REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Župan New Yorka: »Wall Street propada!«

Župan New Yorka: »Wall Street propada!«Borza - New York... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

ZDA so zašle v recesijo, je v četrtek dejal newyorški župan Eric Adams, kar je v nasprotju s predhodnimi trditvami ameriškega predsednika Joeja Bidna, da je gospodarstvo »na pravi poti.«

»Smo v finančni krizi, kot si je ne morete predstavljati … Wall Street propada; smo v recesiji,« je dejal Adams na dogodku v New Yorku, ki ga je gostila neprofitna organizacija Project Hospitality, kot navaja novičarska hiša Hamodia.

»Povejte mi, kaj naj vzamem s krožnika, če želite, da na krožnik dam še kaj drugega.

Prihajam k vam v imenu mesta in vam pravim: 'Toliko imamo in to je to,« je poudaril Adams.

Izjave najvišjega mestnega uradnika so v nasprotju z zagotovili, ki jih je Biden dal prej istega dne, ko je izjavil, da kljub dejstvu, da se »gospodarstvo upočasnjuje,« prizadevanja Washingtona za boj proti naraščajoči inflaciji v državi postavljajo »na pravo pot.«

Tako Adams kot Biden sta komentirala uradne podatke, objavljene prej v četrtek, ki so pokazali, da se je ameriško gospodarstvo skrčilo že dve zaporedni četrtletji, kar velja za prvi znak recesije.

Recesija - New York Post
Samo za Bidna: definicija recesije. Vir: Posnetek zaslona, New York Post

Ker je Biden dejal, da je treba najprej definirati recesijo, so mu definicijo nekateri časniki objavili kar na naslovnicah.

Newyorški župan je kasneje vendarle nekoliko popravil svoje besede in izjavil, da je predsednikova pravica opisati stanje gospodarstva.

»Predsednik se bo odločil o uradnem nazivu, kje smo; to je predsednik, jaz pa sledim predsedniku.

Ukvarjamo se s težkimi gospodarskimi časi, a jih bomo prebrodili, ker zaupam v predsednika,« je spravljivo dejal za medije newyorški župan Eric Adams.

Delite članek