REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevihta je pogrom - domovina tea ne bo pozabila, plakat iz Srbije

Nevihta je pogrom: Hrvaška slavi, v Srbiji opominjajo na nekaznovane zločine hrvaške vojske in policije

Ob petindvajsetletnici operacije Nevihta smo priče prvim poskusom spravnih dejanj, ki pa jih večina na obeh straneh meje še vedno zavrača. Največji problem je Hrvaška, saj se še vedno ni sposobna soočiti z nekaznovanimi zločini nad Srbi.

Bejrut je v torek zvečer prizadela velika eksplozija. Vse bolj verjetno je, da je eksplozija posledica nesreče in kopičenja ogromnih količin amonijevega nitrata na enem mestu. Velik del mesta je skupaj s pristaniščem utrpel gromozansko škodo.
Županja Rima Virginia Raggi se je odločila, da zavrže možnost ustanovitve muzeja fašizma v Rimu in s tem blokira predlog, ki ga je pred tem sicer podalo gibanje Petih zvezdic.
Glasujejo z nogami: Število britanskih državljanov, ki so emigrirali v EU se je po »brexitu« povzpelo za 30 odstotkov, število zahtev za pridobivanje državljanstev evropskih držav pa se je povečalo za 500 odstotkov.
Ministrstvo za zdravstvo si je izbralo nenavaden način za reševanje problematike prostorske stiske slovenskih domov za starejše - vztraja, da morajo starostniki ostati v potencialnih leglih okužb.
Aroganca ministrice Aleksandre Pivec očitno ne pozna meja, to pa ima že posledice tudi znotraj njene stranke. Jo bodo »rešili« v SDS, ki jim je z izdajo volje volivcev stranke DeSUS omogočila vladanje?
Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je zapletla v nov škandal zaradi kršitve integritete in nasprotja interesov, pri tem pa je globoko zabredla v še hujše neresnice kot v primeru plačila stroškov ob družinskem prenočevanju v režiji podjetja Vinakras.
Izračuni kažejo, da imamo ob sedanjih stopnjah rasti prebivalstva in porabe virov, še posebej gozdov, le še nekaj desetletij časa, predno bo prišlo do nepovratnega kolapsa naše civilizacije, opozarja študija fizkov, ki proučujeta kompleksne sisteme.
Znanstveniki prav zaradi koronavirusa prihajajo do osupljivih spoznanj na nekaterih drugih področjih, na primer pri - proizvodnji hrane.
Aplikacija za spremljanje koronavirusa, ki naj bi že kmalu zaživela tudi v Sloveniji, je praktično že izdelana, dvomi nad transparentnostjo njenega nastanka pa ostajajo še naprej. Zakon ji še vedno omogoča zbiranje cele vrste podatkov, zato previdnost ni odveč.
Nova raziskava je prinesla nekatera presenetljiva spoznanja, predvsem glede ZDA. Slabše od Slovenije pa se je odrezala tudi Madžarska, ki jo tudi v Sloveniji nekateri postavljajo za vzor.
Namesto da bi slovenska vlada Madžarski, Poljski in drugim neto prejemnicam evropskih sredstev gledala pod prste, jih še treplja po ramenih in jim omogoča lažje zapravljanje evropskega denarja. Zakaj že?
Žalostna realnost je, da tisti, ki kršijo pravila EU več ne bežijo pred EU, pač pa postajajo celo glavni igralci.
V številnih evropskih državah že bijejo plat zvona zaradi turistov, ki so se odpravili na morje v države, za katere se je zdelo, da so varne. Vse bolj nevarna pa postaja tudi Hrvaška.
Uvedba novega davka na digitalne storitve je do konca leta zamrznjena, čeprav tudi evropske države zaradi koronavirusa nujno potrebujejo dodatna finančna sredstva. Največja podjetja na svetu, ki ogromno zaslužijo, pa še naprej plačujejo le smešno nizke davke.
»Med vsemi prekletimi mesti, sem se prišel zdraviti prav v Srbijo,« prostodušno razkrije svojo lokacijo svetovno znani filozof in v isti sapi opomni, da zdravilo, ki ga zdravniki radi predpišejo, povzroča katastrofo.