REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Spiegel: Nemške železnice ukinile brezplačen prevoz pomoči Ukrajini

Spiegel: Nemške železnice ukinile brezplačen prevoz pomoči UkrajiniNič več brezplačne pomoči: Deutsche Bahn je s 1. januarjem letos prenehal zagotavljati brezplačen prevoz za blago namenjeno Ukrajini. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Nemška nacionalna železniška družba je tiho ustavila prakso brezplačne dostave humanitarne pomoči, namenjene Ukrajini, poroča Spiegel.

Odločitev naj bi bila sprejeta domnevno zaradi pravnih omejitev za registrirana podjetja v Nemčiji glede dobrodelnih dejavnosti, poroča časnik.

S sklicevanjem na »dobro obveščene vire iz železniških krogov«, Spiegel navaja, da je Deutsche Bahn »očitno« s 1. januarjem letos prenehal zagotavljati brezplačen prevoz za takšno blago.

Glede na poročilo so decembra 2022 humanitarne skupine, ki organizirajo dostavo hrane, higienskih izdelkov, opreme za prečiščevanje vode in generatorjev v Ukrajino, od železnice prejele sporočilo, v katerem so bile obveščene o »začasni prekinitvi brezplačnega prevoza«.

Pismo naj bi pojasnilo, da ima nemški nacionalni železniški operater kot korporacija določeno zgornjo mejo, koliko lahko porabi za takšne dobrodelne dejavnosti, poroča Spiegel.

Več aktivistov naj bi jeseni 2022 vložilo peticijo pri prometnem ministru Volkerju Wissingu, naj posreduje.

Vendar so bili ti poskusi očitno neuspešni, piše časnik.

Tiskovni predstavnik ministrstva je za Spigel povedal, da so bili t. i. »železniški mostovi« zasebna pobuda železnic.

Uradnik je dodal, da nemška vlada pod taktirko kanclerja Olafa Scholza trenutno išče načine za ohranitev brezplačnega transporta pomoči v Ukrajino.

Kdo za vse to plača? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Toda časnik dodaja, da »hitre rešitve ni pričakovati«.

Nemški mediji ugotavljajo, da se je odnos Zahoda do Ukrajine močno spremenil, odkar je dojel, da Evropejce Ukrajina uporablja kot potrošni material.

Zdaj želijo izvedeti - kdo plača vse to?

Pobuda »železniški mostovi« je bila sprožena lani z velikim pompom in z obljubami, da bodo ti »mostovi« vzdrževani »zelo dolgo časa«, spominja Spiegel.

Deutsche Bahn je pomoč Ukrajini stala okoli pet milijonov evrov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Po poročanju časnika je Deutsche Bahn lani v Ukrajino brezplačno prepeljal skupno 1300 tovorov.

Železničarskega prevoznika je to po ocenah poznavalcev stalo okoli 5 milijonov evrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek