REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najlažji in najtežji jeziki za učenje: V kateri skupini je slovenščina?

Najlažji in najtežji jeziki za učenje: V kateri skupini je slovenščina?Učenje novega jezika. Vir: Zajem zaslona

Nove študije so razkrile, kateri jeziki na svetu so najlažji, kateri pa najtežji za učenje.

Ste se kdaj vprašali, kateri jezik se z lahkoto naučiš in kateri - ne?

Čeprav na to vprašanje ni enotnega odgovora, je eden od pogosto citiranih virov Inštitut za zunanje službe (FSI) ameriškega zunanjega ministrstva, ki je razvrstitev opravila glede na to, koliko časa običajno traja za angleško govoreče, da se naučijo določenega jezika.

Sistem razvrščanja FSI je sestavljen iz petih kategorij, razvrščenih od najlažje do najtežje glede na to, koliko ur učenja bi oseba potrebovala, da bi dosegla poklicno spretnost.

Najlažji jeziki - za angleško govoreče - so danščina, nizozemščina, francoščina, italijanščina, norveščina, portugalščina, romunščina, španščina in švedščina.

Prva kategorija vključuje jezike, ki običajno zahtevajo približno 24-30 tednov učenja ali 600 do 750 ur pouka, da dosežejo stopnjo S-3/R-3, kar je približno enakovredno ravni B2/C1.

Ta skupina vključuje jezike, kot so danščina, nizozemščina, francoščina, italijanščina, norveščina, portugalščina, romunščina, španščina in švedščina.

Nemški jezik zahteva približno 30 tednov ali 750 ur in je razvrščen v ločeno drugo kategorijo.

Tretja kategorija vključuje jezike, ki zahtevajo 36 tednov učenja, torej 900 delovnih ur. To so jeziki z jezikovnimi in kulturnimi razlikami v primerjavi z angleščino, kot so indonezijski, malezijski in svahili.

Učenje Vir: Pexels
Učenje novega jezika. Vir: Zajem zaslona, Wikipedia
Slovenščina spada v četrto kategorijo - med zelo težke, a ne najtežje jezike na svetu.

Četrta kategorija se nanaša na jezike s še večjimi jezikovnimi in kulturnimi razlikami v primerjavi z angleščino, ki zahtevajo približno 44 tednov ali 1100 ur učenja.

Ta kategorija vključuje: albanski, amharski, armenski, azerbajdžanski, bengalski, bosanski, bolgarski, burmanski, hrvaški, češki, estonski, finski, gruzijski, grški, hebrejski, hindujski, madžarski, islandski, kmerski, latvijski, litovski, makedonski, mongolski, nepalski, paštu, perzijski, poljski, ruski, srbski, singalski, slovaški, slovenski, tagalog, tajski, turški, ukrajinski, urdujski, uzbekistanski, vietnamski, xhosa (jezik Niger-Kongo), zulu.

V zadnji, peti kategoriji, so jeziki, ki so za angleško govoreče izjemno težki in zahtevajo 88 tednov ali 2200 ur učenja.

Med njimi so arabščina, japonščina, korejščina, in na Kitajskem: kantonščina ter mandarinščina.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek