REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vladimir Putin razkril, kaj je glavni razlog, ki je privedel do visoke inflacije in krize v svetu

Vladimir Putin razkril, kaj je glavni razlog, ki je privedel do visoke inflacije in krize v svetuVse bolj pada tudi vrednost evra, ki je praktično že izenačen z dolarjem in na najnižji vrednosti od lansiranja valute... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je dejal, da so zahodne države med bojem proti pandemiji koronavirusne bolezni covid-19 začele zlorabljati svoj monopolni položaj na valutnem področju.

V ZDA so v dveh letih natisnili novih bankovcev približno toliko kot v zadnjih 40 letih: 5,9 bilijona dolarjev.

V evroobmočju pa so natisnili 2,5 bilijona evrov, kar je povzročilo krizo.

»Strokovnjaki seveda vedo, da se je kriza začela pojavljati v času boja proti pandemiji. In začelo se je zaradi dejstva, da so v razvitih gospodarstvih začeli zlorabljati svoj monopolni položaj v denarni sferi, vključno s tiskanjem denarja.

V Združenih državah so natisnili 5,9 bilijona dolarjev. To je 38 odstotkov denarne mase. V dveh letih so natisnili približno toliko, kot so natisnili v prejšnjih 40 letih. Tempo je enak,« je dejal Putin med pogovorom z zmagovalci tekmovanja Voditelji Rusije.

Vse bolj pada tudi vrednost evra, ki je praktično že izenačen z dolarjem in na najnižji vrednosti od lansiranja valute...

Zahod je ta denar sicer uporabil v gospodarstvu in ga začel razdeljevati prebivalcem držav.

»Kar se ne zdi slabo,« je dejal Putin.

Predsednik Ruske federacije poudarja, da so v Rusiji ukrepe za razliko od zahodnih držav naredili ciljno in previdno.

Zato to ni povzročilo takšnega izbruha inflacije.

Nato pa so sankcije Zahoda poslabšale razmere s hrano po svetu.

»Zahod je s sankcijami še poslabšal razmere na področju hrane v svetu,« je sklenil ruski predsednik.

Delite članek