REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump in mrtvi v ZDA

Bog pomagaj ZDA: Ameriški zdravstveni sistem je steklena hiša, po katerem bo udarilo kladivo koronavirusa

Skrb za »vitko državo« se v zdravstvu kaže kot skrb za vitke bolnišnice in vitek (beri: podhranjen) zdravstven sistem. Ameriški zdravstveni sistem namreč stoji kakor steklena hiša in čaka, da bo nekaj preizkusilo njegovo krhkost.

Medtem ko se vsa Evropa, ki je postala novo središče koronavirusa, ukvarja predvsem s to boleznijo, je v tišini virusu podlegla tudi najmočnejša vojaška zveza – zveza NATO.
Izraelu je uspelo naposled prebroditi politično krizo. Toda država ima sedaj pred seboj še en, tokrat vojaški problem. Iran, ki je precej dober v izvajanju »asimetričnih« pritiskov v regiji je namreč izdelal poseben »dodatek« za rakete.
Po družbenih omrežjih v Italiji kroži video, v katerem se državljani te države »zahvaljujejo« svetovnim voditeljem, predsednikoma Francije in ZDA in nemški kanclerki, ker so Italijo sredi pandemije koronavirusa - pustili na cedilu.
Namesto da bi vlada najprej poskrbela za respiratorje in zdravila, se je takoj začela ukvarjati z ekonomskimi posledicami koronavirusa. Pravilno, pa vendar gre za napačen vrstni red.
V Srbiji z ostrimi ukrepi že izvajajo sojenje kršilcem karantene kar po Skypu, prvi storilec pa je bil obsojen na kar tri leta zapora. Medtem ko Zoran Dragić pohajkuje po Velenju, so se drugi znani športniki odločili pomagati ...
Evropsko Unijo je morda še bolj kot epidemija koronavirusa prizadelo pomanjkanje solidarnosti. Državljani so se v teh dneh počutili nemočne, saj iz Evropske unije niso dobili ustrezne pomoči.
V Montenegro Airlines so se okužbam s koronavirusom med potniki izognili tako, da so potnikom na Dunaju razdelili dobre stare maske JLA, letnik 1986, kot je pisalo na uradnih deklaracijah iz časa Jugoslovanske ljudske armade.
Izguba vonja je lahko prvi znak okužbe z novim koronavirusom, ki povzroča Covid-19, ugotavljajo zdravniki po vsem svetu. Če ste torej izgubili apetit, če nič ne vohate in ne okušate, potem je najbolje, da se samoizolirate in pokličete zdravnika.
Enainšesdesetletni moški je že umrl, zdravniki pa se še vedno borijo za življenje soproge. Oba sta zaužila samo žličko nevarne substance za čiščenje akvarijev.
V Islandiji so se boja s koronavirusom lotili bolj dosledno kot druge države – teste nameravajo opraviti pri vseh prebivalcih. Odkrili so celo, od kod so jih na Islandijo prinesli – doslej namreč iz Avstrije, Italije in Velike Britanije.
V članicah zveze NATO se dogodka spominjajo kot »humanitarne intervencije, v Srbiji, Rusiji, Kitajski in v večini držav sveta pa je ta napad obveljal za agresijo in uvod v številne druge intervencije, ki so destabilizirale svet.
Priljubljena slovenska blagovna znamka kave, Barcaffè, v letošnjem letu praznuje 50. rojstni dan. V ta namen se je odločila ljubiteljem kave podariti 50 doživetij po izbiri.
Kitajski zdravniki so v Srbiji razkrili, kako so ustavili ubijalski virus. Sporočili so Srbiji, prek nje pa tudi Evropi: potrebnih bo 29 dni. Srbska vlada je po posvetu s strokovnjaki, ki so prispeli iz Wuhana, napovedala spremembo taktike ...
Namerno širjenje koronavirusa po soseskah, kjer živijo manjšine in tudi v zgradbah policistov – to je nova taktika, ki jo v tajnosti razvijajo pripadniki nekaterih desnih ekstemističnih organizacij ...
Ruska vojska bo po ukazu predsednika Rusije Vladimirja Putina v Italijo poslala dodatno medicinsko pomoč za boj proti koronavirusu, okoli 100.000 testov pa pošiljajo tudi v 13 drugih držav po svetu.