REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zahodna omejitev cene ruske nafte ne deluje, ruski prihodki od prodaje nafte »dramatično narasli«

Zahodna omejitev cene ruske nafte ne deluje, ruski prihodki od prodaje nafte »dramatično narasli«Putin ima v rokavu aduta. Vir: Posnetek zaslona, X

Prihodki Rusije od izvoza surove nafte so se prejšnji mesec kljub sankcijam več kot podvojili.

Omejitev cen za rusko nafto, ki sta jo konec lanskega leta uvedli G7 in EU, da bi zmanjšali prihodke Moskve od energije, se je izkazala za neučinkovito, ugotavljajo zahodni mediji, specializirani za finance.

Omejitev cen za rusko nafto, ki sta jo konec lanskega leta uvedli G7 in Evropska unija, da bi zmanjšali prihodke Moskve od energije, se je izkazala za neučinkovito, ugotavljajo zahodni mediji, specializirani za finance.

O tem sta novembra večkrat poročala tako Wall Street Journal kot Bloomberg.

EU in države G7 so se decembra 2022 dogovorile o najvišji ceni 60 USD za sodček izvožene ruske nafte po morju, letos februarja pa so postavile podobne omejitve za izvoz ruskih naftnih derivatov.

Mehanizem deluje tako, da zahodnim podjetjem dovoljuje transport, trgovanje ali zavarovanje ruske nafte samo, če se prodaja po ali pod 60 dolarjev za sod.

Plinske in naftne kapice je zagovarjala tudi slovenska vlada.

Golob in čudežna plinska kapica
Plinske in naftne kapice je zagovarjala tudi slovenska vlada. Vir: Posnetek zaslona, X

S tem naj bi dosegli, da bi se Rusiji še vedno splačalo prodajati nafto in ne bi prišlo do pomanjkanja na svetovnem trgu, hkrati pa bi se dobički Moskve znatno oklestili.

Vendar nič ne kaže, da bi strategija delovala.

Medtem ko so se prihodki Moskve od prodaje nafte in plina januarja medletno zmanjšali za 46 odstotkov na 426 milijard rubljev (4,6 milijarde USD) potem, ko je bila prvič uveljavljena omejitev cen, Rusija pa je odgovorila z zmanjšanjem proizvodnje, (ob odkriti podpori organizacije proizvajalk nafte OPEC+, ki je prav tako zmanjšal proizvodnjo), so od takrat prihodki Rusije znova dramatično narasli.

Po zadnjih podatkih ruskega ministrstva za finance so prihodki države od nafte in plina oktobra znašali 1,635 bilijona rubljev (17,6 milijarde dolarjev), kar je več kot podvojitev glede na mesec september in za več kot četrtino več kot oktobra 2022.

Po zadnjih podatkih ruskega ministrstva za finance so prihodki države od nafte in plina oktobra znašali 1,635 bilijona rubljev (17,6 milijarde dolarjev), kar je več kot podvojitev glede na mesec september in za več kot četrtino več kot oktobra 2022.

Po poročanju WSJ je preobrat povzročila uspešna akcija Moskve, da bi se izognila omejitvam cen, za katere je večkrat dejala, da kršijo pravila svetovnega trga.

Rusija naj bi izvoz surove nafte preusmerila na floto starajočih se tankerjev ali tako imenovano floto v senci, na katero imajo omejitve cen zelo omejen vpliv.

Nedavno poročilo Kijevske šole za ekonomijo trdi, da je rusko senčno floto tankerjev od septembra sestavljalo 180 plovil.

Po mnenju analitikov, ki so govorili za WSJ, že sama velikost flote zagotavlja, da za večino ruskega izvoza ne velja omejitev cen.

Prav tako se največji kupci nafte v Rusiji – Kitajska, Indija in Turčija – niso pridružili zahodni omejitvi cen, Rusija pa več svoje nafte, ki je bila prej namenjena Zahodu, preusmerja v te države.

Ker ima zdaj kupce zagotovljene, Rusija postopoma znižuje popuste na svoj izvoz, ki so bili uvedeni v začetku tega leta.

Vir: Posnetek zaslona, X

Po nedavnih podatkih S&P Global se več kot polovica ruskega izvoza nafte zdaj pošilja z zavarovanjem, ki ni opravljeno preko podjetij iz G7, v primerjavi s približno 35 odstotkov januarja, kar prav tako kaže, da mehanizem cenovne omejitve postaja vse bolj nepomemben.

»Zgornja meja cene je delovala, kot je bilo načrtovano, zdaj pa je zastarela,« je za tiskovno hišo povedala Natasha Kaneva, vodja blagovne strategije pri JP Morgan Chase.

Drugi analitiki ugotavljajo, da bi mehanizem še vedno lahko uveljavili, vendar bi to zahtevalo večji nadzor s strani G7 in EU, vključno s strogimi kaznimi za kršitve, podrobnejšimi zahtevami glede dokumentacije za preprečevanje goljufij s potrdili in preiskavo napihnjenih stroškov pošiljanja in zavarovanja.

Povprečna cena vodilne ruske mešanice surove nafte Urals je bila oktobra prodana za 81,52 dolarja za sod, je v sredo poročalo ministrstvo za finance, kar je 35 odstotkov nad zgornjo ceno 60 dolarjev, ki sta jo decembra uvedli G7 in EU.

Po nedavnih podatkih S&P Global se več kot polovica ruskega izvoza nafte zdaj pošilja z zavarovanjem, ki ni opravljeno preko podjetij iz G7, v primerjavi s približno 35 odstotkov januarja, kar prav tako kaže, da mehanizem cenovne omejitve postaja vse bolj nepomemben.

Popust na referenčno vrednost Brent je prejšnji mesec znašal 9,57 USD za sod.

Podatki kažejo, da so se povprečni stroški Urala na letni ravni povečali za 15 odstotkov. Oktobra 2022 so sod ruske nafte trgovali po 70,62 USD.

Vendar pa so se mesečni stroški Urala znižali za skoraj 2 odstotka. Septembra je sod ruske nafte v povprečju stal 83,08 dolarja.

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je prejšnji mesec sporočila, da se je prihodek od ruskega izvoza nafte septembra povečal za 1,8 milijarde dolarjev, pri čemer je skok opisal kot kombinacijo rasti celotnega obsega izvoza in višjih povprečnih cen ruske surove nafte in naftnih derivatov.

Rusija je septembra ustvarila 18,8 milijarde dolarjev neto dobička z izvozom nafte, kar je po podatkih IEA najbolj dobičkonosen mesec od julija 2022.

Še več, ruski predsednik Vladimir Putin je po ukrepih G7 in EU podpisal odlok, ki je začel veljati 1. februarja in uvaja povračilne ukrepe za omejitev cen za izvoz ruske nafte.

Prepoveduje dobavo nafte in naftnih derivatov državam, ki v svojih pogodbah uporabljajo zgornjo mejo cen, prav tako prepoveduje dobave, če pogodba neposredno ali posredno omenja zgornjo mejo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek