REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janko Veber: Zbogom, stranka socialnih demokratov!

Po napovedih se je Janko Veber odločil za izstop iz svoje dolgoletne stranke, saj bo šel na volitve s Slogo.

Tri tedne potem, ko sem izstopil iz poslanske skupine SD, sem danes izstopil še iz stranke socialnih demokratov (SD), je medijem in javnosti sporočil Janko Veber, poslanec v državnem zboru. Kot najpomembnejše vsebinske razloge, zaradi katerih se Veber ne morem več identificirati s programom in načinom dela, ki izkazujejo sprevrženost vrednot zdaj že njegove bivše stranke, tičijo v odločitvah, ki so pospeševale razvrednotenje nacionalnega bogastva in kapitala: "Čeprav sem bil podpredsednik SD in poslanec te stranke, sem bil v zadnjih letih odrinjen od odločitev, ki so strateškega pomena za vse državljanke in državljane Slovenije. Pogosto sem glasoval v nasprotju s strankinimi navodili, saj nisem želel biti zgolj del glasovalnega aparata SD, ki ga usmerjajo določeni posebni interesi. Kot sem dejal že ob izstopu iz poslanske skupine SD, s svojimi odločitvami dokončno prekinjam prevladujočo prakso v Sloveniji, ki odraža stanje, da so poslanci ujetniki odločitev vrhov političnih strank, ne pa izvoljeni predstavniki ljudi. Prevladujoče mnenje ljudi je na primer bilo, da je paketna prodaja 15 uspešnih podjetij nacionalna katastrofa, pa vendar sem z glasovanjem edini potrdil to ugotovitev na parlamentarnem glasovanju, vsi ostali poslanci SD so glasovali za odprodajo in s tem za siromašenje Slovenije."
 
Veber je tudi prepričan, da moramo v Sloveniji temeljnim vrednotam demokracije vrniti pravi pomen. "Predvsem pa si moramo prizadevati za cilje, ki so nam jih v upravljanje zaupali volivci in volivke, ki so oddali glas za boljšo Slovenijo, za pravičnejšo porazdelitev družbenega premoženja, za ohranjanje nacionalne identitete in so bili proti (raz)prodaji nacionalnega bogastva”, je zapisal in dodal, da smo se denimo za vedno odrekli suverenemu upravljanju največjega trgovskega sistema v državi, in to v času, ko so že vrabci čivkali, da se s tem rešuje njegov prevzemnik, ki si je s tem samo za poldrugo leto podaljšal svojo poslovno pot. Enako je z dobršnim delom bančnega sistema, opozarja Janko Veber, ki je bil obrambni minister v obdobju 2014-2015, potem pa ga je premier Miro Cerar zaradi spletk pri prodaji Telekoma prisilil k odstopu.

V izjavi za javnost je Veber poudaril tudi, da se akterji prodaje druge največje slovenske banke "nikoli niso vprašali, kaj pomeni prodaja za mizerno vsoto neznanemu, komaj ustanovljenemu finančnemu skladu v Luxemburgu, katerega izvornosti ustanoviteljev sploh ne poznamo". In nadaljeval: "V njegovi senci smo pred tedni zgubili še eno banko. Zagovorniki posebnih interesov so tudi podprli prehod največjega mesnopredelovalnega podjetja v ruske roke. Tekstilno tradicijo je Slovenija zakartala slabše, kot bi to storili kvartopirci za gostilniško mizo, farmacevtski potencial je razklan in ostaja žrtev multinacionalk, največji mlinsko pekarski sistem je v hrvaških rokah … "
 

In zakaj se je Janko Veber, ki je bil tudi dolga leta župan največje občine v Sloveniji, odločil za svoj izstop iz SD? "Ocenil sem, da je čas za ustavitev razprodaj nacionalnega bogastva. Zato bom naslednje mesece osveščal volivke in volivce o tem, da je slabo prakso upravljanja z njihovim zaupanjem potrebno zamenjati s pametjo in odgovornostjo. Do junija, ko bodo spet parlamentarne volitve, bodo državljanke in državljani Slovenije lahko razmišljali o tem, ali bodo še gospodarji na svoji zemlji ali pa bomo vsi postali samo še hlapci. Državno suverenost namreč lahko ohranjamo zgolj z ekonomsko močjo in ustvarjanjem dodane vrednosti. Slabo gospodarjenje tudi v sistemih z javnim lastništvom ne more biti več izgovor za njihovo razprodajo. Prepričan sem namreč, da lahko z umnim gospodarjenjem in skrbnim upravljanjem vsega, kar imamo, postavimo Slovenijo na zemljevid uspešnih držav. To priložnost sem dolžan dati volivkam in volivcem v premislek, ko se bodo odločali, komu dati glas na parlamentarnih volitvah."
 
Kot še poudarja Veber, bo do parlamentarnih volitev, ki bodo prvo junijsko nedeljo, usmerjal vso svojo energijo in znanje v možnost, da bodo volivke in volivci lahko v parlament izvolili poslanke in poslance, ki bodo s svojimi odločitvami delali v dobro vseh.

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

urednistvo@insajder.com