REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Združene države Jugoslavije: Ali je karikatura napovedala novo poglavje v ameriški državljanski vojni?

V Washington Postu je te dni izšla nenavadna karikatura, ki prikazuje ZDA kakor – nekdanjo Jugoslavijo. Republikanci in demokrati jo razumejo vsak po svoje, toda zdi se, da nad ZDA vse bolj visi - senca usode nekdanje SFRJ...

Pol stoletja stara študija je bila točna: Če se bomo obnašali še naprej enako kot doslej, nas po letu 2040 čaka hiter upad človeške populacije in kvalitete življenja.
Vse kaže, da med ZDA in Iranom ni prišlo samo do »zastoja« pogajanj, pač pa da je Teheran zavrnil ameriški predlog jedrskega sporazuma z Iranom. Bo Iran nadaljeval s pogajanji ali pa bo prej izdelal 25 kilogramov visoko obogatenega urana?
Da ima okužba z novim koronavirusom številne stranske učinke je znano, toda znanstveniki vedno znova odkrijejo še kaj novega. Na primer spoznanje, da covid na naš IQ pušča hujše posledice - kot kap.
Po spletu kroži vse več trditev o tem, da naj bi bila cepiva proti covidu-19 del tajnega načrta za podjarmljanje človeštva in okužbe vseh z novim, tajnim genetskim orožjem.
Medtem ko vlada razmišlja celo o obveznem cepljenju ter deli finančna sredstva »promotorjem cepljenja«, ki so očitno nesposobni pri opravljanju svojih nalog, se po spletu širijo teorije zarot, zaradi katerih tudi povsem razumni ljudje odklanjajo cepiva.
Ceno trmoglavljenja vlade bomo na koncu plačali državljani – z manj odobrenimi projekti, nižjim BDP-jem in manj denarja iz EU. Komisarka Jourova: Slovenske oblasti morajo zagotoviti stabilno financiranje STA.
Šlo naj bi za rivala ameriškega letala F-35 in mu je na zunaj tudi precej podoben...
Polet najbogatejšega Zemljana v vesolje na njegovi raketi in v kapsuli »Novi pastir« so spremljali gledalci po vsem svetu, vendar z mešanimi občutki.
Znova se je pokazalo, da v svetu ne obstaja nič takšnega, kot je zastonj kosilo. To kaže tudi primer odvetnika Urbana Vrtačnika, ki ga je ministrstvo za zdravje najelo kot zunanjega svetovalca za pravno podporo pri pripravi pravnih aktov.
Pred spremembo zakona so tuji študenti in študentke dokazovali zadostna sredstva za preživljanje s pisno izjavo staršev oziroma skrbnikov. Vladna novela zakona o tujcih je položaj teh študentov čez noč zaostrila, to pa škodi vsem, tudi Sloveniji.
Najpomembnejši zunanjepolitični svetovalec britanskega premierja se je odločil, da bo javno in na veliko opral njegovo »umazano perilo.« Intervju bo objavljen danes, nekaj izjav pa je že pricurljalo v javnost.
Več kot leto dni s(m)o številni mediji, pravniki in strokovnjaki opozarjali, da so vladni ukrepi, s katerimi je vlada omejevala javna zbiranja in demonstracije – protiustavni. Sedaj je to potrdilo tudi ustavno sodišče.
Pegasus operaterju orodja omogoči pridobivanje sporočil, fotografij, e-pošte, snemanje klicev ter tudi neopazno aktiviranje mikrofonov. Aktivist in žvižgač Edward Snowden je posebej opozoril na to razkritje, ki bi lahko po njegovem postalo najpomembnejše v tem letu.
Ruski izdelovalci letal so na letalski razstavi v Moskvi, ki se je začela ta teden, pokazali presenetljivo novost  - novo reaktivno letalo.
Ker se del ljudi nikoli ne bo cepil, bo virus lahko še naprej krožil. Tega ne bo nikoli konec, ugotavljajo za zaprtimi vrati nemške vlade. Zato življenje bo v prihodnje zelo drugačno za cepljene in necepljene.