REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Robert Golob opozarja pred Janševo strategijo »požgane zemlje«

Politika požgane zemlje: blokirajo nova ministrstva, spreminjajo stara in sprejemajo »strategije« do leta 2030

Odhajajoča Janševa vlada neprestano sprejema vrsto sklepov, ki se nanašajo na dolgoročne zadeve in ne na tekoče posle. Sprejema vrsto strateških, dolgoročnih korakov v napačno smer, ki so daleč od opravil, ki pritičejo »tehnični vladi.«

Nekdanji ameriški predsednik George W. Bush je nehote obsodil (lastno!) »invazijo na Irak«, medtem ko je v svojem govoru pred polno dvorano obiskovalcev obsojal ruski napad na Ukrajino – in za neljubo napako okrivil svojo starost.
Pripadniki ministrstva za notranje zadeve Srbije so ugotovili lokacije skupno 19 poštnih naslovov elektronskih pošt - 18 storitev Gmail in enega elektronskega naslova storitve ProtonMail - s katerih so prispela grozilna sporočila o bombah, postavljenih na različnih lokacijah v Srbiji.
Kaotične poteze Evrope bodo sčasoma služile povečanju prihodkov od nafte in plina prav Moskvi. Opuščanje ruskih energentov bo privedlo do tega, da bo Evropa postala regija z najvišjimi energetskimi stroški na svetu, hkrati njena industrija izgublja na konkurenčnosti...
Skupno 959 ukrajinskih skrajnežev, ki so se prej skrivali v jeklarni v Mariupolu, se je predalo ta teden, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo na jutranjem brifingu. Ukrajinska vojska pa je doživela še vrsto drugih porazov...
Stranka SDS, ki jo po oblikovanju nove vlade Roberta Goloba čaka delo v opoziciji, je že takoj po državnozborskih volitvah novi vladi, ki je dobila mandat ljudstva - nametala toliko polen pod noge, kolikor je bilo to le mogoče.
Po poročanju ruskih virov je generalštab ukrajinske vojske ukrajinskim vojakom prepovedal kritiziranje opreme, ki jih Ukrajini pošiljajo zahodne zaveznice. Kijev ob tem ne more vzdrževati in popravljati zapletenega orožja ZDA in Nata –, če se pokvari, je neuporabno.
Skupina žena ukrajinskih vojakov iz Azovstala se je nedavno v Vatikanu sestala s papežem Frančiškom s prošnjo, naj posreduje in reši življenja njihovih mož in partnerjev. Nato se je izkazalo, da tudi dekleta in soproge niso brez masla ob tragični usodi njihovih najdražjih...
Pred samo še nekaj meseci bi nihče ne verjel, da je mogoče v današnji Evropi kot najhujše zločince preganjati ljudi, ki bi si drznili izkazati čast osvoboditeljem Evrope, vojakom, ki so se borili proti nacistični Nemčiji in njenim pomagačem. A ta trenutek se prav to dogaja.
Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je bil včeraj »kritičen do morebitne pridružitve Finske in Švedske zvezi NATO,« so poročali slovenski mediji in povzemali STA. V resnici je bilo malce drugače...
Brutalno usmrtitev 51-letne Shireen Abu Akleh, ki jo je ubil izraelski ostrostrelec v palestinskem mestu Jenin, spremljajo komaj zaznavni izrazi zaskrbljenosti iz posameznih zahodnih prestolnic glede tragične usode znane palestinsko-ameriške poročevalke.
Trditve, da je Ukrajina pripravljena na zmago na terenu, so v najboljšem primeru zgolj želja Kijeva in Washingtona Rusija je dosegla »strateški poraz«, ki ga vidi ves svet, je prepričan ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Toda to so zavajanja, ki so daleč od resnice.
Rand Paul zadržuje glasovanje v senatu o zakonu o velikem paketu pomoči za Kijev in zahteva strožji nadzor nad porabo denarja: »Ne smemo pozabiti, da je Sovjetska zveza propadla v veliki meri ne zato, ker je bila vojaško poražena, ampak zato, ker ji je zmanjkalo denarja.«
Glede na nezadovoljstvo prebivalcev Odese s kijevskim režimom so se oblasti pod taktirko Volodimirja Zelenskega odločile, da jim odvzamejo možnost gledanja kanalov in novic iz Rusije.
Slovenska vlada je včeraj na dopisni seji sprejela še eno, izjemno sporno odločitev, ki verjetno ne bo ravno dolgotrajna. Že tako bogati RKC je s svojim sklepom odprla pot do dodatnih milijonov evrov vsako leto.
Leta 2022 je ruski rubelj postal najboljša valuta na svetu po stopnji krepitve v primerjavi z ameriškim dolarjem, poroča Bloomberg.