REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Najzmogljivejši stroj, ki so ga kdaj sestavili na Zemlji«: Kitajska potihoma lansirala rekordni superračunalnik!

»Najzmogljivejši stroj, ki so ga kdaj sestavili na Zemlji«: Kitajska potihoma lansirala rekordni superračunalnik!Kitajska je zelo tiho lansirala superračunalnik Tianhe-3, ki naj bi bil najmočnejši stroj, ki trenutno obstaja na planetu Zemlja. Vir: Posnetek zaslona, X

Tianhe-3 – »Xingyi« - je zadnji v seriji superračunalnikov, ki jih je zgradila Kitajska nacionalna univerza za obrambno tehnologijo.

Tako je Kitajska zelo tiho lansirala superračunalnik Tianhe-3, ki naj bi bil najmočnejši stroj, ki trenutno obstaja na planetu Zemlja.

Kitajska je zelo tiho lansirala superračunalnik Tianhe-3, ki naj bi bil najmočnejši stroj, ki trenutno obstaja na planetu Zemlja.

Stroj, izdelan za Nacionalni superračunalniški center v mestu Guangzhou, je bil dolgo časa zavit v tančico skrivnosti (kot bi pričakovali od superračunalnika, razvitega in izdelanega na Kitajskem), kar je sprožilo veliko špekulacij.

Tianhe-3, znan tudi kot »Xingyi«, naj bi pomenil pomemben korak naprej v tehnologiji superračunalništva, ki bi lahko presegel zmogljivosti prihajajočega superračunalnika »El Capitan«, ki ga razvijata Hewlett Packard Enterprise in AMD za ameriški nacionalni laboratorij Lawrence Livermore.

Novembra 2023 je TheNextPlatform izvedla analizo lestvice superračunalnikov Top500, ki je pokazala, da bi lahko imel Tianhe-3 najvišjo zmogljivost 2,05 eksaflopa in trajno zmogljivost 1,57 eksaflopa na visoko zmogljivem LINPACK-u.

S tem naj bi po mnenju spletnega mesta postal »najzmogljivejši stroj, ki je bil doslej sestavljen na Zemlji.«

Tianhe-3 je zadnji v seriji superračunalnikov, ki jih je izdelala Nacionalna univerza za obrambno tehnologijo na Kitajskem.

Tudi njegova predhodnika, Tianhe-1 in Tianhe-2, sta močno vplivala na svet superračunalništva, pri čemer se Tianhe-2 tudi po več letih delovanja še vedno uvršča med 30 najboljših superračunalnikov.

Eden najbolj zanimivih vidikov Tianhe-3 je njegov procesor.

Nedavna študija primera o programiranju pospeševalnikov Matrix-3000 (MT-3000) je zagotovila nekaj vpogleda v arhitekturo stroja.

TheNextPlatform, ko se je poglobil v to, je ugotovil, da Tianhe-3 uporablja hibridno napravo s CPE in pospeševalnikom računanja ter tremi različnimi vrstami pomnilnika, od katerih sta dva v računalniškem kompleksu.

TheNextPlatform je ocenil: »Je [bolj] podoben hibridu CPE-GPU AMD 'Antares' MI300A, ki bo prišel v El Capitan, kot pa diskretnim sistemom CPU-GPU, ki jih danes vidimo, da poganjajo sisteme AI in HPC.

MT-3000 je posebna žival in lahko domnevate, da uporablja arhitekturo pakiranja čipov, glede na to, da Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), domača kitajska livarna, verjetno ni mogla stlačiti dovolj tranzistorjev v 14-nanometrski proces, da bi naredila monolitno napravo. Ampak spet, morda je to 10-nanometrska ali celo 7-nanometrska naprava.

Če NUDT ne skrbi za stroške, potem je lahko dosežek ogromen, dokler lahko SMIC najde na desettisoče dobrih delov MT-3000 za izdelavo sistema.«

Superračunalnik Tianhe-3 bo podpiral različne scenarije uporabe, vključno z visoko zmogljivim računalništvom, usposabljanjem velikih modelov AI in analizo velikih podatkov.

Pričakuje se, da bo okrepil zmogljivosti večdelnih aplikacijskih storitev nacionalnega superračunalniškega centra Guangzhou, ki bo zagotavljal storitve mestu Guangzhou in provinci Guangdong.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek