REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novo odkritje: desetminutni univerzalni »zlati test« razkrije, ali ima pacient v krvi rakaste celice

Novo odkritje: desetminutni univerzalni »zlati test« razkrije, ali ima pacient v krvi rakaste celiceRak - diagnoza z delčki zlata

Poceni, hitra in kar 90-odstotno zanesljiva nova metoda britanskih raziskovalcev pri odkrivanju raka lahko razkrije, ali ima pacient v telesu rakaste celice ali ne. Za katero vrsto raka gre, lahko nato ugotovijo z dodatnimi preiskavami.

Poceni test uporablja tekočino, ki ob prisotnosti rakastih celic v krvi spremeni barvo. Rezultati testa so vidni že v času 10 minut.

Čeprav gre za metodo, ki jo šele razvijajo, ta preboj znanosti zdravnikom omogoča nov in doslej neznan način pri diagnosticiranju raka, kot poroča Guardian. In čeprav ta metoda uporablja celo zlato – sploh ni draga, kar je prav tako pomembno.

Gre za veliko odkritje, o katerem še nihče ni razmišljal.

»Velika prednost te tehnike je, da je zelo poceni in ekstremno preprosta, zato bi jo v klinikah lahko uporabili precej enostavno. Gre za veliko odkritje, o katerem še nihče ni razmišljal,« je dejala Laura Carrascosa, raziskovalka na Univerzi Queensland. Ekipo raziskovalcev vodi Matt Trau, profesor kemije na univerzi Queensland.

Občutljivost testa je okoli 90-odstotna, kar pomeni, da lahko zazna okoli 90 od 100 primerov raka. Ni popolna, toda služi lahko kot začetni test na prisotnost rakastih celic. Nato lahko zdravniki opravijo še dodatne teste in bolj natančno ugotovijo, za kakšno vrsto raka gre. Ta metoda bi zato lahko skrajšala čas diagnoz, čakalne vrste in s tem pomagala ohraniti veliko življenj.

Rakasta celica - rak na dojkah Vir: Univerza Quensland

Omenjeni test je omogočilo odkritje raziskovalcev univerze v Queenslandu, da se DNK rakastih celic in normalnih celic na drugačen način »lepijo« na kovinske podlage. To pa jim je omogočilo izdelavo testa, ki razlikuje med prisotnostjo rakastih in normalnih celic in to celo na podlagi najmanjših delov DNA rakastih celic, ki jih je mogoče najti v krvnem obtoku pacientov.

Normalne celice namreč svoje normalno delovanje zagotavljajo v stiku z molekulami, ki jih imenujemo »metilne skupine.« Delujejo kakor »zvočniki«, tako da »utišajo« tiste gene, ki niso potrebni in poudarijo tiste, ki so nujni.

V celicah raka je ta funkcija celic »ugrabljena« tako, da so aktivni samo geni, ki omogočajo rast celic raka. In če imajo normalne celice metilne skupine povsod po površini, je DNK znotraj rakastih celic večinoma brez njih, metilne supine pa je mogoče najti samo v majhnih skupinah na določenih mestih.

Test je dovolj občutljiv, da lahko detektira zelo nizko vsebnost rakastih celic v testnem odmerku.

Test deluje tako, da je kri s sumljivimi DNK celicami dodana v vodo, v kateri so izjemno majhni nano-delci zlata. Zlati delčki vodo najprej spremenijo v vijoličasto. Če se dodajo celice z rakom, se le-te prilepijo na izjemno majhne, »nano« delčke zlata, tako da obarvana voda obdrži svojo začetno barvo.

Če pa se doda DNK zdrave krvi, potem se ta DNK z »nano« delčki veže drugače, kar vodo obarva v modro. »Test je dovolj občutljiv, da lahko detektira zelo nizko vsebnost rakastih celic v testnem odmerku,« je dejala  Laura Carrascosa. Raziskovalci so teste že opravili na 200 primerkih krvi z rakastimi in zdravimi celicami.

»Še vedno ne vemo, ali je to 'sveti gral' za splošno diagnozo raka, vendar je ta metoda videti res zelo zanimiva predvsem zaradi neverjetno enostavnega in univerzalnega testa za ugotavljanje 'markerjev' raka, ter prav tako zato, ker je to dostopna in poceni tehnologija, ki ne zahteva zapletene laboratorijske opreme, kot je na primer tista, ki se uporablja pri določanju sekvenc DNK,« je dejal vodja ekipe raziskovalcev Matt Trau.

Komentarji