REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Szijjártó: Načrt EU o zmanjšanju porabe plina »neutemeljen, neuporaben, neizvedljiv in škodljiv«, Madžarska je proti!

Szijjártó: Načrt EU o zmanjšanju porabe plina »neutemeljen, neuporaben, neizvedljiv in škodljiv«, Madžarska je proti!Szijjártó je razočaran nad odzivom držav članic Evropske unije... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ministri za energijo Evropske unije so sprejeli predlog o zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov, vendar s številnimi izjemami, predvsem za otoške države.

Kljub zmagoslavnim izjavam ministrov o tem, kako je EU znova pokazala »enotnost« - spremenjen predlog o zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov sploh ne zagotavlja, da bo sprejeti načrt kadarkoli sploh uresničen.

Da je bil prvoten načrt, ki je zahteval zmanjšanje porabe tudi za države, ki uporabljajo zelo malo ruskega plina in sploh niso povezane z evropskimi plinovodi, ki ga je podprla tudi Slovenija škodljiv, smo ocenili že pred včerajšnjim sprejemom spremenjenega predloga.

Vendar pa kljub zmagoslavnim izjavam ministrov o tem, kako je EU znova pokazala »enotnost« - spremenjen predlog o zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov ne zagotavlja, da bo sprejeti načrt kadarkoli sploh uresničen.

Na to kažejo izjave vodje madžarske diplomacije Pétra Szijjárta, ki je povedal, da je Madžarska glasovala proti predlogu o zmanjšanju porabe plina, ki so ga sprejeli ministri EU za energijo v Bruslju, z navedbo, da »ignorira interese Madžarov

Kot so poročali madžarski mediji, je Szijjártó na tiskovni konferenci ob bruseljskem srečanju dejal, da je uredba »škodljiva in povzroča pravne pomisleke.«

V skladu z uredbo lahko države članice EU prostovoljno začnejo usklajeno zmanjševati porabo plina, hkrati pa lahko Svet EU na pobudo Evropske komisije ali petih držav razglasi stanje, ki državam članicam narekuje zmanjšati porabo.

Metoda izračuna je povprečje obdobja od 1. avgusta do 31. marca zadnjih petih let, torej naj bi se poraba zmanjšala za 15 odstotkov glede na to petletno povprečje, je pojasnil Szijjártó.

»Po našem mnenju pogodbe o Evropski uniji jasno kažejo, da je sestava energetske mešanice držav članic v nacionalni pristojnosti, a to pomeni, da se lahko samo država članica odloči, koliko energije bo porabila za svoje potrebe,« je poudaril minister.

»Tudi varnost oskrbe z energijo je v nacionalni pristojnosti, odgovornost za to pa ne pripada Evropski komisiji,« je opozoril Péter Szijjártó.

Po njegovem mnenju gre za »neutemeljen, neuporaben, neizvedljiv in škodljiv predlog, ki popolnoma ignorira nacionalne interese, služi zgolj komunikacijskim namenom in reševanju kredibilnosti nekaterih zahodnih politikov.«

»Z vidika Madžarske je ta uredba neizvedljiva. Pri nas je delež zemeljskega plina v nacionalni energetski mešanici visok, polovico porabe plina pa porabi prebivalstvo. Skoraj 85 odstotkov madžarskih gospodinjstev je priključenih na plinovod, kar je nacionalna značilnost, ki je edinstvena v Evropi je pojasnil Szijjártó.

Poudaril je, da je uredba škodljiva in ustvarja situacijo, ko Madžari, ki imajo plin v rezervoarjih, tega ne morejo uporabljati, ker se je nekdo v Bruslju pač tako odločil.

»Vse skupaj so očitne neumnosti,« je sklenil Szijjártó.

Delite članek