REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nenavaden video: Diplomati iz Severne Koreje v Rusijo na zadnjo pot kar z vagonom »s pogonom na potiskanje«

Nenavaden video: Diplomati iz Severne Koreje v Rusijo na zadnjo pot kar z vagonom »s pogonom na potiskanje«Ruski diplomati zapuščajo Severno Korejo

Osem ruskih diplomatov in njihovih članov družine je na družbenih omrežjih postalo prava senzacija, potem ko so Severno Korejo, eno od najbolj zaprtih držav na svetu zapustili s pomočjo železniškega vagona »s pogonom na potiskanje.«

Severna Koreja je namreč zaradi Covida-19 še bolj kot običajno zaprla vse svoje meje. Kakšno je stanje glede pandemije je težko ugotoviti, saj uradnih podatkov o tem ni.

Voditelj Severne Koreje Kim Jong - un je redko govoril neposredno o pandemiji, je pa ob vojaški paradi lani med solzami prosil severnokorejsko ljudstvo, da naj mu oprosti, ker jih je razočaral med krizo, kar morda kaže na to, da je bila država zaradi ekonomskih sankcij in pandemije prizadeta bolj, ko je to javno znano.

Kadar diplomati zapuščajo kakšno državo se tudi to običajno zgodi s pomočjo avtomobilov z diplomatskimi tablicami in letali. Toda nič od tega v Severni Koreji ni bilo mogoče.

»Naši ljudje so nam poverili zaupanje, visoko kot nebo in globoko kot morje, toda sam nisem zmeraj upravičil njihovega zaupanja. Zaradi tega mi je res zelo žal,« je tedaj dejal Kim Jong-un.

Pjongjang, prestolnico Severne Koreje so že pred kakšnim letom dni zapustili skoraj vsi tuji diplomati, med zadnjimi pa so v Pjongjangu vztrajali ruski diplomati s svojimi družinami.

Toda na koncu so tudi oni dobili ukaz, da morajo zapustiti Severno Korejo.

Kadar diplomati zapuščajo kakšno državo, se tudi to običajno zgodi s pomočjo avtomobilov z diplomatskimi tablicami in letali.

Toda nič od tega v Severni Koreji ni bilo mogoče.

Njihova pot z vlakom je zato trajala 32 ur, nato so še dve uri potovali z avtobusom do področja blizu meje, na koncu pa jih je čakalo še kilometer široko področje ob reki Tumen, ki so ga morali prečkati peš.

Glavna 'pogonska sila' tega nenavadnega 'vlaka' je bil tretji sekretar veleposlaništva Vladislav Sorokin.

Ker železniškega prometa med Rusijo in Severno Korejo ni, so morali vnaprej pripraviti poseben voz brez pogona, na katerega so dali vso prtljago diplomatov in njihovih družinskih članov, nato pa so ga vsi skupaj morali potiskati več kot kilometer daleč čez mejo, vse do Rusije.

Glavna »pogonska sila« tega nenavadnega »vlaka« je bil tretji sekretar veleposlaništva Vladislav Sorokin.

Najmlajša potnica je bila njegova triletna hčerka Varija.

Vse skupaj so posneli, na drugi strani meje pa so jih pričakali uslužbenci ruskega zunanjega ministrstva.

Nato so jih odpeljali v najbližje večje rusko mesto, Vladivostok, ki se nahaja na obalah Pacifika na daljnem vzhodu.

Delite članek