REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša in kolesarske varde

Inšpektorji ne znajo šteti niti do šest: protesti začasno odpovedani, nadaljevali se bodo v drugačni obliki

Udeleženci protestov v Ljubljani, ki so neprekinjeno potekali že praktično od februarja letos, so se odločili, da zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom začasno prekinejo s protesti. Ob tem so sprejeli tudi posebno izjavo, ki jo objavljamo v celoti.

To ni le samoobramba, to je odpor, sporočajo ministru Vasku Simonitiju delavci v kulturi in ga opozarjajo, da lahko deložira - ampak le samega sebe.
Dr. Andraž Teršek za razliko od nekaterih drugih kolegov razlikuje med omejitvami in prepovedmi. Če je poseg popoln, od pravice nič ne ostane. Je to v Sloveniji res dovoljeno narediti že z nekim Odlokom in zakonom, se upravičeno sprašuje?
Hrvaški predsednik se je znova lotil kritike hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića, tokrat pa Zoran Milanović ni prizanesel niti gospodarskemu ministru Tomislavu Ćoriću, ki mu je očital neprimerne stike z madžarsko vlado pod taktirko Viktorja Orbana.
Ko je Reyna sedla taksi, da bi se odpeljala v zapor Al-Awir v Dubaju, je upala, da jo bodo sprejeli na prestajanje dosojene kazni. Toda pandemija ji je hudo pomešala štrene ...
V stranki Levica so se kritično odzvali na ravnanje vlade, ki prav v času največje zdravstve krize v državi veliko pozornost in ogromna finančna sredstva namenja - oboroževanju. »Čas je, da njihovim orožarskim rabotam končno rečemo NE, še preden se začnejo.«
Evo Morales je moral položaj zapustiti pod lažnimi obtožbami in grožnji vojaškega vrha, vendar njegova stranka znova vodi. Na predsedniških volitvah je leto dni zatem, ko so zrušili Moralesa, zmagal kandidat Moralesovega Gibanja za socializem.
Prodajni salon, ki se nahaja v središču Ljubljane in bo odslej deloval pod imenom Wallis Motor Ljubljana, je junija postal del skupine AutoWallis.
Bežen pregled fotografij, objavljenih pa »umaknjenih« s spletne strani Državnega sveta razkriva, da se je prvorazredni Alojz Kovšca požvižgal na vladne zapovedi in navodila NIJZ kršil ne le enkrat, ampak večkrat. Odstopne izjave noče napisati, kriv pa je fotograf.
V boju farmacevtskih podjetij za izdelavo cepiva proti koronavirusu SARS-CoV-2 je v igri veliko denarja, prav zato pa verjetno tudi slišimo toliko nasprotujočih si obtožb. Jasno je le eno –, da Evropa znova zamuja in da posledice že čutimo na lastni koži.
Številne države sveta so se pridružile pobudi za pravično distribucijo cepiva proti koronavirusu - razen ZDA in Rusije. Da uspešen boj proti Covidu-19 požene gospodarstva pa dokazuje Kitajska, ki je že dosegla 4,9 odstotno gospodarsko rast.
Sramotno za dve stranki: Mestni svet MOL je na včerajšnji seji obsodil delovanje in zbiranje predstavnikov paravojaških milic in nacionalističnih skupin v Ljubljani ter jim odrekel dobrodošlico v glavnem mestu. Vendar pa SDS in NSi sklep nista podprli.
Bo res »tehle 30 dni s stališča korupcije in milijardnega primanjkljaja v proračunu najbolj plodovito v letošnjem letu«, po zgledu na veliki rop državne blagajne spomladi, v prvem valu?
V mestu Qingdao so najprej napovedali, da bodo zaradi 12 okuženih testirali 9 milijonov prebivalcev v petih dneh. Toda na koncu so načrt presegli in jih v pičlih 120 urah testirali za eno Slovenijo več.
Vlada se je ponovno poslužila neustavne bližnjice. Za tako drastičen ukrep kot je »policijska ura« od 21. ure zvečer pa do 6. ure zjutraj namreč nima pravne podlage. Nove, neustavne ukrepe pa je napovedal - lažni notranji minister.
Odstopljeno kmetijsko ministrico bodo še šest mesecev po prenehanju funkcije varovali kot britanskega prestolonaslednika. Vsa ta potratnost se svetlobna leta razlikuje na primer od prakse na Švedskem, kjer nič od tega ni normalno.