REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sankcije vodijo do - recesije...ampak EU nadaljuje po isti poti!

Politico: EU meni, da ZDA profitirajo od konflikta v Ukrajini

Amerika kuje dobičke med konfliktom, medtem ko EU ostaja na hladnem, so menda povedali visoki uradniki. Ta nesoglasja bi lahko spodkopala prizadevanja Zahoda za podporo Ukrajini in samo čezatlantsko zavezništvo.

Odnosi med Kitajsko in ZDA so zelo hladni in zdi se, da nobena od strani druge ne uspe prepričati v spremembo stališč. A v enem pomembnem primeru se je to vendarle zgodilo, poroča Spectator.
Tajno operacijo, ki spodbuja proameriško propagando, so raziskovalci prvič razkrili avgusta, o tem pa je poročal tudi Washington Post.
Evropska unija se bo še dolga leta soočala s težavami pri nadomeščanju ruske dobave plina, ugotavljajo analitiki Financial Timesa.
V uredništvu smo dobili veliko odzivov bralcev, ki nas podpirajo in sporočajo, naj se ne oziramo na napade in »delamo naprej.« Dobili smo tudi pismo, ki nazorno pojasni, kaj je narobe ne z našimi članki, pač pa s poskusi portala Oštro, da nam »opere možgane«.
Na zahvalni dan v ZDA pogosto »amnestirajo« enega purana oziroma purico (in pokončajo na tisoče drugih), tokrat pa je novi šef družbenega omrežja Twitter napovedal drugačno amnestijo. In kdaj se bo začela?
Skupina Panvita, ki letos obeležuje jubilejno 100. obletnico,  je kot prvo podjetje v Sloveniji podpisalo zaveze, ki jih opredeljuje evropski Kodeks ravnanja EU o odgovorni živilski dejavnosti in trženjskih praksah.
Embargo na ruske naftne derivate se začne čez manj kot tri mesece in blok nima alternativnih virov, poroča Reuters, ki razkriva, zakaj se bo kmalu cenejše gorivo – znova podražilo.
Po poročanju Sunday Timesa podjetja uporabljajo vrzel, ki jim omogoča, da po prenosu z ladje na ladjo registrirajo rusko gorivo kot »gorivo od drugod.« Združeno kraljestvo je od februarja kupilo najmanj 39 pošiljk ruske nafte.
Časnik New York Times je sporočil, da je potrdil pristnost videoposnetkov z mesta usmrtitve ruskih vojnih ujetnikov v Makijevki. Ukrajinski vojaki so jih ubili iz bližine potem, ko so položili orožje.
Ljubljančani so z delom Zorana Jankovića očitno zadovoljni, saj je kljub aferam v katere se je zapletel znova zmagal na lokalnih volitvah v Ljubljani. Vendar pa ga tokrat čaka sprememba, ki od župana, ki je navajen, da o vsem odloča sam - zahteva nekaj več prilagajanja.
Ko je nečlanica Nata skupaj s članico NATO poskusila povleči celotno zvezo v konflikt z Rusijo, ki bi se lahko končal z izmenjavo jedrskih projektilov, bi vsak razumen državljan lahko pričakoval, da bo vlada to ravnanje Ukrajine obsodila. A to se ni zgodilo...
Kaj poreče slovenski premier glede ukrajinskih zločinov storjenih nad ruskimi vojnimi ujetniki v Ukrajini?
Celo Zelenski se je v inavguracijskem govoru pošalil, da so ukrajinski politiki v obdobju 28 let ustvarili deželo neslutenih priložnosti – »možnosti za krajo, podkupovanje in ropanje«.
V Sloveniji danes potekajo osme lokalne volitve v zgodovini samostojne države. Ob 7. uri se je odprlo nekaj več kot 3200 volišč, na katerih bodo volivci odločali, kdo bo v prihodnjih štirih letih vodil 212 slovenskih občin.
Orožje, dobavljeno iz Nemčije, naj bi se hitro kvarilo, rezervnih delov pa ni dovolj, da bi krhki in hitro pokvarljivi topovi lahko še naprej streljali...