REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Joe in Jill Biden - prisega. Vir: Twitter

Joe Biden prisegel kot novi predsednik ZDA, takoj s 17-timi izvršnimi ukazi odpravil Trumpove najbolj škodljive ukrepe

Najprej je na podpredsedniški položaj uradno prisegla Kamala Harris, ki je s tem postala prva ženska, prva temnopolta in prva Američanka azijskih korenin na tem položaju.

Domiselna protestna iniciativa čeških gostincev »Crknjeni pes« je razkrila, kako bi se lahko rešili vztrajne karantene oziroma »lockdowna« na Češkem. »To je odgovor na to, da ta vlada zlorablja svojo moč,« sporočajo razjarjeni gostinci.
Antitelesa so v polovici primerov prve raziskave v Južni Afriki ob srečanju z novo varianto koronavirusa Covida-19 doživela »nokdavn.« Cepljenje je kljub temu priporočljivo, toda bitke še ni konec …
Nevaren odklon: madžarska vlada zahteva od založnikov, da morajo posebej označiti vse knjige, ki vsebujejo »vedenje, ki ni v skladu s tradicionalnimi vlogami spolov.«
Dosedanji ameriški predsednik Donald Trump je na zadnji dan svojega mandata pomilostil 143 kriminalcev, ne pa tudi junaka našega časa Juliana Assangea in Edwarda Snowdena.
Aktiv delavk in delavcev v kulturi je ob nasilnem vpadu policije in varnostnikov v avtonomno cono Rog izdal sporočilo, v katerem je kritično ocenil ravnanje mestnih oblasti in ljubljanskega župana Zorana Jankovića.
Pence, ki je bil ves čas svojega mandata tih in zvest Trumpov namestnik, se je v hipu znašel na prelomnici. Dojel je, da bo ob politično kariero, ker Trumpovi privrženci zanj ne bodo nikoli več glasovali. Navkljub temu je naredil pravo stvar.
Popolen razkroj pravne države sredi pandemije je morda še nevarnejši – od pandemije same. Za virus obstajajo cepiva, za spoštovanje zakonov in načel pravne države pa žal še ne …
Proti koncu mandata odhajajočega predsednika ZDA se vrstijo pozivi iz vsega sveta, da naj pomilosti političnega zapornika, novinarja in ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea in nekdanjega pripadnika ameriške NSA, žvižgača Edwarda Snowdena.
Zahteve po odstranitvi sedanjega predsednika ZDA postajajo vse glasnejše. Peticijo je podprl tudi sam Macaulay s komentarjem na Twitterju: »Prodano.«
Pahor mu je izročil »zlati red za zasluge na diplomatsko mednarodnem področju«, v ZDA pa velja desničarski kongresnik slovenskih korenin za enega od štirih glavnih arhitektov napada na zibelko ameriške demokracije. Odrekla se ga je celo - družina.
Kitajska je sredi kaosa v ZDA in skoraj neopazno spremenila definicijo »nacionalnega interesa« oziroma »razvojnih interesov« tako, da bo obramba le-teh lahko v prihodnje vključevala tudi »upravičene akcije proti silam ZDA.«
Amerika je sita Donalda Trumpa in njegove hčerke Ivanke ter drugih članov družine, ki jo je zaposlil v administraciji ZDA. Tudi najbolj olikani med nasprotniki Trumpovih so sneli rokavice … In Pentagon mu je obrnil hrbet.
Pri laganju o tem, kaj je KPK ugotovila je šlo Pivčevi na roko tudi dejstvo, da poročilo KPK ni javno in da KPK ni smela in ni mogla razkriti vseh podatkov, do katerih se je dokopala.
Agentje, ki so ju varovali, so morali uporabljati tudi stranišča nekdanjega predsednika in sedanjega podpredsednika ZDA ...
Savdski princ, ki je naročil grozljiv umor novinarja Washington Posta v Carigradu, se je resno »ogrel« za eno najbolj razvpitih žensk na svetu.