REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predstavnik ZDA obnemel: Ali je ameriško jedrsko orožje že na tleh Evrope, bodo Američani po 78 letih šli domov?

»Ameriškemu kolegu bi rad zastavil preprosto vprašanje: Ali lahko potrdi ali zanika, da se ameriško jedrsko orožje nahaja ne samo na ozemlju Združenih držav, ampak tudi na ozemlju Evrope?« je vprašal Nebenzja.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je večkrat izjavil, da je cilj Kijeva izgnati vse ruske sile iz Ukrajine, a general Milley opozarja, da je to »zelo, zelo težka vojaška naloga.«
Strokovnjak za umetno inteligenco svari in predlaga sodelovanje velikih sil pri zaustavitvi teh močnih sistemov, tudi med tekmeci, kot sta Kitajska in ZDA. Gre za veliko bolj pomemben problem, kot je vprašanje jedrskega orožja.
Japonska je »napovedala vojno ruskim otrokom«, ocenjuje ruski gospodarski strokovnjak. Omejitve pri izvozu japonskih igrač naj bi sicer preprečile »krepitev ruske industrijske baze.«
Britanci pravijo, da je njihov kralj očaral Nemce s svojim »zgodovinskim govorom« v Berlinu.
Madžarski premier opozarja, da tretja svetovna vojna postaja realna nevarnost: Voditelji EU že premišljujejo o tem, da bi pod krinko mirovnih enot poslali vojake v Ukrajino.
V Clearviewu trdijo, da je njihova programska oprema skoraj 100-odstotno natančna, a kritiki opozarjajo, da policijska uporaba Clearviewa vse ljudi spremeni v oblastem pregona priročne, »dežurne krivce«. Kakšni so razlogi, da se Clearview - prepove?
Zadnji testi hiperzvočnega orožja v ZDA so bili neuspešni, je razkril tamkajšnji sekretar letalskih sil.
Velike izgube težke opreme v boju pomenijo, da ukrajinska vojska potrebuje še več tankov, topništva in protiletalske obrambe ter vzdrževanja za le-te, piše v pismu nemškega ministrstva za finance Bundestagu, ki ga je v torek razkril časnik Spiegel.
Rusija preizkuša bojno pripravljenost svojih strateških raketnih sil z vajo, v kateri sodeluje okoli 3000 vojakov. Poleg dokazovanja spretnosti pri nameščanju jedrskega orožja bodo enote vadile tudi prikrivanje svojega gibanja pred sovražnikovim izvidovanjem.
Na kako perfidne načine zavajajo nekateri avtorji na javni televiziji je postalo očitno ob nedavnem razkritju, da »vojni dopisnik« Valentin Areh svoje reportaže pripravlja s starimi televizijskimi posnetki drugih agencij. Laži so bile dokumetirane in dokazane - opravičila in odstopov vodstva pa ni nikjer.
Številni diplomati Evropske unije so vse bolj zaskrbljeni, da so nekatere države članice morda izkoriščale Evropski mirovni instrument, katerega namen je delno povrniti stroške državam, ki so Ukrajini poslale vojaško pomoč.
Sabotaža plinovoda Severni tok je nemško odvisnost od ruskega zemeljskega plina spremenila v odvisnost od pregrešno dragega utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) iz ZDA, je opozoril poslanec nemškega Bundestaga.
Francoske oblasti preiskujejo pet bank zaradi davčnih goljufij in pranja denarja. Približno 150 preiskovalcev je skupaj s šestimi nemškimi tožilci izvedlo preiskave predvsem v Parizu.
Načrtovana širitev enega največjih evropskih proizvajalcev streliva je ustavljena domnevno zaradi kopičenja posnetkov plesov, »dnevnih rutin«, »ljubkih živali« in »trendov«…
Dobila je briljantno izobrazbo, bila šefinja možu, prišla celo v Belo hišo, nato pa je Pulitzerjev nagrajenec razkril šokantne podrobnosti. Ob tem se je njen soprog javnosti kazal kot ljubeč oče, na vesti ima vojne v Libiji, Siriji, Afganistanu, Ukrajini in Jemnu, ki so privedle do grozljivo velikega števila smrti otrok.