REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Salonit Anhovo: Izglasovanje novele Zakona o varstvu okolja (ZVO-2) v nasprotju z zakonodajo EU in škodljivo za Slovenijo!

Salonit Anhovo: Izglasovanje novele Zakona o varstvu okolja (ZVO-2) v nasprotju z zakonodajo EU in škodljivo za Slovenijo!Betoniranje - Salonit Anhovo

Državni zbor bo v petek na izredni seji obravnaval spremembe zakona o varstvu okolja, ki so ga v postopek vložile nevladne organizacije.

»Izenačitev« mejnih vrednosti za sosežig in sežig, ki je osnova tega zakona, je tehnično neizvedljiva in lahko vodi v zaprtje edine cementarne v Sloveniji, so prepričani v cementarni Salonit Anhovo v svojem sporočilu za javnost.

Tehnična neizvedljivost pomeni zapiranje cementarne

Salonit Anhovo spoštuje zakonodajo in deluje v skladu z veljavnimi predpisi. Salonit Anhovo podpira napredek pri okoljskih standardih, a znotraj evropskih pravil, ki veljajo za cementarne in v okviru dokazano uresničljivih tehnoloških posodobitev v industrijskem obsegu.

Zahtevani pogoji v noveli Zakona o varstvu okolja so v nasprotju z zakonodajo EU. Ta določa, da se mejne vrednosti za cementarne razlikujejo od tistih za sežigalnice, predvsem zaradi razlik v tehnologiji.

V prvi polovici leta 2023 smo v podjetju že oddali vlogo za spremembo dovoljenj, ki predvideva izpolnjevanje najstrožjih emisijskih vrednosti za cementarne.

Z njimi bi se Salonit Anhovo uvrstil med 10 najsodobnejših cementarn v Evropi. Vztrajanje na pobudi nevladnikov, ki uresničljivosti tehnoloških posodobitev ne upošteva, ogroža obstoj proizvodnje cementa v Sloveniji.

Hkrati predlog pomeni povečanje negotovosti poslovnega in pravnega okolja za celotno slovensko industrijo.

V EU brez lastne cementarne samo Malta – in kmalu Slovenija?

Zahtevani pogoji v noveli Zakona o varstvu okolja so v nasprotju z zakonodajo EU. Ta določa, da se mejne vrednosti za cementarne razlikujejo od tistih za sežigalnice, predvsem zaradi razlik v tehnologiji.

Gre za dve ločeni dejavnosti. Slovenija bi tako postala edina država na svetu s takšno zakonodajo.

Gre za dve ločeni dejavnosti. Slovenija bi tako postala edina država na svetu s takšno zakonodajo.

Stroka od samega začetka glede predlogov zakona izraža resne pravne in ustavne pomisleke. Vsega, kar papir prenese, ni mogoče vpeljati v procese industrije in proizvodnje cementa.

Po zaprtju cementarne bi Slovenija poleg Malte postala edina država v EU brez lastne cementarne in tako 100 % odvisna od uvoza.

Država bi na področju oskrbe s strateškim gradbenim materialom, ki omogoča izgradnjo ključnih infrastrukturnih projektov, stanovanj in hiš, izgubila svojo suverenost in samozadostnost.

Povečanje tveganj za celotno slovensko industrijo

Morebitno sprejetje sprememb zakona o varstvu okolja bi povečalo negotovost tudi v drugih industrijskih panogah v Sloveniji.

Nepredvidljivost tovrstnega načina sprejemanja zakonov v Sloveniji, ki je bil podan na pobudo nevladnikov, brez upoštevanja vseh relevantnih deležnikov in brez ustrezne razprave o trajnih posledicah, povečuje investicijska tveganja.

Gradnja sončnih elektrarn
Salonit Anhovo veliko vlaga tudi v pridobivanje električne energije s pomočjo sonca... 

Z zaprtjem cementarne izguba okoli 800 delovnih mest

Zaprtje cementarne bo pretreslo celotno dobavno verigo v gradbeništvu. Pomeni višje cene materiala in dodatne stroške pri logistiki zaradi uvoza. Ukinitev domače proizvodnje cementa pomeni tudi ekonomski in družbeni padec uspešnosti celotne regije.

Z zaprtjem cementarne delo izgubi okoli 800 neposredno in posredno zaposlenih, ki sodelujejo s cementarno Salonit Anhovo.

Še posebej bo to občutila občina Kanal ob Soči, saj prodaja skupine Salonit predstavlja več kot tri četrtine prodaje vseh gospodarskih družb, ki so registrirane v občini in še večji delež dodane vrednosti (84 %) ter EBITDA (93 %), so zapisali v Salonitu Anhovo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek