REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gjinovci - Hitler

Reinkarnacija Adolfa Hitlerja znova buri duhove

Pripadniki mednarodnih sil, številni turisti, obiskovalci Kosovske Mitrovice in domačini se radi ustavijo, pogovorijo ali pa slikajo s sodobno "reinkarnacijo Adolfa Hitlerja", ki je že nekaj let "atrakcija" tega dela sveta.

Prebivalci švicarskega kantona St. Gallen so na referendumu s 67 odstotki podprli zakon o prepovedi oblačil, ki zakrijejo ves obraz, kot sta nikab in burka. Nedaleč od Slovenije pa ženskam, ki si zakrivajo obraz za to celo – plačuje.
Novinarji grškega časnika so razkrili, da so med prejemniki zajetnih zneskov iz EU skladov poslovneži, ki so blizu grškemu ministru za obrambo Panosu Kammenosu. Nato se je zgodil preobrat - Kammenos je zahteval aretacijo novinarjev, ki so sledili 'pot' denarja in odkrili poneverbe evropskih sredstev.
Podporniki vse bolj popularne desne nemške stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) so se zbrali v Rostocku, kjer so jih pričakali – veliko številčnejši - nasprotniki njihove politike.
Razprave o krivcu za hladno vojno, ki zgodovinarje še vedno spravljajo v zadrego, so se začele že ob njenem izbruhu. So jo torej povzročili Američani ali Rusi? Pa poglejmo.
Kosovski predsednik Hashim Thaqi je Izraelu ponudil, da bo veleposlaništvo Kosova odprl v Jeruzalemu in ne v Tel Avivu – pod pogojem, da Izrael prizna neodvisnost Kosova.
Po mnenju papeža Frančiška ima zato, ker je "seks dar od Boga in ne tabu", seks dva cilja: izkazovanje ljubezni in ustvarjanje življenja. Papež je kritiziral tudi pornografijo kot del "industrije laži".
Moški muslimani – vsaj v Indiji – se po novem ne bodo več mogli tako enostavno ločiti od svojih žena, kot jim je bilo omogočeno do sedaj. Vlada Indije je včeraj končno sprejela odločitev, da se ta običaj, ki izvira iz šeriatskega prava v prihodnje strogo sankcionira.
Vlada Srbije je razrešila Nenada Mijailovića, dosedanjega državnega sekretarja na finančnem ministrstvu in sicer zaradi več afer, v katerem mu očitajo bogatenje in nejasne okoliščine pri nakupu državne vile, poroča srbski Blic .
Kot ponavadi pri slovenskih državnih proslavah je tudi sobotna proslava državnega praznika vrnitve Primorske matični domovini postala predmet polemike na družbenih omrežjih.
Potem, ko smo na Insajderju med prvimi poročali o pojavitvi t. i. Kranjske vahte na Facebooku, je slovenska policija, v sodelovanju s pristojnim državnim tožilstvom, pričela raziskovati še en pojav paravojaške, oborožene skupine.
Včeraj je v prostorih Konzorcija v Ljubljani potekala dobro obiskana okrogla miza Inštituta za študije prekariata z naslovom: »Skozi oči prekariata: Čas za konkretne ukrepe«. Nastopajoči so v zanimivi razpravi ugotavljali vzroke za pojav prekarnosti in dolgoročne škodljive posledice, ki jih ta pojav prinaša.
Bil je svetovalec WikiLeaksa, številnih vlad in korporacij, nato pa je nenadoma izginil z obličja Zemlje. Zdaj so našli njegove osebne predmete, ki so plavali po morju. Nihče ne ve, kaj se je zgodilo.
V kraju, kjer so se prvih poletov po nebu in vse o letalih naučili Ivo Boscarol in mnogi drugi slovenski piloti in ljubitelji letalstva še naprej snujejo načrte o ohranjanju te naše pomembne kulturne dediščine. Že deseič so se srečali člani Zavoda Vrabec Bloke in povedali marsikaj zanimivega o letalih, njihovih pilotih nekoč - in danes.
Posnetek diktatorja, ki se pogoltno hrani v restavraciji slavnega kuharja so izzvale bes - država mu strada, ljudstvo koplje po smeteh, njemu pa je vseeno in se v znani, prestižni restavraciji baše s hrano.
Rusija je danes najprej zelo zaostrila odnose z Izraelom zaradi sestrelitve letala Iljušin - 20, nato pa hitro umirila napetosti. Najbolj zaslužen za vse to pa je bil znova - ruski predsednik Vladimir Putin.