REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Wall Street Journal: Applov poljub smrti

Wall Street Journal: Applov poljub smrtiTehnološki velikan je obtožen kraje idej, a Apple trdi, da vse dela po pravilih. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Zdelo se je kot sanjsko partnerstvo, ko je Apple stopil v stik z Joejem Kianijem, ustanoviteljem podjetja, ki izdeluje naprave za merjenje kisika v krvi, ki popolnoma ustreza Apple Watchu.

»Ko se Apple zanima za neko podjetje, je to poljub smrti,« opozarja Kiani.

Kmalu po tem srečanju, poroča Wall Street Journal, je Apple začel novačiti zaposlene v njegovem podjetju Massimo Corp., vključno z inženirji in glavnim zdravnikom. Tehnološki velikan jim je ponudil dvakrat višjo plačo, pravi Kiani.

Kmalu zatem je Apple pod imenom nekdanjega Massimovega inženirja objavil patente za senzorje, podobne Massimovim. Naslednje leto, leta 2020, je Apple predstavil uro, ki je lahko merila raven kisika v krvi.

»Ko se Apple zanima za neko podjetje, je to poljub smrti,« opozarja Kiani. »Najprej si navdušen, potem pa ugotoviš, da je njihov dolgoročni načrt, da to storijo sami in ti vzamejo vse

Kiani je eden od več kot dvajsetih vodilnih delavcev, izumiteljev, investitorjev in odvetnikov, ki so opisali podobna srečanja z Applom.

Najprej bi razpravljali o potencialnih partnerstvih ali integraciji njihove tehnologije v Applove izdelke.

Potem bi se pogajanja nenadoma prekinila in Apple bi kmalu lansiral svoje, zelo podobne izdelke.

Apple trdi, da ne krade tehnologije in poudarja, da spoštuje intelektualno lastnino drugih podjetij.

Tehnološki velikan celo trdi, da so Massimo Corp. in druga podjetja tista, ki so kopirala - Apple.

Wall Street Journal poroča, da je Apple poskušal razveljaviti na stotine patentov v lasti podjetij, ki so jih obtožila kraje patentov.

Podjetje za razvoj aplikacij Blix trdi, da je Apple ukradel njihovo tehnologijo za skrivanje identitete lastnikov elektronske pošte, Tile, podjetje, ki proizvaja sledilne naprave, pa trdi, da so njihovi patenti integrirani v iPhone.

Ministrstvo za pravosodje ZDA trenutno preiskuje nekatere od teh obtožb, so za WSJ potrdili viri.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek