REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novi dramatični posnetki: Najsodobnejše ameriško vojaško letalo strmoglavilo, pa zagorelo in končalo v morju

Novi dramatični posnetki: Najsodobnejše ameriško vojaško letalo strmoglavilo, pa zagorelo in končalo v morjuPonesrečen pristanek na krov letalonosilke: F-35C Lightning II. Vir: Twitter

Pojavil se je video posnetek s t. i. PLAT kamere (PLAT - Pilot's Landing Aid Television) enega od letal z ameriške letalonosilke USS Carl Wilson, ki prikazuje trenutek, ko je 24. januarja 2022 lovsko letalo F-35C zadelo krov ladje in nato končalo v Južnokitajskem morju.

Tako je na svetovni splet pricurljala fotografija F-35C, ki plava na gladini morja, takoj zatem pa video posnetek z repa letala, ki prikazuje zadnje sekunde pred ponesrečenim pristankom. Ameriška mornarica je potrdila pristnost fotografij in video posnetkov.

Posnetek s kamere PLAT, ki je bil v nedeljo objavljen na Redditu, nesrečo prikazuje z drugega zornega kota, piše Business Insider.

Na posnetku je videti, kako se Lightning II. prehitro približuje krovu letalonosilke, zaradi česar so častniki za signalizacijo pri pristajanju (LSO ali 'Paddles') začeli kričati preko radia »power« in nato »wave off, wave off«, kar naj bi bilo sporočilo pilotu, da ustavi pristanek in nemudoma zaobide ladjo.

Toda točno ob 16 uri in 30 minut ter 30 sekund po lokalnem času je prišlo do trčenja v rampo oziroma je na posnetku videti zelo kratek in težaven pristanek.

Video posnetek je z računalniškega zaslona, ​​zato kakovost videa ni najboljša.

Vsekakor je videti, da je letalo z vso silo udarilo v krov ladje, pri čemer je bilo odrezano glavno podvozje, zaradi česar se je F-35 odbil od krova, nato zadel v nos ter drsel v stran, medtem ko je že začel goreti.

Medtem ko je posadka letalonosilke klicala reševalce, je na posnetku videti posnetek z druge kamere, ki prikazuje posledice nesreče in sam požar.

Posnetek z druge kamere se začne v trenutku, ko LSO opozori pilota, da se prehitro približuje krovu, preden v obupu zavpije »wave off«.

Kamera kaže, da se je pilotu uspelo katapultirati in rešiti, nakar je letalo zdrsnilo bočno proti sredini krova letalonosilke, že ujeto v plamenih.

F-35 je nato popolnoma ušel izpod nadzora in padel naravnost v morje, nekateri njegovi goreči deli pa so odleteli proti drugemu letalu, parkiranemu na krovu.

Reševalci so hitro posredovali, da bi požar pogasili.

In prav sedaj zaradi tega dogodka med ZDA in Kitajsko poteka tekma, kdo se bo prvi prebil do ostankov dragega letala ali njegovih delov, ki so tudi strogo varovana vojaška skrivnost...

Delite članek