REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Savdska Arabija napovedala za 20 milijard dolarjev investicij v Pakistan

Savdska Arabija napovedala za 20 milijard dolarjev investicij v Pakistanvir: Pixsell

Med visokim obiskom savdskega prestolonaslednika princa Mohammeda bin Salmana (MbS) v Pakistanu so najavili investicije v višini 20 milijard ameriških dolarjev

V okviru turneje po Aziji je MbS obiskal Pakistan, ki nujno potrebuje tuje investicije za okrepitev svojega gospodarstva, ki se mu drugače obeta zlom. 

Savdskega princa je sprejel pakistanski predsednik vlade Imran Khan, s katerim sta podpisala vrsto začasnih sporazumov in memorandumov glede sodelovanja na področju energetike, petrokemične industrije, rudarstva. 

Savdskega princa je sprejel pakistanski predsednik vlade Imran Khan, s katerim sta podpisala vrsto začasnih sporazumov in memorandumov glede sodelovanja na področju energetike, petrokemične industrije, rudarstva. 

Samo eden izmed sporazumov je vreden 8 milijard dolarjev in se nanaša na naftno rafinerijo v ključnem pristaniškem mestu Gvadar. 

MbS je potrdil obseg sporazumov in nadaljevanje sodelovanja: »To je veliko za prvo fazo in bo nedvoumno raslo vsak mesec in vsako leto, in bo v dobrobit obeh držav.«

Pakistan nujno potrebuje tuje vlagatelje, saj ima trenutno pakistanska centralna banka samo še 8 milijard dolarjev v rezervi in se mu tako obeta kriza poplačila dolgov. 

Posledično Khan prosi prijateljske države za investicije v pakistansko gospodarstvo, s čimer želi zmanjšati obseg posojila, ki ga bodo (drugače) morali najeti pri Mednarodni investicijski banki. Od konca 80. let prejšnjega stoletja je to že 13. finančna kriza za Pakistan, pri čemer je Savdska Arabija že zagotovila posojilo šestih milijard dolarjev.

MbS se je v okviru azijske turneje sprva ustavil v Pakistanu, nato pa se bo ustavil še v Indiji in na Kitajskem. S turnejo MbS hoče tudi izboljšati svoj mednarodni ugled, ki je bil zelo okrnjen po razkritju umora savdskega oporečnika Džamala Hašodžija v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu, še poroča BBC.   
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek