REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Božični komet že drvi proti Zemlji

Božični komet že drvi proti ZemljiBožični komet

V naslednjih tednih bodo na svoj račun prišli ljubitelji nebesnih pojavov. Zelo redek komet bo kmalu tako blizu Zemlje, da ga bo mogoče videti tudi s prostim očesom, poroča USA Today.

Najsvetlejši komet letos na nočnem nebu, ki so ga poimenovali 46P/Wirtanen, bo v naslednjih tednih švignil mimo Zemlje.

To bo ne le eno od desetih najbližjih srečanj s tako vrsto nebesnih teles od leta 1950, temveč sodi "46P / Wirtanen" tudi med 20 kometov, ki se bodo najbolj približali Zemlji začenši od devetega stoletja.

Komet "46P / Wirtanen" si je zaradi časa svojega "obiska" prislužil ljubkovalni vzdevek Božični komet. "Najsvetlejši" v letu 2018 pa ne pomeni, da je komet dejansko svetel, opozarja portal Earth Sky.

Komet 46P
Komet 46P/Wirtanen

Čeprav bo teoretično viden s prostim očesom, je sam komet dokaj velik in razpršen ...

Zemlji se bo približal 16. decembra.

Komet bo najbližji Soncu v sredo, 12. decembra, Zemlji pa se bo približal nekaj dni pozneje - 16. decembra.

Pridrvel bo mimo našega planeta na razdalji 11.265.408 kilometrov, poroča USA Today in dodaja, da bo komet najverjetneje viden brez uporabe optičnih pripomočkov, vendar bi ga bilo najbolje opazovati skozi daljnoglede in majhne teleskope, še posebej izven mest.

Glede na to, da bo komet kar nekaj tednov potoval mimo Zemlje, znanstveniki iz ameriške vesoljske agencije Nasa upajo, da ga bodo imeli priložnost tokrat podrobneje preučiti.

Letošnji najsvetlejši komet
Letošnji najsvetlejši komet

Oddelek za astronomijo z Univerze v Michiganu pa je javnost pomiril s sporočilom, da "ni nobene možnosti, da bi komet zadel Zemljo".

Astronomom je že uspelo ujeti Zemlji se bližajoči komet s teleskopi in daljnogledi.

Komentarji