REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novi Audi A8: prihodnost luksuznega razreda

Novi Audi A8: prihodnost luksuznega razreda

Audi A8 naznanja nov slog – zaznamuje začetek ere novega dizajna celotne znamke. Njegov sprednji del s širokim, pokončnim enodelnim okvirom mreže hladilnika in skladna, atletska zasnova trupa simbolizirata športno eleganco, visoko kakovost in napreden status. Novi A8 izpolnjuje napovedi, ki jih je Audi nakazal z oblikovalsko študijo prologue. Luksuzno limuzino zaznamuje mogočen videz – tako v običajni različici, ki v dolžino meri 5,17 m, kot tudi v različici A8 L, ki jo odlikuje 13 cm daljša medosna razdalja.

Svoboda je izrazita značilnost zasnove novega razumevanja luksuznosti. Zato je Audi A8 podoben izjemno prostornemu, razkošnemu salonu. V obeh karoserijskih različicah je v primerjavi s predhodnikom bistveno daljši. Ponudba opreme in materialov nudi široko paleto možnosti, in hkrati v vsaki podrobnosti odraža najvišjo proizvodno raven – od perforacij na sedežnih prevlekah do električno pomičnih zaslonk nad prezračevalnimi šobami. Kot prvi serijski avtomobil na svetu je bil novi Audi A8 razvit prav za visoko avtomatizirano vožnjo. V okviru tega na avtocestah in hitrih cestah s fizično ločenimi pasovi v gostem prometu pri hitrosti do 60 km/h nalogo vožnje prevzame Audi AI pilot za zastoje. Sistem se aktivira s pritiskom na AI-tipko na sredinski konzoli.

Pilot za zastoje uravnava speljevanje, pospeševanje, obračanje volana in zaviranje. Vozniku ni več treba stalno nadzorovati vozila. Roke lahko za dalj časa odmakne z volana in se lahko glede na veljavne nacionalne predpise posveti kateri od aktivnosti, ki jih avtomobil podpira, na primer gleda televizijo v vozilu. Ko sistem doseže svoje omejitve, pozove voznika, naj spet sam prevzame nalogo vožnje.

Z Audi AI daljinsko upravljanim parkirnim pilotom in Audi AI daljinsko upravljanim garažnim pilotom Audi A8 samodejno pod nadzorom voznika zapelje na parkirno mesto in z njega oz. v garažo in iz nje. Ob tem vozniku ni treba sedeti v avtomobilu, saj lahko posamezni sistem zažene z novo aplikacijo myAudi na svojem pametnem telefonu. Za nadzor nad postopkom parkiranja stalno drži pritisnjen gumb Audi AI in na svojem zaslonu vidi neposredni prenos slik s kamer za prikaz okolice vozila. Po zaključku manevriranja sistem avtomatsko prestavi menjalnik tiptronic v vozni program P ter izključi motor in kontakt.

Podvozje s celim paketom inovacij preizkuša meje fizikalnih zakonitosti. Ena teh inovacij je dinamično štirikolesno krmiljenje, ki združuje neposredno, športno krmiljenje in neomajno stabilnost. Servo podpora na sprednji premi se prilagaja glede na hitrost, zadnji kolesi pa se glede na hitrostno območje obrneta za nekaj stopinj v nasprotno ali isto smer kot sprednji kolesi. Vodljivost vozila je še bolj dinamična in natančna s športnim diferencialom, ki pogonski navor aktivno porazdeljuje med zadnjima kolesoma in na ta način dopolnjuje stalni štirikolesni pogon quattro, ki je v novem Audiju A8 del serijske opreme.

Pri drugi novi tehnologiji, Audi AI aktivnem podvozju, gre za popolnoma aktiven sistem vzmetenja. Glede na voznikovo željo in vozno situacijo lahko s pomočjo električnih izvajalnikov privzdigne ali spusti vsako kolo posebej. S tovrstno prilagodljivostjo imajo vozne karakteristike zelo širok razpon – od mehkega kotalnega udobja klasične luksuzne limuzine do dinamičnosti športnega avtomobila. V kombinaciji s sistemom pre sense 360° se vozilo bliskovito privzdigne, če grozi nevarnost stranskega naleta, in tako zmanjša možne posledice trčenja za potnike. Energijo, ki je za to potrebna, visoko inovativni sistem podvozja črpa iz 48-voltnega električnega omrežja. Audi je to pri novem A8 prvič uporabil kot glavno električno omrežje pri vseh modelskih izvedbah. Inovativni koncept podvozja v kombinaciji z zračnim vzmetenjem, izpopolnjenim posebej za A8, tako poskrbi za popolnoma novo doživetje vožnje.

Novi A8 na nemški trg vstopa z dvema močno izpopolnjenima turbomotorjema V6 – s 3,0-litrskim motorjem TDI in 3,0-litrskim motorjem TFSI. Dizelski motor odlikuje moč 210 kW (286 KM), bencinski pa 250 kW (340 KM). Nekoliko kasneje se jima bosta pridružila še dva osemvaljnika – 4,0-litrski motor TDI z močjo 320 kW (435 KM) in 4,0-litrski motor TFSI z močjo 338 kW (460 KM). Ekskluzivni najzmogljivejši motor pa predstavlja motor W12 s 6,0 litra gibne prostornine. (Vozila še niso v prodaji. Zaenkrat še nimajo popolne homologacije, zato niso predmet direktive 1999/94/ES.)

Proizvodnja novega Audija A8 in A8 L bo potekala v Neckarsulmu. Na nemški trg bosta vstopila konec jeseni 2017. Osnovna cena za A8 znaša 90.600 evrov, cena za A8 L pa od 94.100 evrov.

Delite članek