanju varnosti, zmanjšanju skupnih stroškov, daljšemu času neprekinjenega delovanja ter večji učinkovitosti voznih parkov.

Posebno zasnovana tekalna plast zagotavlja oprijem v urbanem okolju pozimi in poleti, obenem pa podaljšuje čas neprekinjenega delovanja ter povečuje učinkovitost voznih parkov.