REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajsko vesoljsko plovilo v orbito izstrelilo skrivnostni predmet

Kitajsko vesoljsko plovilo v orbito izstrelilo skrivnostni predmetNa Kitajskem pospešeno delajo na razvoju projektov vesoljskih plovil in vesoljskih letal za večkratno uporabo. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Kitajska raketa za večkratno uporabo, ki kroži okoli Zemlje, je v orbito izstrelila še en predmet, so sporočile ameriške vesoljske sile, ki so v ponedeljek odkrile neznano plovilo.

Glede na spletno stran Orbital Focus drugi predmet potuje le okoli 200 metrov stran od svojega starša.

Ker ni veliko uradnih informacij, ameriški strokovnjaki domnevajo, da je novi objekt povezan s projektom, ki ga financira Kitajska naravoslovna fundacija.

Zlasti povezana vesoljska plovila so lahko vključena v razvoj orbitalnega segmenta na dvostopenjskem vesoljskem transportnem sistemu za večkratno uporabo.

Suborbitalna komponenta sistema je septembra opravila svoj drugi polet.

Opazovalci dogajanja v vesolju so špekulirali, da bi lahko bil predmet majhen satelit, zasnovan za spremljanje večjih vesoljskih plovil, servisni modul ali pa rezultat testa, da bi se ugotovilo, če lahko večje vesoljsko plovilo uspešno razporedi svoj tovor.

Eksperimentalno vesoljsko plovilo za večkratno uporabo je bilo izstreljeno 4. avgusta iz Jiuquana v puščavi Gobi, poganja ga ena od kitajskih raket Long March 2F, v orbiti pa je že tri mesece.

Pogled na izstrelitveni center Jiuquan s satelita Sentinel-2. Kitajsko poskusno vesoljsko plovilo za večkratno uporabo je bilo izstreljeno iz objekta 4. septembra. Vir: SpaceNews, zajem zaslona

Možno je tudi, da je bil nov objekt izpuščen že pred časom in je postal viden šele, ko je večje vesoljsko plovilo pred dvema tednoma nekoliko spremenilo svojo orbito.

Za Peking je značilno, da molči o naravi in ​​podrobnostih misije, prav tako ni jasno, kdaj bo plovilo pristalo ali kje.

Razvija ga Kitajska akademija za tehnologijo nosilnih raket.

Izstrelitev vesoljske rakete na Kitajskem. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Na Kitajskem pospešeno delajo na razvoju projektov vesoljskih plovil in vesoljskih letal za večkratno uporabo.

China Aerospace Science and Industry Corp. (CASIC) dela na lastnem vesoljskem letalu, imenovanem Tengyun, komercialno podjetje Space Transportation pa je lani zbralo več kot 46,3 milijona dolarjev za razvoj hiperzvočnega vesoljskega letala.

Številna kitajska raketna podjetja so prav tako predstavila svoja plovila, vključno z izstrelitvijo majhnih vesoljskih letal.

Kar polovica od 366 opaženih »neidentificiranih letečih predmetov« (NLP), ki jih je lani zabeležil urad direktorja ameriške Nacionalne obveščevalne službe, ostaja nedoločenih, čeprav nekateri verjamejo, da so številna NLP plovila – sicer zmožna manevriranja, ki daleč prekašajo ameriški vesoljski program – v resnici kitajska brezpilotna letala.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek