REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tečaji delnic proizvajalcev orožja v članicah NATO skokovito narasli, žepe jim polni tudi Slovenija

Tečaji delnic proizvajalcev orožja v članicah NATO skokovito narasli, žepe jim polni tudi SlovenijaFrancoski samohoden top Caesar. Vir: Telegram, zajem zaslona

Medtem ko vojaki in civilisti v Ukrajini umirajo si proizvajalci orožja na Zahodu – manejo roke.

Glavni zahodni proizvajalci orožja, vključeni v vojaške dobave Ukrajini, so lani zaslužili 124 milijard dolarjev.

To kažejo podatki analitike Defense News in Tradingview.

Največje vojaške in obrambne korporacije držav članic NATO pakta so v letu 2022 zabeležile 21,5-odstotno povečanje tržne vrednosti med vojaško operacijo v Ukrajini in ponovnim oboroževanjem v Zahodni Evropi.

Po ocenah strokovnjakov se je skupna tržna kapitalizacija korporacij povečala s 579 milijard dolarjev decembra 2021 na 703 milijarde dolarjev decembra leta 2022.

Na lestvici je bilo 25 podjetij s kapitalizacijo nad milijardo dolarjev, s katerimi se trguje na borzi in imajo v prihodkih prevladujoče vojaške izdelke, aktivno pa se ukvarjajo tudi z dobavo orožja Ukrajini.

Vozila Oshkosh 4x4  Vir: MORS
Ameriška vozila Oshkosh 4x4 za Slovensko vojsko. Vir: MORS, zajem zaslona

Avtorji poročila navajajo nemškega proizvajalca orožja Rheinmetall kot najboljšega dobičkarja v zadnjih 12 mesecih, s 122-odstotnim porastom tečaja delnic.

Francoski proizvajalec brezpilotnih letal in raket Thales je zabeležil 54-odstotno rast tržne vrednosti.

Ameriški obrambni izvajalec Northrop Grumman je ceno delnic povečal za 44 odstotkov, medtem ko je delnica proizvajalca raketnih lanserjev HIMARS Lockheed Martin pridobila 42 odstotkov vrednosti.

Druge pomembne omembe v poročilu vključujejo BAE Systems (plus 40 odstotkov), Kongsberg Gruppen (plus 37 odstotkov), General Dynamics (plus 24 odstotkov) in Raytheon Technologies (plus 19 odstotkov).

Ob tem je zanimiv tudi podatek, da je vrednost Natovih vojaških velikanov strmo narasla, medtem ko je celotni zahodni korporativni sektor lani potonil za 16 odstotkov glede na indeks S&P 1200, kar nakazuje, da so proizvajalci orožja imeli največje koristi od politične krize v Evropi.

Z nakupi orožja od teh proizvajalcev pa jim po svojih skromnih močeh polni žepe tudi Slovenija.

Slovenija praktično več nima omembe vredne vojaške industrije, prav tako pa slovensko gospodarstvo skorajda nima ničesar od naraščanja povpraševanja v tem sektorju, ker na Slovenskem preprosto več ni proizvajalcev, ki bi lahko sodelovali na tem trgu.

Ima pa še (pogosto sposojen) denar, s katerim kupuje zahodno vojaško opremo, ki jo bodo odplačevali še prihodnji rodovi slovenskih davkoplačevalcev…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek