REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

10 pomembnih dejstev o umoru ruske carske družine

10 pomembnih dejstev o umoru ruske carske družineFoto: Getty Images

Carsko družino Romanovih so ustrelili pred skoraj 100 leti, vendar je preiskava tega zločina še vedno v teku. Navajamo 10 dejstev o tragediji družine zadnjega ruskega carja.


1. Preiskava umora carske družine še ni končana

Na tem mestu v okolici Jekaterinburga so našli trupla ustreljene carske družine. 1992. / Anatolij Semjohin, TASS

Primer je bil ponovno odprt leta 2015 na zahtevo Ruske pravoslavne cerkve. Cerkev je zahtevala, da se potrdi identiteta posmrtnih ostankov carske družine, katere člane so leta 2000 kanonizirali kot mučenike.

Ostanki carja Nikolaja II., njegove žene Aleksandre Fjodorovne, hčera Olge, Tatjane in Anastazije ter njihovih služabnikov so bili odkriti leta 1991 blizu Jekaterinburga, kjer so jih ustrelili 17. julija 1918. Nedaleč od kraja zločina so leta 2007 našli še posmrtne ostanke carjeviča Alekseja in velike kneginje Marije.

2. V preiskavo je vključen mož angleške kraljice Elizabete

Elizabeta II. in njen soprog, princ Philip, edinburški vojvoda, v Sankt Peterburgu. / Aleksej Varfolomejev, RIA Novosti

Kljub sumom Ruske pravoslavne cerkve je bila identiteta umrlih potrjena z vrsto testov, ki so jih od začetka 90. let naredili v Rusiji in tujini. Po besedah Vladimirja Solovjova, kriminologa, ki je zadolžen za ta primer, je bil pri enem od testov odvzet tudi vzorec krvi edinburškega vojvode, moža kraljice Elizabete II. Ta je namreč daljni sorodnik carice Aleksandre Fjodorovne.

3. Carjevič Aleksej in njegova sestra še nista pokopana

Pogreb posmrtnih ostankov Nikolaja II., članov njegove družine in služabnikov v cerkvi Petropavlovske trdnjave (Sankt Peterburg) / Igor Mihaljov, RIA Novosti

Posmrtni ostanki carja Nikolaja II., carice Aleksandre Fjodorovne in velikih kneginj Olge, Tatjane in Anastazije so bili z državnimi častmi pokopani leta 1998 v Petropavlovski trdnjavi v Sankt Peterburgu. Slovesnosti je prisostvoval tudi predsednik Boris Jelcin, patriarh Aleksij II. pa je udeležbo zavrnil, ker Ruska pravoslavna cerkev ni bila prepričana, ali gre res za posmrtne ostanke carske družine.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na RUSSIA BEYOND.