REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska razkrila fuzijski tehnološki preboj

Kitajska razkrila fuzijski tehnološki prebojNov model tokmaka obsega 2 odstotka starega... Vir: Posnetek zaslona, X

Zasebno kitajsko fuzijsko podjetje Energy Singularity je zgradilo prvi povsem visokotemperaturni superprevodni tokamak na svetu in ga uporabilo za proizvodnjo plazme, so poročali državni mediji, ki se sklicujejo na podjetje.

Izdelava naprave, ki se nahaja v Šanghaju, velja za velik korak v razvoju fuzijske tehnologije za potencialno ustvarjanje čiste energije.

Tokamak je zadrževalna naprava v obliki krofa, ki lahko zadrži plazmo, tako da se lahko njena temperatura dvigne in se ponovijo pogoji, podobni tistim na Soncu.

Njegov cilj je ustvariti varno in skoraj neomejeno oskrbo z električno energijo.

Naprave se pogosto imenujejo »umetno sonce«.

Tehnologija uporablja izjemno visoke temperature, ki jih povzročajo fuzijske reakcije, pri katerih se vodikovi atomi zlijejo skupaj v helij, pri čemer se sprostijo ogromne količine energije.

Tokamaki, ki so veliki in dragi stroji za izdelavo, lahko ustvarijo magnetna polja, ki pomagajo zadržati delce v plazmi.

Po navedbah razvijalcev, ki jih navajajo kitajski mediji, je Tokamak HH70 manjši in cenejši za sestavljanje kot njegovi predhodniki.

Naprava uporablja magnetni sistem iz visokotemperaturnega superprevodnega materiala, splošno znanega kot REBCO (Rare Earth Barium Copper Oxide).

Vir: Posnetek zaslona

Po poročilih ga je mogoče izdelati v velikem obsegu, kar zmanjša stroške tokamakov vrste Energy Singularity.

Poleg tega je naprava HH70 po navedbah podjetja manjša in obsega le velikost 2% običajnih tokamakov – kar zagotavlja veliko prednost v tekmi za proizvodnjo komercialno uspešne naprave.

Učinkovitost fuzijskih reaktorjev se običajno meri z vrednostjo Q, ki predstavlja razmerje med proizvedeno energijo in vhodno energijo, potrebno za nadaljevanje reakcije. Trenutno je najvišja vrednost Q, ki jo dobi tokamak, 1,53.

Energy Singularity se je domnevno zavezal, da bo zgradil tokamak naslednje generacije do leta 2027, njegov tehnološki demonstrator pa naj bi bil dokončan do konca desetletja.

Podjetje namerava zgraditi »umetno sonce« z vrednostjo Q 10.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek