REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kolumbijska vlada sterilizira nenavadno dediščino narko-kralja Escobarja: »Nepričakovano so se razmnožili!«

Kolumbijska vlada sterilizira nenavadno dediščino narko-kralja Escobarja: »Nepričakovano so se razmnožili!«Odbito: Escobarjevi »kokainski povodni konji«. Vir: Twitter

Kolumbijska vlada je naznanila, da je prisiljena sterilizirati povodne konje, ki so se v nepričakovano velikem številu razmnožili v zadnjih letih in izhajajo iz luksuznega posestva Hacienda Nápoles, ki je nekoč pripadalo razvpitemu narko-kralju Pablu Escobarju, poroča BBC.

Escobar je za svoj zasebni živalski vrt nezakonito uvažal eksotične živali, vključno s tako imenovanimi »kokainskimi povodnimi konji«, ki veljajo za največjo čredo povodnih konjev zunaj Afrike.

»Bilo bi jih fizično skoraj nemogoče premikati na neko drugo območje, zato so jih oblasti pustile tam, verjetno misleč, da bodo poginili, a brez plenilcev v Južni Ameriki so se afriški povodni konji le nenadzorovano razmnožili,« je nenavaden položaj opisala kolumbijska biologinja Nataly Castelblanco.

Po mnenju strokovnjakov so se povodni konji začeli širiti vzdolž ene od glavnih vodnih poti v državi, po reki Magdalena.

Kolumbijski ekologi opozarjajo, da so Escobarjevi povodni konji invazivna vrsta, ki da zatira domačo favno.

Vlada je doslej sterilizirala 24 od več kot 80 povodnih konjev, ki izvirajo iz Hacienda Nápoles, večina drugih živali s kmetije pa je bila že preseljena v živalske vrtove po vsej Kolumbiji.

Delite članek