REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Herojskega Božička niti pandemija ni ustavila, na potovanju po svetu (z masko) pa ga znova spremljajo z radarji

Herojskega Božička niti pandemija ni ustavila, na potovanju po svetu (z masko) pa ga znova spremljajo z radarjiBožiček - NORAD. Vir: Twitter

Kot kažejo poročila svetovnih medijev, Božička na njegovi poti po svetu ne zmore ustaviti niti pandemija.

Poročila o tem, ali se je na Severnem polu Božiček že cepil ali pa je celo naravno imun, kot poročajo nekateri ameriški mediji, sicer še ni povsem jasno.

Jasno je le nekaj -, da letos, kot poročajo dobro obveščeni viri - zagotovo nosi masko, ne zaradi sebe, pač pa zato, da bi zaščitil druge ...

V Sloveniji decembra predvsem pridne otroke obdarujejo »trije dobri možje« - Miklavž, Dedek Mraz in Božiček.

Predvsem v ZDA je popularen predvsem Božiček, ki ga vse do božičnega večera spremljajo celo v severnoameriškem zračno-vesoljskem centru NORAD.

Tu potovanje Božička po svetu z radarji spremljajo že od 1. decembra. Povezavo imajo  tudi s Severnim tečajem in z Božičkovo vasjo.

Letos spremljajo Božička, kot poroča USA Today, že 65. leto.

Lani so ocenili, da bo Božiček potoval 25 ur in da je začel svojo pot v Rusiji že ob 5. uri zjutraj na božični dan.

Če želite spremljati njegovo pot iz Severnega pola in po svetu, to lahko storite že danes.

Če ste želeli spremljati njegovo pot iz Severnega pola in po svetu, ste to lahko preverili tudi preko spleta. 

Preverite lahko celo, kdaj pride v Slovenijo. Obstaja namreč cela vrsta spletnih strani, kjer lahko sledite Božičku.

Si pa informacije nekaterih včasih nekoliko nasprotujejo. In tako je na primer spletna stran Santa update lani poročala, da je Božiček že blizu Afganistana, medtem ko je Santa tracker navajal, da je že nad Tajvanom.

Letos pa navajajo, da svojo pot ponavadi prične v Južnem Pacifiku in najprej obišče Novo Zelandijo in Avstralijo, nato obišče Japonsko, Zahodno Evropo, Kanado, ZDA, Mehiko in Južno Ameriko.

Ampak v Moskvi trdijo, da takoj po startu iz Severnega pola najprej obišče Rusijo ...

Božičkova pota so pač skrivnostna in vsega, kljub najboljši tehnologiji, o Božičku še vedno ne vemo.  

Nekakšen uradni ali najbolj znan sledilec Božičku je spletna stran Norad oziroma njihov »sledilec Božičku« - »Santa tracker

Božičku sledijo že 65 let.

Santa Slaus
Božiček je znova začel svoje potovanje, številne države sveta pa njegovo potovanje s sanmi po nebu, kjer vprego znova vodi neumorni jelen Rudolf, napeto spremljajo z radarji. Ali je Božiček naravno imun ali cepljen - pa še vedno ni jasno, zagotovo pa - nosi masko. Vir: Twitter

Do celotne operacije sledenja Božička je prišlo po naključju, ko so v Colorado Springsu v ZDA na nek oglas napačno napisali telefonsko številko, na katero otroci lahko pokličejo Božička.

Do celotne operacije sledenja Božička je prišlo po naključju, ko so v Colorado Springsu v ZDA na nek oglas napačno napisali telefonsko številko, na katero otroci lahko pokličejo Božička.

Namesto, da bi priklicali Božička, so poklicali na »vročo linijo« Conada, predhodnika sedanjega NORAD-a.

Takratni vodja operative je prosil svoje osebje, da na radarjih preverijo, ali so kje opazili Božička na poti iz Severnega pola.

Otroci, ki so klicali k njim, so tako dobili najbolj sveže informacije o tem, kje se nahaja, in tako se je rodila ta tradicija.

Samo tri leta pozneje, leta 1958, pa sta vladi ZDA in Kanade ustanovili skupno agencijo za nadzor zračnega prometa in zračno obrambo imenovano NORAD.

Nova agencija je prav tako prevzela sledenje Božičku.

Od takrat zaposleni na agenciji prostovoljno osebno odgovarjajo na klice in elektronska sporočila otrok z vsega sveta.

Norad - božiček
Norad - kje je Božiček? Vir: Twitter

Seveda pa je zasebna pobuda tudi na tem področju privedla do konkurence. Božičku lahko tako sledite tudi na kakšni drugi spletni strani, na primer na Santa update. 

Na tej strani trdijo, da prihajajo njihove informacije neposredno »iz Severnega pola« in ne iz kakšnega vojaškega centra, vladne organizacije, podjetja ali iz vesolja.

Poleg sledenja pa otroci na njihovih straneh lahko izberejo ime na novo rojenim Božičkovim jelenčkom, ker pa ima Božiček vsako leto tudi nove sani, glasujejo tudi za njihovo ime. Božičku ali kateremu od njegovih škratov lahko preko njih tudi pošljejo pismo.

Božičkova pota so pač skrivnostna in vsega, kljub najboljši tehnologiji, o Božičku še vedno ne vemo.  

To pomeni, da bodo operaterji NORAD-a lahko Božičku sledili brez težav in bodo za svoje trudapolno in izjemno pomembno delo, ki prinaša veselje otrokom po vsem svetu, seveda tudi ustrezno nagrajeni.

Kot so sporočili v NORAD-u, so operaterji te agencije »na dolžnosti štiriindvajset ur vsak dan, vsak teden in 365 dni v letu.«

V NORAD-u trdijo, da bodo Božička spremljali z radarji in sateliti. Ob tem pa bodo prostovoljci v klicnem centru blizu Colorado Springsa v Coloradu odgovorili na desetine tisoče klicev otrok in njihova pisma, najbolj tedaj, ko bodo njihove operacije na božični večer tudi spremljali.

Na spletni strani sicer otroci lahko igrajo video igre povezane z Božičkom, izvejo o različnih božičnih tradicijah po svetu in celo objavljajo svoje božične fotografije.

Božičkovo pot lahko spremljate celo preko Google zemljevidov, na tej spletni strani.

Kot so zapisali na svoji spletni strani, je Božičkovo pot v Google zemljevidih ustvaril in razvil Google z nekaj pomoči Božičkovih škratov.

Delite članek