REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Argentini kot v Sloveniji? Neznana snov odvržena v jezera, ekologi zaskrbljeni: »To je lahko nevarno!«

V Argentini kot v Sloveniji? Neznana snov odvržena v jezera, ekologi zaskrbljeni: »To je lahko nevarno!«Je ta pojav posledica barve, ki je bila dodajana kozicam, gojenim v bližini, da bi dobile tipičen roza odtenek? Vir: Twitter

Dve jezeri v obalnem območju Patagonije v Argentini sta postali fluorescentno roza barve zaradi še nepojasnjenih pojavov, ki jih je, kot so zaskrbljeni lokalni ekologi, najbrž povzročila industrijska onesnaženost, ki je zelo škodljiva in nevarna.

Jezeri se nahajata v bližini industrijskega parka na obrobju argentinskega mesta Trelew, na prašni patagonski ravnici.

V objavah na uradni spletni strani občine Trelew je zapisano, da so lokalni uradniki nedavno naleteli na tovornjak, ki je v bližini odmetaval odpadke.

Oblasti so nato lokalnim medijem sporočile nasprotujoča si mnenja o tem, ali je nenadna sprememba barve obeh jezer škodljiva za ljudi, vendar so okoljevarstveniki zelo zaskrbljeni, poroča Reuters.

Lokalni aktivist Pablo Lada, član argentinskega Nacionalnega ekološkega omrežja (RENACE), je za Reuters povedal, da je nenavaden pojav lahko posledica barve, ki je bila dodajana kozicam, gojenim v bližini, da bi dobile tipičen roza odtenek.

»Mislim, da ta rožnata laguna razkriva, kako slabo so ravnali z odpadki v bližini in v samem jezeru,« opozarja Lada.

Lokalni in regionalni uradniki, zadolženi za skrb za okolje preiskujejo vzrok in potencialno škodo na ogroženih jezerih, vendar še niso prišli do končnega sklepa, kdo je krivec za nastalo katastrofo.

Spomnimo, v začetku junija je Slovenijo pretresel podoben okoljski kriminal, ko je bilo več sto ton odpadnega blata nezakonito odvrženo v Pivoli v občini Hoče-Slivnica, ki je nato doseglo lokalni potok, Botanični vrt, ribnike…

Delite članek