REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turčija lahko zdrsne v recesijo

Turčija lahko zdrsne v recesijoTurška Lira

Turško gospodarstvo je v drugem trimesečju v primerjavi s predhodnim beležilo 0,9-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), kar je počasnejše od rasti v prvem četrtletju, ki je dosegla 1,5 odstotka. Po mnenju analitikov se bo turška gospodarska rast ob velikem padcu lire še upočasnila.

V danes objavljenih podatkih se sicer še ne odraža povsem padec vrednosti lire, ki je v zadnjem mesecu dni izgubila 20 odstotkov.

Na letni ravni se je turški BDP v drugem četrtletju okrepil za 5,2 odstotka, kar je manj od pričakovanj analitikov, ki so napovedovali 5,3-odstotno rast.

Gospodarsko rast so med aprilom in junijem poganjali sektor storitev, industrija in gradbeništvo, okrepil se je tudi izvoz, kažejo danes objavljeni podatki turškega statističnega urada. V danes objavljenih podatkih se sicer še ne odraža povsem padec vrednosti lire, ki je v zadnjem mesecu dni izgubila 20 odstotkov.

Analitiki pričakujejo, da se bo gospodarska rast v Turčiji še ohladila, nekateri dopuščajo tudi možnost, da država zdrsne v recesijo.