REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaradi naraščajočih cen nepremičnin v Nemčiji debata o nacionalizaciji

Zaradi naraščajočih cen nepremičnin v Nemčiji debata o nacionalizaciji

Aktivisti v nemški prestolnici Berlin so predlagali, da se zaradi vse višjih cen nepremičnin izvede nacionalizacijo premoženja nepremičninskih agencij. Prav slednje naj bi povzročili neživljenjske cene za najem ali nakup. 

Vse več investicijskih ali nepremičninskih agencij kupuje nepremičnine v Berlinu, nakar povišajo cene najemnin, zaradi česar so stanovalci prisiljeni, da se izselijo. 

Aktivisti tako zdaj zbirajo podpise, da bi se nacionalizirala večja nepremičninska podjetja, s čimer bi zagotovili javno dobro.

Aktivisti tako zdaj zbirajo podpise, da bi se nacionalizirala večja nepremičninska podjetja, s čimer bi zagotovili javno dobro. V štirih mesecih morajo zbrati 170 tisoč podpisov, da bi lahko izvedli referendum.

Deljena pa so mnenja, če je nacionalizacija sploh legalno dovoljena. Nemška ustava namreč varuje zasebno premoženje, a hkrati v 14. členu izrecno dovoljuje nacionalizacijo v določenih razmerah. 

»Zemlja, naravne dobrine in sredstva proizvodnje so lahko za potrebe socializacije prenesena v javno last ali druge oblike javnega podjetja z zakonom, ki določa naravo in obseg odškodnine,« narekuje nemška ustava.

Aktivisti predvsem ciljajo podjetje Deutsche Wohnen, nepremičninsko podjetje, ki je tudi na borzi in ima v lasti več kot 100.000 stanovanj samo v Berlinu. Kritiki podjetje obtožujejo, da gleda le na dobiček in ne na ljudi ter da namerno obnavlja stanovanja z namenom dviganja najemnin.

Berlinsko-brandenburška zveza nepremičninskih podjetij BBU se je že odzvala na predlog aktivistov in izrazila ogorčenje glede grožnje z nacionalizacijo. Predstavnik podjetja je dejal, da je ta poskus samo »cenena populistična propaganda, ki ne pomaga pri gradnji novih stanovanj. Deluje v nasprotju z nemško ustavo in bi bila nezmožna financiranja.«

Aktivisti prav tako menijo, da bi bila nacionalizacija le zadnji ukrep, ki bi ga morali sprožiti. Razlog za današnje stanje vidijo v umiku države iz stanovanjskega trga, s čimer je upadlo tudi število socialnih stanovanj. 

Statistični podatki kažejo, da so se najemnine v Berlinu skoraj podvojile v zadnjih sedmih letih in da bi bilo do leta 2030 zgraditi dodatnih 194 tisoč stanovanj, da bi zadovoljili vse potrebe. 

Stanovanja

Kritiki predloga o nacionalizaciji izpostavljajo, da je prava in edina rešitev gradnja cenovno sprejemljivih stanovanj in izboljšanje ruralnega okolja, kar bi lahko zmanjšalo preveliko rast Berlina.

Kritiki predloga o nacionalizaciji izpostavljajo, da je prava in edina rešitev gradnja cenovno sprejemljivih stanovanj in izboljšanje ruralnega okolja, kar bi lahko zmanjšalo preveliko rast Berlina. Aktivisti imajo podporo tudi berlinske mestne oblasti, ki jo sestavlja koalicija SPD, Levice in Zelenih.

Carola Bluhm, vodja parlamentarne skupine Levice, meni, da je nacionalizacija upravičena, »ker večja nepremičninska podjetja ignorirajo ustavno določilo, da nepremičnine morajo izvajati javno dobro.« 

Prav levi aktivisti so pred tedni preprečili načrt Googla, da bi v berlinskem Kreuzbergu vzpostavil kampus v vrednosti 500 milijonov evrov, kar bi še podražilo nepremičnine v tem predelu, še poroča DW.

Komentarji