REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vse manj dolarjev v svetovnih deviznih rezervah: Pada desetkrat hitreje

Vse manj dolarjev v svetovnih deviznih rezervah: Pada desetkrat hitrejeDolarji so lani predstavljali 47 odstotkov deviznih rezerv, kar v primerjavi z letom 2021 predstavlja padec za kar osem odstotnih točk. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Položaj dolarja kot svetovne rezervne valute je bil v letu 2022 drastično oslabljen, čeprav je skupni obseg svetovne trgovine ostal večinoma nespremenjen.

Lani so dolarji predstavljali približno 47 odstotkov svetovnih deviznih rezerv, kar je precejšen padec v primerjavi s 55 odstotki pred slabima dvema letoma oziroma približno dvema tretjinama leta 2003, kažejo rezultati raziskave britanske svetovalne agencije Eurizon SLJ.

»Osemodstotni padec v samo enem letu je izjemen, to je desetkratnik povprečnega letnega zmanjšanja deleža dolarja v svetovni trgovini,« sta zapisala avtorja študije Joana Freire in Stephen Jen.

Padec udeležbe dolarja v svetovni trgovini se je dramatično pospešil od začetka konflikta v Ukrajini februarja lani.

»Izredna dejanja«, predvsem pa sankcije zahodnih držav proti Rusiji, so povzročile, da so številne države manj nagnjene k uporabi dolarja kot rezervne valute in v trgovini, pravi raziskava.

Potem ko je Rusija lani začela posebno vojaško operacijo, je večina zahodnih držav proti njej uvedla sankcije in jo poskušala izključiti iz svojih finančnih sistemov, medtem ko so zamrznile tudi rusko lastnino.

Nato se je Rusija v zadnjem letu preusmerila v trgovanje v drugih valutah, predvsem v rubljih in juanih.

Poleg tega se je delež evra v skupnih svetovnih finančnih rezervah povečal za približno pet odstotkov in je zdaj na enaki ravni kot leta 2003.

Kitajski juan se je po drugi strani še naprej krepil z običajno hitrostjo in ni doživel drastičnega skoka na seznamu svetovnih rezervnih valut, je pokazala raziskava.

»Verjamemo, da se je erozija statusa dolarja kot rezervne valute v zadnjih letih pospešila z alarmantno hitrostjo, zlasti od začetka vojne v Ukrajini, vendar bo dolar verjetno še nekaj časa prevladoval,« sklepata avtorja v poročilu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek