REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusko sodišče zaseglo premoženje italijanskega UniCredita v vrednosti 463 milijonov evrov

Rusko sodišče zaseglo premoženje italijanskega UniCredita v vrednosti 463 milijonov evrovPoteza je sledila sporu hčerinske družbe »Gazproma« glede jamstev, danih nemški skupini »Linde«. Vir: Posnetek zaslona, X

Sodišče v Sankt Peterburgu je zaseglo 463 milijonov evrov vredno premoženje italijanske UniCredit banke, druge največje evropske posojilodajalke v Rusiji.

Kot pojasnjuje Financial Times, je zaseg eden največjih od začetka vojne in umika zahodnih bank iz Rusije.

Zaseženi znesek je enakovreden približno 4,5 odstotka sredstev UniCredita v državi, kaže zadnje finančno poročilo glavne ruske hčerinske družbe banke. Zamrznjena sredstva vključujejo deleže v hčerinskih družbah »UniCredit« v Rusiji ter delnice in sredstva v lasti banke.

Do te poteze je prišlo po tem, ko je RusHimAljans (РусХимАльянс), hčerinska družba Gazproma, tožil UniCredit in od skupine zahteval plačilo bančnih garancij v skladu s pogodbo z nemškim inženirskim podjetjem »Linde«.

»RusHimAljans« je upravljavec obrata za predelavo plina in proizvodnih zmogljivosti za tekoči zemeljski plin v bližini Sankt Peterburga.

Julija 2021 je s podjetjem »Linde« podpisal pogodbo za projektiranje, nabavo opreme in gradnjo kompleksa.

Leto kasneje je »Linde« prenehal delovati zaradi sankcij Evropske unije.

Rusko podjetje se je nato obrnilo na banke, ki so jamčile za posel, a so te zavrnile izpolnitev svojih obveznosti, ker bi »plačilo ruskemu podjetju lahko pomenilo kršitev evropskih sankcij«, kot je navedeno v vlogi podjetja na sodišču.

Na seznamu porokov so bile poleg »UniCredit« banke še Deutsche Bank, Commerzbank, Bayerishe Landesbank in Landesbank Baden-Württemberg, proti katerim je »RusHimAljans« tudi vložili tožbe.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek