REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pag, požar

Policija ugotovila, kaj je povzročilo gigantski požar med hip-hop festivalom na hrvaškem Pagu

Na Pagu je na znani plaži Zrće na Novaliji na otoku Pagu med hip-hop festivalom zbruhnil velik požar. Policija je medtem ugotovila najverjetnejši razlog požara.

Prve posnetke človeka na Luni so pri Nasi izgubili. Danes jih lahko kupite, izklicna cena je samo 700 000 dolarjev.
Poleg pušk in pištol je imela skupina italijanskih neonacistov tudi rakete zrak—zrak, ki jih je dobila iz Katarja in želela prodati.
Posnetek nekaj jastogov in steklenice vina za 515 evrov, s katerimi je francoski minister za ekologijo pogostil prijatelje in družino, ga je očitno stal službe. 
Nemška kanclerka Angela Merkel je znova prekršila protokol in med sprejemom nove predsednice vlade Moldavije Maie Sandu visoko gostjo – pričakala sede, na stolu.
Pred natanko 50 leti se je 16. julija 1969 začelo prvo potovanje ljudi na Luno. Kmalu zatem sta prva človeka – Neil Armstrong in Buzz Aldrin – stopila na Luno
Poker je zmeraj zahteval nekaj, kar se je zdelo zelo človeško: zvitost. Računalniški program pa je v samo osmih dnevih učenja dokazal, da je s pomočjo algoritmov bolj zvit kot njegovi človeški soigralci.
Za Kitajsko so umetni otoli tako pomembni, kot je bil Saipan za ZDA v drugi svetovni vojni. Iz njih namreč lahko letala in kitajski izstrelki že dosežejo tudi oporišča v severni Avstraliji.
Začel se je postopek izročitve raketnih sistemov S-400  Turčiji. Zaradi teh raket so odnosi med ZDA in Turčijo, članico zveze NATO zelo zaostreni.
Paralizatorje, ki jih uporablja tudi slovenska policija, je mogoče hitro zlorabiti. Eden od zadnjih primerov prihaja iz ZDA.
V National Interestu so te dni razkrili, da je neka travmatična izkušnja turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana še poseben razlog, zaradi katerega si Turčija tako zelo želi ruskih raket S-400.
Nemška kanclerka Angela Merkel ima očitno bolj resne probleme z zdravjem, kot je to javno priznala.
S sprejemom več novel zakonov se bo tudi Levica na svojem "semaforju" še pred parlamentarnimi počitnicami lahko pohvalila z nekaj "zelenimi" dosežki, kar bo omogočilo nadaljno delovanje koalicije 5+1.
Zaplet s šolstvom v Sloveniji je razkril, da imamo v resnici večji problem – problem z ustavnim sodiščem, njegovo sestavo in pristranskostjo, ki se spreminja skorajda iz leta v leto.
Fareed Zakaria trdi, da ima kljub nekaterim napačnim pristopom pri reševanju problematike migracij ameriški predsednik Donald Trump nekje vendarle - prav.
Predsednica je bila tako dobro razpoložena, da je na koncu zapela priljubljeno duhovno pesem o Kristusu. Bo sedaj zažvrgolel tudi slovenski predsednik Borut Pahor?