REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Svet je na robu jedrske vojne«, saj »Združene države Amerike vlečejo niti vseh konfliktov!«

»Svet je na robu jedrske vojne«, saj »Združene države Amerike vlečejo niti vseh konfliktov!«»ZDA edina država, ki jim to, kar se dogaja pri nas, koristi.« Vir: Zajem zaslona, Twitter

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je ocenil, da je svet na robu jedrske vojne in da ima Washington odločilno vlogo v vseh večjih političnih konfliktih po svetu.

Bela hiša je udeležena v vseh pomembnih političnih konfliktih, hkrati pa se zdi, da ignorira notranje spore, ki že prehajajo v državljanski konflikt,« je dejal Lukašenko v soboto v nagovoru ob praznovanju dneva narodne enotnosti, poroča TASS.

Povedal je še, da so »ZDA edina država, ki jim to, kar se dogaja pri nas, koristi: Evropi lahko pokažejo njeno mesto in z eno samo potezo odpravijo tekmece.«

»Danes je to Ukrajina, jutri bi to lahko bila Moldavija, ali baltske države, ali Poljska, ali Romunija,« je dejal Lukašenko.

Po besedah ​​beloruskega predsednika je svet »ponorel in je na robu propada.«

»Kako se bo to končalo? Prvič po koncu hladne vojne je človeštvo na robu jedrskega spopada. V vsej tej norosti bomo morali še enkrat dokazati svojo zrelost kot država, našo pripravljenost, da enotno odgovorimo na geopolitične izzive 21. stoletja,« je sklenil.

Podobnega mnenja je tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić se skupaj s številnimi drugimi voditelji mudi v New Yorku, kjer poteka 77. zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je svetovnim voditeljem dejal, da se države niso pripravljene soočiti z glavnimi izzivi, ki ogrožajo prihodnost človeštva in usodo planeta. 

Vučić ocenjuje, da so razmere še veliko hujše, kot jih je opisal Guterres. »Mislim, da morajo biti realne ocene še bolj mračne od tega, kar je povedal Guterres. Za nas je situacija še težja, ker OZN igra slabšo vlogo v svetu, saj so velike sile vse prevzele nase. Danes je tukaj največje srečanje, več kot 150 voditeljev držav je tu, kar pomeni, da ljudje iščejo upanje. V vsakem delu sveta se spopadajo s številnimi krizami, kar pomeni, da je za vse nas težko,« je ocenl srbski predsednik, ki ima sicer zelo dobre odnose z ruskim predsednikom. 

Odzval se je tudi na napovedani govor ruskega predsednika Putina. Ocenjuje, da ni težko ugotoviti, kaj bo povedal. »Bližamo se velikemu svetovnemu spopadu. Bojim se, da bomo čez mesec ali dva vstopili v veliki svetovni spopad, kakršnega nismo imeli že vse od druge svetovne vojne. Na nas je, da državljanom zagotovimo varnost,« je dejal. 

 

Delite članek