REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj Turčija razmišlja o umiku ponudb "all inclusive"

Zakaj Turčija razmišlja o umiku ponudb Turčija - plaže

Po podatkih iz te panoge, je sistem že popolnoma izčrpan kljub dejstvu, da je število turistov preseglo raven iz leta 2014, saj se prihodki ne povečujejo, ampak se celo zmanjšujejo, poroča poslovni portal Indikator.ba.

Turški minister za turizem in kulturo Mehmed Ersoy zato meni, da je nujno potrebno nekaj spremeniti in da si mora država prizadevati za rast prihodkov od turizma.

Trenutno, po podatkih hotelijerjev, povprečen prihodek po sobi znaša 76 evrov na dan.

Pričakuje se, da bo Turčijo v letu 2018 obiskalo 36 milijonov turistov, kar bo prineslo približno 30 milijard dolarjev dohodka ali 4 % BDP-ja.

Večina turistov prihaja iz Rusije, 4,5 milijona v preteklem letu, Rusom sledijo Nemci z 3,5 milijona, nato Bolgari z 1,85 milijona.

Turčija - plaže

Tuji turisti so sicer navdušeni nad padcem turške lire, piše Indikator.ba; res je, da so cene turističnih aranžmajev, ki so jih plačali vnaprej sicer ostale enake, zato pa so cene vseh uslug na "licu mesta", restavracij, blaga, hrane, zaradi slabitve turške lire sedaj »na pol zastonj«.

Vrednost lire v primerjavi s dolarjem in evrom se je v zadnjih nekaj tednih zmanjšala za skoraj tretjino

Vrednost lire v primerjavi s dolarjem in evrom se je v zadnjih nekaj tednih zmanjšala za skoraj tretjino.

V enem letu je lira padla za 100 % v odnosu na ameriško valuto, menjalni tečaj turške lire za evro pa beleži padec 85 %.

Britanske turistične organizacije pravijo, da imajo v primerjavi z lanskim letom za 63 % več rezervacij. Razlog za to je, da je turška lira v letu dni padla za 50 % v primerjavi s funtom.

Turisti z Balkana, ki so bili v Turčiji pred kratkim, pripovedujejo, kako je bilo, ko so nekega dne lahko dobili le 570 lir za 100 evrov, že naslednje jutro pa so dobili 680 lir.