REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Deset najboljših tankov na svetu po izbiri »National Interest«: Britanci na dnu, presenečenje na prvem mestu

Deset najboljših tankov na svetu po izbiri »National Interest«: Britanci na dnu, presenečenje na prvem mestuNarava sodobnih konfliktov je pokazala, da sofisticiranost vozil ne zagotavlja premoči na bojišču. Vir: Posnetek zaslona, X

V času vojne v Ukrajini smo imeli priložnost videti delovanje široke palete glavnih bojnih tankov – od starih sovjetskih T-55 in T-62, nemškega Leoparda 1a5, preko T-72, T-72, T-80, pa vse do T-90M, Abramsa, Leoparda 2 in Challengerja 2.

Narava tega spopada je tudi pokazala, da bo v bližnji prihodnosti prišlo do temeljnih sprememb v zasnovi tankov zaradi vse bolj raznolikih groženj, s katerimi se soočajo oklepniki na sodobnem bojišču, in dejstva, da so tankovski dvoboji postali prava redkost.

Prav tako je ameriška posredniška vojna v Ukrajini pokazala, da v dolgotrajnem spopadu visoke intenzivnosti ni pomembno, ali je tank ali drugo oklepno vozilo opremljeno z napravami z umetno inteligenco in možnostjo daljinskega zaznavanja, temveč lastnosti, kot so možnost preživetja, cenovna dostopnost, zanesljivost, enostavnost uporabe ter možnost popravila in izdelave novih vozil po izgubah.

Ob upoštevanju vsega tega je National Interest sestavil seznam 10 najboljših tankov.

Na dnu seznama je Challenger 3, naslednik britanskega »Challengerja 2«, ki bo v operativno uporabo vstopil šele leta 2027. »Novi« tank je opremljen z zmogljivejšim topom, sodobnejšimi napravami za elektronsko bojevanje, izboljšanim oklepom in visokotehnološkimi senzorji za zaznavanje in sledenje ciljev.

Gre pa za zelo drago vozilo, ki najverjetneje ne bo šlo v serijsko proizvodnjo in ni znano, kako bi se obneslo v realnih bojnih razmerah.

Tik nad njim je njegov predhodnik, ki velja za enega najbolj precenjenih in najtežjih tankov na svetu.

Masa od 65 do celo 75 ton (odvisno od različice in dodatne opreme) ga je poleg cene postavila na 9. mesto.

Namreč, čeprav se je po mnenju »National Interesta« ta tank dobro obnesel v Bosni (?!) in Iraku, se mu v Ukrajini ni godilo tako dobro. Tako je bil septembra 2023 uničen prvi od 14 »Challenger 2«, ki so bili dostavljeni v Ukrajino, medtem ko je po nekaterih ukrajinskih virih danes operativnih le sedem vozil tega tipa.

Manj znan je primer iz leta 1999, ko so »Challengerji«, napoteni na Kosovo in Metohijo v okviru misije KFOR, obtičali v blatu, od koder so jih potegnili tanki T-55 jugoslovanske vojske.

Na 8. mestu je »Leopard 2«, prav tako eden najbolj znanih tankov na svetu, ki je označen kot vozilo, ki bo »rešilo ukrajinsko vojsko pred ruskimi zavojevalci« in ki mu bo uspelo prebiti vse ruske obrambne črte. Kot je že znano, se je zgodilo ravno nasprotno, saj so se že v prvih dneh poletne ofenzive ukrajinske vojske na prostranih zaporoških ravninah pojavile slike uničenih, poškodovanih in zapuščenih »Leopardov«.

Nekaj ​​jih je končalo v rokah ruske vojske, enega pa so pokazali na razstavi zasežene opreme Nata v Parku zmage v Moskvi.

Kar nekaj ​​jih je končalo v rokah ruske vojske, enega pa so pokazali na razstavi zasežene opreme Nata v Parku zmage v Moskvi. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Čeprav gre za res sposobne, mobilne tanke z veliko ognjeno močjo tudi »Leopardi« so, tako kot vsa zahodna tehnologija, izjemno dragi in zahtevni za izdelavo.

Nad »Leopardom 2« je na seznamu ameriške revije na 7. mestu končal najsodobnejši tank ruske proizvodnje: T-14 Armata. Razlog, zakaj je »Armata«, sicer eden redkih tankov četrte generacije v operativni uporabi, pozicioniran tako nizko, je visoka cena tega tanka in trenutna nezmožnost Ruske federacije, da bi ga proizvajala v večjih količinah. To je tudi razlog, da je bil poudarek ruskega vojaško-industrijskega kompleksa na proizvodnji T-90M Proriv.

Šesto mesto je pripadlo kitajskemu Tip 99, ki predstavlja nekakšno kopijo starejših različic T-90 v kombinaciji z nekaterimi rešitvami, ki so prisotne na zahodnih tankih.

»National Interest« ocenjuje, da je Kitajska v zadnjih 20 letih izdelala okoli 1200 teh tankov, ki tvorijo hrbtenico njenih oklepnih sil.

»National Interest« ocenjuje, da je Kitajska v zadnjih 20 letih izdelala okoli 1200 teh tankov, ki tvorijo hrbtenico njenih oklepnih sil. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Glavna težava tanka »Tip 99« je, da tudi po 20 letih uporabe ni bil preizkušen v bojnih razmerah, je pa vsekakor razmeroma poceni in enostaven za množično proizvodnjo.

Na 5. mestu je še en tank četrte generacije - južnokorejski K2 Črni panter, ki ga mnogi analitiki opisujejo kot »najboljši tank na svetu«. Razvoja tanka četrte generacije so se lotili zaradi strahu pred morebitnim severnokorejskim vdorom v Južno Korejo, po deklarativnih karakteristikah pa lahko rečemo, da je boljši od vseh tankov, ki jih uporablja vojska Severne Koreje.

A kot navaja ameriški časnik, je »K2« izjemno draga platforma, ki je Južna Koreja v dolgotrajnem spopadu ne bi mogla proizvesti in vzdrževati, še posebej v primeru poškodb vojaško-industrijskih zmogljivosti.

Nad »Črnim panterjem« je francoski Leclerc, ki ga označujejo za lažji in okretnejši tank, vendar z veliko šibkejšim oklepom, kot ga imajo drugi zahodni tanki. Kot rečeno, se je »Leclerc« dobro odrezal v jemenski državljanski vojni, vprašljivo pa je, koliko tovrstnih vozil bi Francija lahko izdelala in kakšna bi bila njihova zmogljivost v boju proti sovražniku kot je Rusija.

»Leclerc« se je dobro odrezal v jemenski državljanski vojni, vprašljivo pa je, koliko tovrstnih vozil bi Francija lahko izdelala in kakšna bi bila njihova zmogljivost v boju proti sovražniku kot je Rusija. Vir: Posnetek zaslona, X

Tretje mesto je pripadlo izraelski Merkavi 4 barak, najsodobnejši različici zdaj že znanega izraelskega oklepnika.

Gre za posodobljeno različico z naprednimi elektronskimi sistemi in umetno inteligenco, ki je bila doslej izdelana v majhnih količinah.

Na 2. mestu je legendarni ameriški »Abrams«, ki je v uporabi ameriške vojske že več kot 40 let in je bil uporabljen v številnih spopadih, v katerih je dosegal relativno dobre rezultate (če izvzamemo ukrajinsko vojno).

Med vojno v Ukrajini so ZDA Kijevu dostavile 30 tankov, od katerih je bilo osem (ali devet) »Abramsov« uničenih v relativno kratkem času.

Ker gre za štiri desetletja star tank, so ZDA poleg več različnih konstruirale tudi sodobno različico pod oznako Abrams X, ki je bistveno naprednejša in izpopolnjena.

Vendar se spet pojavi problem donosnosti takšne platforme na sodobnem bojišču.

Sovjetski tank T-72 je po izbiri ameriške revije pristal na 1. mestu kot najboljši na svetu in pometel z vso zahodno konkurenco. Vir: Posnetek zaslona, Telegram.

Prvo mesto je na presenečenje mnogih pripadlo sovjetskemu tanku T-72, razlog, da je »National Interest« prav to vozilo označil za najboljše, pa je bila njegova nizka cena, enostavnost izdelave in uporabe ter dejstvo, da da je bil uporabljen v več kot 30 oboroženih spopadih po vsem svetu.

Čeprav gre za tank, zasnovan konec 60. let, danes T-72 in njegove izpeljanke uporablja še okoli 40 držav.

Kljub vsem pomanjkljivostim, ki jih ima ta tank, se zdi, da v današnjih spopadih, ko se tanki uporabljajo predvsem za udar na živo silo, utrjene položaje ali celo kot topniško sredstvo zaradi možnosti posrednega ognja, T-72 vsaj še nekaj časa ne bo upokojen.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek